Că polonezii sunt înclinați spre cultură și artă, o știam demult. Călătoria noastră în Cracovia nu a fost decât un bun prilej pentru a ne confirma acest lucru. Iar valiza LAMONZA, care m-a însoțit, alături de Dana colega mea, a păstrat , printre amintirile sale felurite, câteva fotografii, făcute de Dana.
în Cracovia, muzeele sunt prezente la tot pasul, cu o “ofertă” extrem de diversă, ca să folosim un termen propriu economiei de piață. Am să enumăr doar câteva, după care “vom bate la ușa” unuia dintre ele: Muzeul Național, Muzeul Prințesei Czartoryski, Galeria de Artă a secolului XIX – Sukiennice, Muzeul Hutten-Czapski, Muzeul subteran Rynek, Muzeul “Fabrica lui Oskar Schindler”, Vechea Sinagogă, Muzeul de arheologie, Colegiul Maius, Muzeul de Etnografie, al Aviației, al Istoriei Fotografiei, al Armatei, Muzeul tehnic etc.
În șirul lung al muzeelor cracoviene, Galeriile MOCAK – alias Muzeul de artă contemporană – ocupă un loc aparte. Clădirea modernă, cu spații multiple, pe care o vizităm pe-nserat, adună într-însa cele mai noi lucrări ale artiștilor de pretutindeni. Sunt săli ce adăpostesc opere de artă permanente, dar pe care le revezi cu plăcere oricând, găsind noi și noi înțelesuri în forme ce, poate, la început ți s-au părut încâlcite, dar și incinte în care decorul se achimba permanent, la fel ca și afișele însoțitoare, care oferă date cu privire la autorii expuși.
La momentul vizitei noastre, Muzeul de artă contemporană MOCAK din Cracovia adăpostea expoziția lui Krysztof M. Bednarski. La baza lucrărilor expuse de Bednarsky stă o temă interesantă: Moby Dick. În realizarea operei sale, autorul a pornit de la nuvela alegorică cu același titlu a lui Herman Melville. Artistul polonez a fost marcat puternic de personajul legendar, care i-a influențat radical opera. Ideea de bază a lucrărilor din segmentul “Moby Dick” o reprezintă confruntarea dintre comportamentul natural al animalului marin și cel , atât de des “animalic”, al ființei umane.
Subiect de inspirație pentru Bernadski l-a constituit și zona politicului. Tema lucrării sale de diplomă, ca absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Varșovia, a fost “ Portretul întreg al lui Karl Marx”. De aici, o aplecare constantă asupra ideologiei perdante a omenirii, asupra dezastrelor iscate de propaganda comunistă, preocupare ce a născut sute de lucrări, având în centrul lor profilul ideologului marxist și îmbrăcate nu numai în bronz, piatră, plastic și aluminiu, dar ma ales în ideile inspirate ale artistului vremurilor noastre.
Nu trebuie să fii expert în arte plastice, pentru a ieși încântat, pe poarta Galeriilor MOKAK. Trebuie doar să fii înclinat spre frumos si să-ți placă să meditezi, în fața unei lucrări. Iar cele adunate de celebrul muzeu cracovian îți vor oferi destule subiecte de meditație. Și destule ocazii pentru fotografii de excepție, cu iz de viitoare amintiri…
Foto: Dana Grigore
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează