Vremuri grele….
….Munca la domiciliu mă face să mă simt, fără îndoială, mult mai protejată. Și..parcă și mai eficientă. Nu mai pierd timpul , ascultând poveștile celor din jur, mă ocncentrez mai bine pe ceea ce am de făcut. Până și comunicarea cu ceilalți funcționează parcă mai bine, iar ședințele de echipă “pe Zoom” aproape că ne-au intrat în sânge. Cu toate acestea, nu pot să nu mă gândesc la cei în cazul cărora “munca la domiciliu” nu se poate aplica. Artiștii sunt unii dintre ei și i-am ales, ca exemplu, pentru că foarte mulți din prietenii mei și din colaboratorii cei mai dragi, provin din această lume. Încerc să mă strecor în pielea lor, în sufletul lor…și nu mi-e deloc confortabil. Iar empatia nu mă lasă să dorm liniștită. Trec în revistă chipurile tuturor prietenilor mei, apoi pe ai celor pe care îi admir și eu, ca și voi toți, la televizor, și…sufletul mi se strânge, ca un pumn ce stă să lovească…
Mulți îi consideră o categorie fără de care se poate trăi. “ Muzică poți asculta la radio, piesele de teatru pot fi foarte bine înlocuite de filmele de pe Netflix. Iar artiștii…treaba lor! Dacă n-au fost inspirați să-și aleagă o meserie mai “pământeană”, își merită soarta! Le-ajunge câți bani și câtă glorie au adunat până acum! Acum…altele sunt prioritățile!”…
Ascult, îngrozită, astfel de atitudini. Sunt ale oamenilor-roboți ai zilelor noastre, ale celor care au uitat cum e să te înfiori ascultând divina interpretare a unei orchestre sau să tremuri de emoție, urmărind arderea, pe scenă , a actorilor. Sunt ale celor care ii aruncă pe artiști “la gunoi”, cu ușurința cu care tastează codul PIN, la bancomat. Sunt oameni săraci cu duhul și care nici măcar fericiți nu vor fi, în consecință : căci nu exilarea artiștilor pe insula îndepărtată a amintirilor noastre, va fi soluția pentru vriza în care ne aflăm. În plus, cum poți fi fericit, când știi că , aproape de tine, cei pe care până mai ieri i-ai admirat , care ți-au colorat viața și ți-au modelat sufletul, sunt condamnați la dispariție și la moarte lentă?…
Strigătul disperării acestora răzbate din fiecare răsuflare virtuală. Le citesc, cu emoție și durere, postările de pe internet, descoperind, printre autori, artiști desăvârșiți , cuprinși de deznădejdea vremurilor. Cum îi putem ajuta? Dacă suntem, la rându-ne, niște simpli muritori – și asta suntem, cu toții – doar încredințând eterului mesajul nostru de solidaritate. E o datorie. O avem, cu toții. Pentru că mâine…putem fi noi, în locul lor.
Redau, mai jos, un text care m-a emoționat, semnat de actorul Andreas Petrescu :
“ 3000 de cazuri într-o zi. E grav. E foarte grav. Câteva mii de oameni morți. E îngrozitor. Nu vreau să mă gândesc nicio clipă că un om pe care îl iubesc poate dispărea din cauza nenorocirii ăstuia de virus.
Horeca si teatrele închise. 1 milion de oameni din industriile astea două au rămas din nou fără venituri. Din milionul ăsta, unii rezistă si financiar si psihic. Câteva sute de mii de oameni sunt în pragul disperării. Câteva zeci de mii de oameni din milionul ăsta si-au pierdut afacerile, ba chiar banii de chirie ori de mâncare. Câteva mii se îmbolnăvesc grav din cauza asta. Intră în depresie. Nu toți oamenii pot rezista socului. Depresia duce la atacuri cerebrale, infarct, boli auto imune si, din păcate, la sinucideri.
Salvăm oamenii de la moartea provocată de Covid si îi condamnăm la o altă moarte, mai puțin pandemică. Mai puțin mediatizată. Una fără un PR atât de reusit.
Când iei măsuri trebuie să te gândesti la virus. De acord. E o situație disperată. De acord. Trebuie să existe si măsuri extreme. De acord.
Dar dacă salvez un om de la înec ridicându-l pe umerii unul alt om care moare în felul ăsta pentru că nu mai poate respira, de fapt nu am salvat o viață. Pare că am făcut tot ce am putut. Pare o faptă bună. Chiar un miracol. De fapt, doar am ales un alt om care să moară în alt fel, poate ceva mai târziu. Si nu as vrea să ne apucăm la un moment dat să numărăm care tabără a pierdut mai mulți oameni.
Pentru că si unii si alții suntem tot noi.”
Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : VIROPROTECT RAPID
Comentează