Ea și El

Bărbatul conduce

 

Titlul poate că sună misogin, mai ales pentru feministe, dar asta nu înseamnă că articolul are scopul de a discredita femeia, ba din contră. Doresc să dăm cărțile pe față, lăsând orice fel de ipocrizie la o parte.
Nu vorbim de excepții. Într-o societate modernă, din punctul meu de vedere, atât opinia lui cât și a ei ar trebui să conteze în egală măsură. Este vorba despre fair play până la urmă, iar atunci când balanța ajunge să se încline mai mult într-o parte, știm ce se întâmplă mai departe.
Cu toate acestea, unul dintre cei doi are mai multa inițiativă, deci e cel care conduce. Nu văd rolul de conducător ca unul de dictator sau de șef pe plantație. A conduce într-o relație înseamnă mai mult a-ți asuma responsabilități decât a avea beneficii.
Din nou, nu vorbim despre excepții. Cred că cel care conduce ar trebui să fie bărbatul. O abordare aparent tradiționalistă, însă adaptată vremurilor actuale. Există și relații în care femeia este mâna de fier în cuplu, lucru nu prea onorant pentru un individ care pretinde a fi mascul, însă care de fapt preia un rol de puțoi mic și fragil. Există și excepții, femei cărora le plac puțoii, adică acei bărbați (forțez termenul) comozi, nesiguri, incapabili să facă față provocărilor. Din nou, nu vorbim despre excepții. Majoritatea femeilor doresc să-și păstreze rolul de femeie în relație și-și doresc lângă ele un bărbat, nu o moluscă. Un bărbat adevărat este hotărât, descurcăreț, sau măcar încearcă să fie.
Majoritatea femeilor știu că rolul bărbatului este acela de a conduce, însă nu prea multe au curajul să afirme acest lucru din diverse motive. Unele suferă de un feminism dus la extrem, trăind cu impresia că misoginii sunt mai mulți decât microbii. Altele, pur și simplu nu analizează în profunzime chestiunea și neagă acest aspect pentru că pur și simplu detestă cum sună. Femeile își doresc un bărbat care să fie un lider atât în societate, cât și în spațiul personal. Un lider care să le ofere siguranță, încredere, nu un dictator și nici un pasiv.
Doamnelor, domnișoarelor, oricât de emancipată ar fi sau ar deveni o femeie, are nevoie de un bărbat care să îndeplinească atribuțiile pur masculine. Un bărbat care conduce o relație nu înseamnă că trebuie să dea ordine sau să fie privit ca pe un rege. Bărbatul care conduce o relație de cuplu sau o familie are niște artibuții pe care nu femeia ar trebui să le îndeplinească în mod normal.
Un lider trebuie să-și asume cele mai mari răspunderi și nu degeaba bărbatul este numit încă de pe vremuri ,,capul familiei’’ (și nu de puține ori ,,capul răutăților”). Concret, bărbatul are datoria de a proteja așa cum poate mai bine femeia și copiii.
Bărbatul nu mai fuge cu sulița prin junglă după animale, dar e datoria lui să monteze un cort sau să negocieze tariful unui anumit produs sau serviciu într-o vacanță. El trebuie să fie căpitanul de vas într-o vacanță exotică sau dacă nu, cel care care vâslește într-o bărcuță pe lacul Herăstrău. Bărbatul trebuie să se asigure că mașina are montate anvelopele de iarnă, nu femeia. Tot el, trebuie să supravegheze muncitorii care vin să zugrăvească sau să pună gresie în casă. Bărbatul trebuie să știe să gestioneze situațiile extreme. El trebuie să iasă în întâmpinarea mascaților dacă familia se trezește cu ușa spartă. În general, un bărbat are o orientare în spațiu mai bună decât a femeii, deci nu e treaba ei să scoată GPS-ul dacă cei doi îndrăgostiți s-au pierdut într-un oraș necunoscut. Un bărbat trebuie să-și asume rolul de lider și în dormitor, bineînțeles. De asemenea, trebuie să aibă inițiativă dacă-și dorește să-i fie recunoscut statutul de bărbat. Femeile adoră să fie surprinse, iar moluștele nu sunt cele mai sexy ființe.
Și nu în ultimul rând, mândria de bărbat nu constă în limbajul trivial sau în kilogramele de semințe sparte la meciuri cu gașca.

 
În concluzie, bărbații conduc relațiile în care rolurile partenerilor sunt normale, nu inversate. Un rol de conducere într-o relație nu presupune idolatrizarea bărbatului, ci impune într-un mod perfect justificat bărbatului anumite răspunderi, datorii pe care trebuie să le îndeplinească prin natura sa. Firesc este ca sarcinile să fie împărțite într-o relație, iar partenerii să se completeze. Totul pâna la treburile pe care doar un bărbat are datoria morală să le facă.
Într-adevăr, există situații în care rolurile distincte se pot prelua sau împrumuta, dar asta temporar, atunci când situația o cere (alternanță conjuncturală).

Uscatoare rufe