Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din…valiza LAMONZA – Ep. 8 – Spune-mi cum miroși, ca să-ți spun…cât de mult te iubește soțul tău! 😁

  

    Întotdeauna, în valiza mea Lamonza există o sticluță de parfum. Se știe, nouă, femeilor, chiar și atunci când stăm acasă, ne place să ne dăm un Puff! din parfumul preferat. Parcă e mai frumoasă lumea din jur, când ai tu însăți o aromă plăcută! 

Și iată că , răscolind în valiză după parfumul preferat, dau peste una dintre cele mai…parfumate amintiri din călătoriile mele : vizita la Muzeul Parfumurilor din Barcelona. 

La nr.39 pe Passeig de Gracia,  dacă intri, poți spune că ai văzut toate parfumurile din lume și toate felurile de sticluțe de pe glob! E ca și cum ai intra în Douglas, Sephora și Marrionaud la un loc, doar că nu poți să cumperi, ci doar să privești, să te minunezi și să…oftezi!
Muzeul nu e mare și, de fapt, e o “anexă” a unui generos magazin de parfumuri. Căci din muzeu, intri direct în acesta. Dibace, imaginația edilului : te încarci mai de pofte în muzeu, iar apoi…portofelul se deschide de la sine!

Dar să vă spun despre ineditul Muzeu!

Nu va gândiți că e de dimensiunile Louvre-ului sau ale Galeriilor Tate! E o singură sală,  largă însă  și căptușită cu vitrine luminate. Iar în vitrine – o armată de sticluțe de toate mărimile, formele și culorile, grupate pe ani, pe branduri, pe istorii petrecute aievea și în care erau implicate parfumurile respective.

 

Muzeul parfumurilor din Barcelona a fost pus pe picioare în anul 1961, intenția fiind aceea de a prezenta evoluția în timp a flacoanelor de parfum.

De atunci și până astăzi numărul exponatelor a crescut continuu. Vă vine să credeți? Într-o singură încăpere coexistă peste 5000 de flacoane de parfum! Începând cu flacoanele folosite de egipteni, continuând cu recipientele din ceramică grecească și cele din sticlă romană, trecând prin flacoanele arabe și orientale și până la interesanta colecție de sticluțe de parfum din porțelan, cristal și metale nobile, aparținând  perioadei dintre secolele XVII și XIX – muzeul este fascinant, mai cu seamă pentru cei preocupați de evoluția frumuseții feminine. Nu lipsesc nici exponatele inedite! Putem admira, bunăoară, cele două flacoane de esență de parfum care au aparținut reginei Franței Maria Antoaneta , dar și sticluța ” Regele Soare” al carui autor nu e altul decat marele Salvador Dali.

  Marile branduri internaționale – cele, după care vă dați și voi în vant! – au, fiecare, sectorul lor, în care li se spune povestea.  Pe „acoperișul” vitrinelor tronează sticle supradimensionate de parfum, îmbrăcate în tradiționalele înscrisuri care ne fac să frematăm pe noi, femeile, mai ales dacă le primim în dar de la bărbații iubiți : Dior, Givenchy, Chanel, Lancome etc. Cum ar fi să vă treziți, de ziua voastră, cu o „sticluță” de Chanel 5, de un kil jumate?!😁

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/