Editoriale

Cabala impostorilor. Opinia prof.univ.dr. DUMITRU BORȚUN, cu privire la scandalul din TVR , generat de emisiunea “Rivalii” a Marinei Almășan

 

Motivele pentru care CNA a avertizat TVR în legătură cu emisiunea Marinei Almășan miros a pretexte. Pretextele sunt niște motive false, care au rolul de a masca adevăratele motive. Când nu poți să arăți motivele adevărate? Când ele nu sunt legitime, nu sunt raționale sau nu sunt morale. În ceea ce privește adevăratele motive ale demersului CNA, ne putem aștepta la orice – de la dorința cuiva de a înlocui emisiunea respectivă cu alta (eventual, cu emisiunea sa), până la invidia unor colegi sau gustul personal al unei persoane cu influență, care nu a gustat cântecul interpretat de Daniel Iancu sau care nu o suportă pe Marina Almășan. Astfel de intervenții aveau loc frecvent pe vremea ceaușismului, când anumite programe sau personalități artistice erau interzise pentru că președintele Radioteleviziunii Române primea un telefon de la diferite persoane influente: de la Elena Ceaușescu, la soacra unui demnitar. Care era criteriul principal? Gustul personal!

Acest obicei fanariot, care ține de o morală ciocoiască, se practică și astăzi – mai discret, dar la fel de absurd și păgubos. Nu mai sună persoane, ci partide (adică lideri de partid). O televiziune care se pretinde a fi publică aparține tuturor cetățenilor români care contribuie la alcătuirea Bugetului de stat, din care este finanțată respectiva televiziune. Nimeni nu are dreptul să-și impună gustul personal în alcătuirea programelor, a emisiunilor și a mesajelor. Aici trebuie să intervină doar specialiștii, adică acei oameni calificați să emită judecăți de valoare; noi, ceilalți, putem să emitem doar judecăţi preferențiale, prin care ne putem exprima sentimentele și resentimentele, propriul gust. După cum se știe, de gustibus non disputandum. Dar valorile pot fi discutate, fiindcă există o ierarhie a lor, iar ierarhia de valori nu aparține unei persoane, ea aparține societății.

În cazul de față, melodia cântată în emisiunea „Rivalii” nu atacă niciuna dintre valorile moralei publice. Dimpotrivă, semnalează tendința de scădere a vârstei la care tinerii își încep viața sexuală. Doar dacă o scoți din context poți să spui că „încurajează pedofilia”. Contextul era următorul: una dintre diferențele dintre generații, pe care emisiunea le tratează programatic, este și atitudinea față de viața sexuală, care cunoaște exagerări în ambele sensuri: la o extremă pudibondism, la cealaltă libertinaj. Versurile cântecului satirizează libertinajul, dar prin procedeele literare specifice acestui gen, printre care exagerarea și reducerea la absurd. Ele sunt rezultatul versificării unui banc, care circula pe vremea studenției mele. Nu e genul de bancuri pe care îmi place să le spun, dar asta nu înseamnă că am dreptul să impun altora gustul meu. Sunt suficient de smerit ca să știu că oamenii au și alte gusturi și că sunt liberi să și le exprime.

Este greu de crezut că în CNA sau în conducerea TVR există oameni atât de primitivi, atât de egocentrici încât să confunde gusturile lor (subiective) cu valorile societății (obiective). Nu pot să cred că acolo sunt oameni incapabili să lectureze un text sau un eveniment din sfera divertismentului. Mai degrabă, sunt tentat să cred că acolo sunt interese, invidii și polițe de plătit, că avem de-a face cu o conspirație a mediocrității împotriva excelenței. Cred că actuala conducere a Televiziunii Române este datoare să pună capăt acestei cabale. Cabala impostorilor!

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun,

Facultatea de Comunicare și

Relații Publice – SNSPA

Publicitate