Bombănelile Marinei Diverse Editoriale

Când Cupidon iese la pensie…

Astăzi vreau să vă vorbesc despre dragostea într-un singur sens. Un franțuz înțelept, sau cel puțin trecut prin viață, a apucat să spună, înainte de a o părăsi ( viața, sau femeia iubită, alegeți ce variantă vă convine!) celebrele cuvinte : ” Dans l’amour il y a toujours l’un qui aime et l’autre, qui se laisse aime”. Traduc: „În dragoste există întotdeauna cineva care iubește, și celălalt, care se lasă iubit”. Activul și Pasivul, aș simplifica eu. În cele mai multe relații regula funcționează perfect, asta după epuizarea etapei „fluturi în stomac”, care, să admitem că-i poate „lovi”, la început, pe amândoi. Dar aceea nu este încă “dragoste”. Este pasiune, dorință, atracție fizică. Dragostea e mult mai mult.  După ce fluturii își culcă aripile, de cele mai multe ori, “rolurile” în cuplu se împart. Unul continuă să iubească, iar în celălalt, din comoditate, inerție sau alte interese, se complace în relația cu pricina..

     Am văzut destule la viața mea. Am văzut ȘI cum se nasc iubirile, ȘI cum se înfoaie, ȘI cum pier…Având o inexplicabilă capacitate de a atrage confesiunile altora, am devenit de nenumărate ori confidentă : o pâlnie fidelă care absorbea poveștile celor din jur. Am cunoscut, astfel, destule femei prinse în relații ce,din afară, păreau chiar frumoase , femei care își iubeau bezmetic partenerii, primind în schimb o simplă acceptare a dragostei lor. Era evident că bărbații nu le iubeau. Le apreciau însă calitățile de soții și mame , alegând să  staționeze în „gările” respectivă uneori chiar și decenii. De ce? Din comoditate, poate. Căci ce poate fi mai plăcut, decât să ai o casă curată, parfumată în bunătăți proaspăt gătite, să fii mereu curat și apretat, să-ți roiască în jur copii bine îngrijiți, iar cei din jur să te admire nesfârșit pentru norocul de a avea o astfel de muiere. De ești înțelept, vei ști că astfel de argumente sunt în măsură să mențină relația. Îți prețuiești soția, îi recunoști meritele, chiar dacă , în sinea ta, în dialogurile tale cu tine însuți, nu te poți minți c-o iubești. Însă e mai comod așa. La urma urmei, există atâtea alte femei frumoase în jur, care-ți pot potoli foamea de aventură și pot gâdila, pentru o noapte măcar, aripile fluturilor gastrici..Gândesc urât, nu-i așa? Credeți-mă, știu ce spun..

Iar bărbații nu trebuie să mă privească chiorâș : nu voi trage spuza pe turta femeilor!  Căci și aici lucrurile stau cam  la fel. Dorința de stabilitate, comoditatea matrimonială și credința populară potrivit căreia:  „dragostea oricum se duce” , împing destule femei în a se complace în căsnicii nepotrivite. Căsnicii care le aduc alături bărbați ce le idolatrizează, dar pentru care nu simt mai nimic. ” E un soț bun, mă iubește, mă ajută, aduce bani în casă, nu bea, îmi este fidel, se poartă frumos cu copiii” …ce vrei mai mult? Ce dacă tu nu-l iubești? La urma urmei, auzi atâtea-n stânga și-n dreapta, despre prietene ale tale ale caror iubiri furtunoase au sfârșit prin a se preface  într-un maldăr de fecale, încât parcă nici nu-ți mai vine să ți-l mai dorești, în preajmă, pe Cupidon. La urma urmei, nu e suficient că omul de lângă tine te iubește necondiționat, îți face toate poftele și dă semne că așa va fi toată viața?!? La naiba cu dragostea, cine mai are nevoie de ea?..

     Și uite-așa, se-ntețesc în jurul nostru iubirile într-un singur sens, cu non-sensul lor cu tot, ajungând să primeze asupra tuturor sentimentul siguranței, al comodității și compromisului.  Iubirile într-un singur sens ne fac  viața mai hâdă, mai anostă și mai lipsită de culoare. Ele însă funcționează. Uneori halucinant de bine. Funcționează,  alimentând însă,  pe ascuns rezerva de nefericire a fiecăruia dintre cei doi. Primii – cei care iubesc – ajung să conștientizeze nonsensul fără scăpare al iubirii lor; ceilalți – „cei iubiți”, sufocați de o dragoste pe care nu reușesc s-o întoarcă îndărăt, eșuează afectiv într-un banc de tainice speranțe: poate, cine știe, cândva îi va atinge și pe ei, în zbor, aripa iubirii adevărate…

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.