Femei de 10

“ Am reușit să depășesc barierele, lansându-mă târziu,  dar locul meu a fost asigurat” – interviu cu artista LUMINIȚA ANGHEL

 

Luminița Anghel este genul acela de artist care adaugă valoare și greutate oricarei emisiuni, oricărui eveniment. Vocea sa de excepție este dublată de o seriozitate și un profesionalism care cu greu își mai fac loc în lumea superficială de astăzi. În traista cu povești a Luminiței stau ascunse nenumărate izbânzi pe care artista le-a înregistrat în cariera sa. Culminând cu acel loc 3 la Eurovision, care a demonstrat că “produsul românesc” Luminița este, iată, apreciat și pe “piața externă”. În rest – un om serios, o parolistă, un caracter puternic. Aparent, o persoană închisă în sine. Zic eu, poate dezamagită de ceea ce vede în jur. Dar în esență – un om cald și bun, cu drag de semeni. De fapt, nici nu are cum să fie altfel un mare artist, dăruit oamenilor.

Marina Almășan : – Una dintre cele mai bune voci ale României de azi a fost și ea, la rându-i, o voce cristalină de copil. Ce fel de copil ai fost, Luminița?

Luminița Anghel : – Un copil foarte atasat de mama lui, extrem de indragostit de tatal sau, foarte activ in activitati extra scolare, disperat sa demonstreze ca poate fi diferit de restul, lider de clasa, organizator de mici evenimente, comandant si bine organizat.

Marina Almășan : – Exact așa mi te și imaginam! Spune-mi, ce ai moștenit de la ai tăi?

Luminița Anghel : – Simtul dreptatii, de la tatal meu, candoarea si feminitatea de la mama mea si respectul fata de valorile familiei, de la amandoi.

Marina Almășan : – Frumoasă zestre! Dar vocea, talentul de unde îți vin? Cand s-au manifestat prima oară?

Luminița Anghel : – Nu am mostenit talentul de la parintii mei. Ambii parinti au facut sport de performanta in tinerete. Nu stiu de unde a venit inclinatia mea catre arta. Am inceput cu teatrul la 8 ani si cu muzica pe la 14 ani, cand am inceput sa imi compun singura la chitara, piese, pe textul unor poeti contemporani.

Marina Almășan : – Ce visai să te faci, cand ai fost mică?

Luminița Anghel : – Actrita. Jucam roluri imaginare, uitandu-ma in oglinda de pe usa sifonierului din dormitorul meu, uneori reusind sa si plang (am fost o dramatica, toata viata mea 😁 

Marina Almășan : – …Lucru care te ajută, de minune, în interpretarea unora din piesele tale, dramatice și ele! Când a devenit muzica opțiunea ta nr.1 in viață? 

Luminița Anghel : – In timpul liceului am dat examen la Scoala Populara de Arte si am inceput activitatea mai serios in muzica. Respectiv, primele participari in cadrul festivalului de muzica usoara Mamaia, la sectiunea Interpretare.

Marina Almășan : – ..și de atunci succesele s-au ținut lanț! Conturează-mi, te rog, un TOP5 al lucrurilor frumoase care ți s-au întâmplat în viață

Luminița Anghel : – Pe locul I, intotdeauna, mi-a fost familia ( parintii mei). Pe locul 2, scena si oportunitatea de a fi un artist important al acestei tari. Pe 3, Eurovision si rezultatul optinut alaturi de Sistem. Pe 4, cei 6 ani de TV si locul 5, oportunitatea de a dubla voci pentru Disney.

Marina Almășan : – Wow! Ce clasament divers! Poți face și un Top3 ( na, sunt mai indulgentă aici!) al infrângerilor? 

Luminița Anghel : – Nu am un Top3, pentru ca , profesional, am realizat tot ce mi-am propus: muzica, TV, radio, film, sit-com-uri, muzica de film si animatie. Un singur regret am: ca nu m-am grabit sa mai fac inca un copil.

Marina Almășan : – Dacă este să considerăm că piesele tale de succes sunt, intr-un fel, “copiii tăi”, aș zice câ ești o mamă-eroină! Spune-mi, Luminița, care sunt principalele lecții pe care ți le-a oferit viața? 

Luminița Anghel : – Ca nu trebuie sa iei decizii importante, ghidat de primul impuls. Ca nu trebuie sa ai asteptari de la oamenii pe care i-ai ajutat in viata. si ca trebuie sa te bazezi doar pe tine in momentele cruciale ale vietii.

Marina Almășan : – Ultimele două lucruri îmi dau de înțeles că ai avut ceva experiențe negative , legate de cei din jur. De aceea, am să te întreb ceva, în consecință : Lumea artistică este o junglă. Cum i-ai făcut față? Ce condiții trebuie să întrunești, pentru a rezista?

Luminița Anghel : – Am avut multe momente de cumpana cand eram foarte tanara. Dar, orice sut in fund este un pas inainte, a functionat pentru mine. Am studiat si mi-am antrenat vocea, fara a ma lasa infranta. Am reusit sa depasesc barierele, lansandu-ma tarziu,  dar locul meu a fost asigurat.

Marina Almășan :- Da, și este cât se poate de meritat! Faci parte dintre artiștii care nu au ridicat niciodată suspiciuni că s-ar fi “ridicat”mpein pile! Hai să ne ancorăm puțin în realitate : Cum  faci față acestei situatii complicate, generate de pandemie? 

Luminița Anghel : – Cred ca, la fel de greu, ca si toti colegii mei. In 30 de ani de cariera, nu am stat atat de mult timp departe de scena si de public. Imi gasesc resure in familia mea, in colaborari online, in aparitii TV si in lucrul in studio pentru piese noi. Am observat ca m-a sensibilizat foarte mult aceasta perioada.

Marina Almășan : – Vorbește-ne acum despre  Luminița, cea “de dincolo de scenă”. Ce fel de om ești, care-ți sunt obiceiurile, ce te bucură, ce te întristează, cum îți petreci timpul liber. Vorbește-ne și despre familia ta, atât cât avem voie să știm!😉

Luminița Anghel : – Luminita este un om sociabil, care sta de vorba cu toata lumea, raspunde la toate mesajele, face daruri si surprise virtuale celor care o admira. Este o persoana vesela, calda si protectoare. O bucura lucrurile simple si o intristeaza saracia din jur, lacrimile si violenta. In timpul liber, gateste, face piata, ingrijeste florile, duce copilul la inot, se uita la filme, picteaza pietre. Familia este pentru ea, cel mai important lucru, alaturi de care se simte in siguranta, protejata, iubita. Acolo isi gaseste armonia de care are nevoie.

Marina Almășan : – Care este melodia care ți se solicită cel mai des și cu care crezi că “ai dat lovitura”? 

Luminița Anghel : – “Let Me Try” si “je T’aime” sunt cele 2 piese pe care oamenii le cer, indiferent de eveniment.

Marina Almășan : – Da, sunt și preferatele mele! Iar a doua o interpretezi ca o mare solistă, dublată de o la fel de mare actriță! ..Chiar, de ce , oare, ne place Luminița Anghel?

Luminița Anghel :- Nu stiu ce sa raspund aici. Daca va referinti exclusiv la artistul Luminita Anghel, atunci, pentru ca isi respecta mereu publicul prin decenta aparitiei sale scenice, prin muzica si textele interpretate.

Marina Almășan : – …și pentru că te simțim “de-a noastră” : fără fițe, fără false atitudini și distanță impusă față de cei din jur, fără nas pe sus, deși valoarea poate le-ar găsi  justificare. Și, firește, te iubim , pentru că vocea ta transformă cântecele în minuni! …Hai că ne apropiem de finalul interviului : Deși, in condițiile actuale, mi-e și mie frică să pun întrebarea asta, totusi…planuri de viitor? 

Luminița Anghel : – Trebuie sa existe mereu planuri de viitor. Viata noastra nu se opreste la aceasta pandemie prin care trecem. Ne-a fost si ne este, in continuare, greu, dar, cu voia Bunului Dumnezeu, vom trece peste toate incercarile. Sunt binecuvantata cu prieteni si colegi de valoare, lucrez in studio la piese noi. Am colaborari – surpriză si, intr-un viitor apropiat, ma gandesc la proiecte cu copii si cursuri de canto.

Marina Almășan : – Spor la toate! Hai să încheiem cu cel mai mare vis al tău. 

Luminița Anghel : – Visurile mare pe care le-am avut, s-au implinit: o familie frumoasa si o cariera de succes. Acum imi ramane doar sa imbatranesc frumos,  si la propriu si la figurat. Si, atât cat va vrea Bunul Dumnezeu, sa va bucur cu vocea mea.

Va imbratisez!

Marina Almășan : – Mulțumim, Luminița! Să ne luminezi tot timpul, cu vocea ta superbă și sufletul tău minunat!

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.