Bem cafea, ne place cafeaua, ba suntem chiar dependenți de ea. Mulți preferăm să adăugăm și lapte – mai mult sau mai puțin – în ceașca de cafea. Pentru a fi siguri că beneficiem de toate efectele cafelei, trebuie să o consumam intr-un singur mod. Există un mit, potrivit căruia, adăugând lapte in cafea, aceasta devine periculoasa pentru sănătate. O prostie! Studiile medicale nu au reușit să demonstreze această aberație, ci doar faptul că, adăugând laptele, nu mai beneficiem de toți antioxidanții din cafea.
Si aici cercetătorii indică antioxidantul numit acidul clorogenic. Astfel că dacă bei cafeaua cu lapte, vei avea un aport mai mic de antioxidanți care se regăsesc de regulă în cafeaua neagră.
Să vă povestim puțin despre acest acid necunoscut!
Cafeaua are un conținut ridicat de polifenoli ( antioxidanți puternici, care aduc o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră). Unul dintre ei este tocmai acidul clorogenic (CGA) care se găsește in boabele de cafea verde și care are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, dar s-a descoperit și că reduce riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat de tip 2, de cancer la colon, de Alzheimer și reglează hipertensiunea arterială.
Chiar dacă studiile realizate până în prezent au scos la iveală rezultate contradictorii, se pare că atunci când ne bem cafeaua cu lapte, se reduce cu 23% absorbția acidului clorogenic. Dar tot cercetătorii arată că, prin procesul de prăjire a boabelor de cafea, se reduce de fapt cu până la 70-94% cantitatea de acid clorogenic. Este deci, de preferat, cafeaua verde.
Dacă suntem “cafegii” înrăiți și consumăm în jur de 6 cești de cafea pe zi, cantitatea de acid clorogenic va fi suficient de ridicată, însă un astfel de consum de cafea nu este chiar sănătos.
Statisticile arată că un consumator înrăit de cafea va beneficia de100-200 de miligrame de acid clorogenic pe zi, în timp ce unul obișnuit – cum sunteti probabil voi – va beneficia de 100 de miligrame din acest antioxidant.
Să continuăm cu statisticile : o cafea Arabica verde va avea 4,6 grame de acid clorogenic la 100 de grame de boabe verzi. Însa o cafea Arabica prăjită mediu și pe care o folosim de obicei la aparatele cu filtru, are 1,7 grame de acid clorogenic la 100 de grame de cafea.
Iar atunci când vorbim despre cafeaua prăjită mai tare ( cea care este folosită pestru espresso) atunci cantitatea de acid clorogenic ajunge la 0,3 grame la 100 de grame de cafea.
Sursa: nutritionmyths.com
Sursa foto: mintylife.ru
Comentează