Ea și El Legea e de partea ta

ANPC – Proceduri de sesizare

Astfel cum v-am promis, astăzi vom continua periplul nostru prin lumea reclamațiilor/sesizărilor ANPC, când ni se încalcă drepturi și interese în calitate de consumatori.

În primul rând trebuie să știm ce posibilități avem să aducem la cunoștința ANPC-ului problemele pe care le întâmpinăm în calitate de consumatori. Astfel, există trei tipuri de reclamații/sesizări, și anume:

  1. SESIZAREA este o formulare scrisă depusă la ANPC sau transmisă prin poștă electronică, cu privire la lipsa conformităţii produselor/serviciilor achiziţionate, prin care se aduce la cunoştiinţă o posibilă încălcare a drepturilor şi intereselor consumatorilor, dar atenție, fără solicitare de pretenţii materiale;
  2. RECLAMAȚIA este o formulare scrisă depusă la ANPC sau transmisă prin poștă electronică, cu privire la lipsa conformităţii produselor/serviciilor achiziţionate, prin care se aduce la cunoștiință o posibilă încălcare a drepturilor şi intereselor consumatorilor, dar atenție, prin care solicitați și pretenţii materiale;
  3. RECLAMAȚIA CU CARACTER TRANSFRONTALIER este o formulare scrisă depusă la ANPC sau transmisă prin poștă electronică, cu privire la lipsa conformităţii produselor/serviciilor achiziţionate, prin care se aduce la cunoştiinţă o posibilă încălcare a drepturilor şi intereselor consumatorilor, români sau dintr-un alt stat membru, în cazul unor relaţii comerciale cu caracter transfrontalier şi prin care se solicită pretenţii materiale, conform prevederilor legale.

Se consideră relaţii comerciale cu caracter transfrontalier acele relaţii în cazul cărora fie comerciantul este stabilit în alt stat membru, iar consumatorul este român, fie consumatorul este din alt stat membru, iar fapta s-a săvârşit pe teritoriul României.

Trebuie să știți că pentru operativitatea soluționării petițiilor, consumatorii vor fi îndrumați, în primă fază, de către angajații ANPC, să se adreseze mai întâi vânzătorului, (dacă este din aceeași localitate).

În cazul produselor nealimentare, care se află în termenul de garanţie, la care consumatorul constată neconformităţi, acesta trebuie să se adreseze vânzătorului şi nu service-ului. Acest lucru este valabil în cazul în care consumatorul alege calea dreptului legal. Dacă merge pe garanţia (comercială – deci voluntară) va trebui să respecte indicaţiile vânzătorului, care după caz, îi poate solicita să se adreseze la vânzător sau direct la unitatea service trecută de regulă pe certificatul de garanție sau pe alte documente însoţitoare.

În cazul constatării lipsei conformităţii produselor/serviciilor în cadrul termenului de garanţie sau a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum, aducerea acestora la conformitate sau înlocuirea acestora, în fiecare caz, se face fără plată – vânzătorul/prestatorul de servicii suportă toate costurile necesare legate de transport, manipulare, expertizare, demontare, montare, manoperă, materialele utilizate şi ambalare.

După expirarea termenului de garanţie, remedierea sau înlocuirea produselor care nu pot fi folosite în scopul pentru care au fost realizate ca urmare a unor vicii ascunse apărute în cadrul duratei medii de utilizare, sunt obligaţii ale operatorului economic.

Vă rog să luați act de faptul că atunci când faceți o sesizare/reclamație, pentru operativitate, trebuie să o depuneți direct la structurile teritoriale pe raza cărora se află entitatea reclamată. Petiţiile înregistrate la A.N.P.C. (Autoritatea Centrală) se transmit structurilor teritoriale de la care petiţionarii vor primi răspuns, deci procedura va fi întârziată de transmiterea datelor de la centru la unitatea teritorială, și știm foarte bine ce înseamnă acest lucru în România.

Petiţiile greşit îndreptate vor fi trimise în termen de 5 zile de la înregistrare, autorităţilor sau instituţiilor publice, care au ca atribuţii rezolvarea problemelor reclamate/sesizate, informându-se, în aces sens, consumatorul. Adică, să nu credeți că la structurile ANPC se trimit numai sesizări care sunt de competența lor. Lumea reclamă absolut orice, considerând că ANPC poate și are dreptul să rezolve toate nemulțumirile oamenilor, indiferent dacă se referă la calitatea de consumator sau alte calități pe care le putem avea.

În cazul în care o persoană adresează mai multe petiţii, sesizând aceeaşi problemă, acestea se vor conexa, adică se vor pune împreună în același dosar, primind același număr, petentul urmând să primească un singur răspuns care trebuie să facă referire la toate petiţiile primite.

Aveți grijă ce fel de sesizări faceți și cum le formulați, ce limbaj folosiți, pentru că dacă nu respectă condițiile de depunere ale unei sesizări, sau folosiți un limbaj insultător, sesizarea va fi clasată, deci închisă, și nu i se va da curs.

Astfel, petiţiile înregistrate şi clasate sunt:

  • petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului, a entităţii reclamate şi ale produsului/serviciului reclamat, precum şi cele care nu au ataşate documentele aferente achiziţionării produsului sau serviciului ori alt document care să aibă legatură cu aspectele reclamate;
  • petiţiile care conţin informaţii aberante, impertinente, irelevante, limbaj agresiv şi jignitor;
  • petiţiile formulate cu tardivitate, (adică cu întârziere față de termenul limită maxim impus de lege până la care să le formulați), care se referă la fapte contravenţionale săvârşite în termen mai mare de 6 luni de la data înregistrării petiţiilor, cu excepţia celor ce constituie contravenţii continue;
  • petiţiile nelizibile şi/sau neinteligibile ( al căror scris nu poate fi descifrat);
  • petiţiile formulate care fac obiectul acţiunilor judecătoreşti (adică care trebuie depuse la instanță și formulată o cerere de chemare în judecată);
  • petiţiile care sunt adresate prin interpuşi, (împuterniciți), fără procură valabilă, inclusiv prin case de avocatură/avocați, dacă nu sunt însoţite de împuternicire avocaţială;

Cu privire la clasare, organele ANPC vor informa petentul cu privire la clasarea petiţiei în maxim 10 zile de la înregistrarea acesteia.( Aici mă întreb cum vor informa persoana cu scris ilizibil, căruia nu i se poate descifra numele și adresa, sau persoanelor anonime….ah! Nene Caragiale! ?!)

Data viitoare vom continua periplul nostru prin magica lume a consumatorului și a drepturilor și intereselor lui. Gândiți profund, înainte de a acționa!

 

 

Publicitate