Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 145. Printre ruine romane, la Salonic

 

După ce lumea asta se va așeza din nou cu susul în sus și cu josul în jos, vă îndemn să vizitați Salonicul! Aș putea spune că se află la o aruncătură de băț de România, și că, dacă sunteți șoferi vrednici, pornind de cu zori de acasă și având, eventual, un “schimb” la volan, noaptea puteți deja dormi la Salonic!

În timp ce rânduiesc câteva poze-martor, descoperite ..unde altundeva, decât în minunata mea valiză LAMONZA? să vă spun câteva cuvinte despre Salonic. 

Orașul unde mă vedeți, în aceste fotografii, este al doilea  ca mărime din Grecia și totodată capitala regiunii geografice a Macedoniei. M-am convins pe propria piele că este unul dintre cele mai populate orașe din Balcani și cel de-al doilea cel mai populat oraș, dacă exceptăm capitalele. Importanța lui rezultă și  dintr-un alt fapt : bunăoară, în 2014, Salonicul a fost declarat drept Capitală Europeană a Tineretului.

Salonicul a fost fondat de catre Cassander din Macedonia și are o istorie de peste 2300 de ani. Era un important oraș al  perioadei romane și al doilea cel mai bogat oraș al Imperiului Bizantin.

Soarele arzător, valurile mării, forfota zonei turistice, îmbibată cu cheful de vacanță al celor veniți din toate colțurile lumii, dar și frânturile de istorie, de care te ciocnești la tot pasul, toate fac din Salonic locul ideal de petrecere a cel puțin câteva zile.  

Personal, mi s-au părut fabuloase Ruinele Forumului Roman (Agora Antică) din centrul Salonicului, care mi-au creat sentimentul ca stau în fața unei cărți de istorie deschise, care-mi vorbește de timpuri străvechi, ale căror arome înca mai plutesc prin orașul pe care-l bat cu pasul. 

Chiar în centrul orașului, inedit amestecată printre blocurile prezentului, stă tolănită la soare Agora Romana din Salonic. Ea a fost centrul administrativ si religios al orasului pana in secolul al V-lea, construită fiind pe locul unei vechi pieti elenistice.  Agora a fost o piata patrulatera, cu coloane mari, care a gazduit un Odeon (ceea ce înseamnă “teatru mic”), terme, magazine, monetarie si galerii multietajate cu arcade.  Pe unul din colțurile pietei se afla biserica Panagia Chalkeon. La sud, deasupra platformei, se afla Hamamul , adicătelea baia turceasca -un edificiu otoman din secolul al 15-lea, care a fost restaurat.

Am dat nota 10 și zonei din jurul sapaturilor: este animată, plină de artiști, magazine, taverne și chioscuri de suveniruri. 

Agora Romana din Salonic este , de altfel, punctul de plecare spre toate părțile  orasului, ea fiind situata in mijlocul centrului istoric, la distanta egala de toate granițele sale.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

 

Publicitate