Diverse

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 101. Între două avioane, pe aeroportul din Istanbul 

 

Valiza mea LAMONZA este, pentru mine,  un izvor nesecat de amintiri. Sunt de acord că nu încape în ea, atunci cand călătorim împreună,  decât o mică parte din șifonierul meu ( nu vi se întâmplă și vouă ca valizele să devină neîncăpătoare?!?) , cand vine vorba de amintiri, Lamonza este spațiul cel mai generos cu putință, pentru a le tezauriza. Astăzi, bunăoară, am extras dintre ele una inedită. Nu, nu vă voi vorbi, de data asta,  despre obiective turistice, ci despre un  loc de pe… traseul spre obiectivele turistice. Un loc în care, rar de tot,  pătrunde românul de rând. Nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că e un lux prea mare să pătrunzi în VIP LOUNGE-ul Companiei Turkish Airlines din Aeroportul din Istanbul. Gratie unei fericite amiciții cu “cine trebuie”, am avut ocazia să mă abandoze, timp de două ore, în mrejele unui loc de poveste, pe care rar ți-l poți imagina în vârtejul unui aeroport internațional de anvergura celui purtând numele lui Ataturk.

Așadar, episodul de astazi este despre așteptări, despre mileniul 3, despre lux,  eleganță și rafinament, despre mersul înainte al tărilor Planetei, despre oameni cu bani, dar și despre Cenușărese care pășesc sfioase în strălucitoare săli de bal, ale unei lumi aflată atât de departe de felul cum și-ar dori să fie țara lor…

Intrarea în  VIP Lounge-ul Turkish Airlines din Aeroportul Istanbul nu-i greu de dibuit, chiar și în condițiile agitației fără margini , care sufocă unul dintre cele mai importante noduri aeriene din lume. Intrarea e solemnă, zâmbetele unor turcoaice drăguțe, îmbrăcate oficial,  te întâmpină incă de la front-desk-ul elegant ce domină intrarea. Trebuie să-ți scanezi mai întâi biletul special, la aparatele ce o străjuiesc. Dacă ai codul de bare necesar, ușile  mecanice se dau în lături și…intri in Paradis. Cei peste 5000 de metri pătrați au beneficiat de iscusința unor designeri și arhitecți de nota 10 . O  multitudine de spații distincte concură la atingerea unui numitor comun : așteptarea cursei următoare să se trasforme , pentru tine, dintr-un supliciu, într-un prilej de sărbătoare. Fac, împreună cu cameramanul Marian, un tur de forță prin suprafața imensă, splitată pe două niveluri. Chiar la intrare, șiruri de vitrine , compartimentate în cuburi din sticlă prevăzute cu chei, adăpostesc bagajele călătorilor. Transparența sticlei transformă , iată, un anost “depozit” de bagaje , într-o inedită expoziție de rucsaci, mini-trolere, sacoșe și genți de voiaj. Odată ce ai scăpat , vremelnic, de “balastul” calătoriei, poți opta pentru oricare din variante : te poți tolăni pe confortabilele fotolii, la umbra unor exotici arbori de interior și să moțăi, ascultând, bunăoară, un pian la care cântă…. Omul Invizibil! Spun asta, pentru că scaunul pianistului este gol, însă clapele pianului se mișcă singure, generând o mirifică muzică de relaxare.
Dacă nu ești din cale-afară de ofilit, după precedentul zbor, poți alege să faci o partidă de biliard, în spatiul special amenajat. Sau te poți reîntoarce la metehnele de acasă, ocupând unul din locurile din fața șirului de computere, grupate într-o așa-zisă “zonă IT”.

În cinematograful special amenajat, tolănit pe fotolii ergonomice, poți urmări un mega-concert sau o producție hollywoodiană de ultima ora. Nu lipseste din “peisajul cinematografic” mașina de pop-corn, care te ajută să te simti ca în mall-ul de acasă! De ești plecat cu cei mici, un superb loc de joacă, separat prin pereți de sticlă, te mai scapă puțin de nervii pe care orice copil îi provoacă părinților,  pe timpul unor calatorii obositoare.

Iată și o ușă pe care scrie “Prayer room” – deci, de vrei să porți un dialog cu divinitatea care te ține teafăr, în vazduh, o poți face dincolo de porțile din lemn….De la divinitate, la cele “lumești”mm Iată și o sală de jocuri de noroc – spre care , dacă simte că ai bani de aruncat, Necuratul sigur te va impinge..

Vrei să stai, pur și simplu, cu ochii-n tavan sau înșurubați in ecranul telefonului mobil? Ai, la alegere, o sumedenie de spații elegante, cu scaune sau fotolii diferite ca design, în care să-ți abandonezi trupul contorsionat prin avioane. Și ai, firește , și Wi-Fi. Parola? Simplu de aflat : scanezi, la unul din aparatele de la intrare, boarding-pass-ul călătoriei ce te așteaptă,  și mașinăria îți scuipă un petec de hârtie, pe care îți apare parola, personalizată.

Iar dacă niciuna din îndeletnicirile de mai sus nu te incită, aruncă-te în brațele celei mai spectaculoase provocări – cea culinară! – un capitol la care cei de la Turkish Airlines stau magnific! Imaginați-vă, așadar, cei – repet! – peste 5000 de metri pătrați, “accesorizați” cu nenumărate atracții culinare. Trec peste vitrinele omniprezente , adăpostind munți de răcoritoare de toate felurile, trec și peste barurile crescute, din loc în loc, și din care nicio spirtoasă celebră nu lipsește, putându-te servi singur cu CE dorești și , mai ales, CÂT dorești…… Lumea se plimbă prin lounge făcând echilibristică  cu farfurii pline cu mâncăruri dintre cele mai diverse. Esti amator de salate? Baruri de salate împânzesc teritoriul! Îți place mâncarea asiatică? Dintr-un alt punct, te poți aproviziona cu paste sau orez, cu diferite sosuri și arome, inclusiv bețisoarele de rigoare.
Dar ești în Turcia, sa nu uităm!,  deci plăcintele turcești iți vor fi pregatite chiar sub nasul tău, de către un bucătar dibaci, unul din urmașii sultanului Baiazid, și care va face din priceperea sa,  un mic show. Specificul locului este întarit și de barul de baclavale,  alte delicii turcești, loc aflat la o concurență acerbă cu vitrina cu prăjituri și torturi europene – un adevărat supliciu vizual, de unde, dacă ai probleme cu glicemia, riști să pleci în patru labe :  căci nu există stavile “din partea casei”, ci doar din cea a propiului discernământ.

Mesele pline cu fructe de diferite proveniențe, locurile unde poți servi o cafea turceasca autentica, la ibric” și din nou, iei totul de la început, cu o poftă nebună de a încerca din toate – câte puțin sau mai mult – în funcție de lăcomia ce te caracterizează sau de timpul care te desparte de decolarea viitorului tău avion… Să vă spun, oare, cum arată toaletele publice? Mai că-ți vine să te deranjezi la stomac, pentru a le vizita cât mai des! 😁

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/