Comunicarea este atât de importantă încât poate salva o relaţie sau îi poate pune punct. Vorbele noastre pot răni sau pot construi o relaţie. Important este să alegem modul în care comunicăm cu partenerul nostru.
Iată 8 fraze care pot conduce relaţia către încheierea ei şi tot atâtea care pot asigura longevitatea relaţiei. Ţine-ţi mine! Întotdeauna alegeţi să comunicaţi cu amabilitate.
1. Nu vreau să vorbesc despre… vs Hai să vorbim mai târziu.
A evita anumite discuții doar pentru a încheia discuția înseamnă egoism. Partenerul tău are dreptul la o părere, la fel ca și tine. Dacă emoțiile sunt puternice găsiți momentul potrivit pentru a avea o discuție.
2. Nu îmi pasă ce faci vs Important pentru noi este să decidem ce facem împreună.
Dacă chiar nu îți pasă ce face partenerul tău, măcar nu spune acest lucru care poate afecta relația. Bineînțeles că îți pasă. Probabil nu îți place un anumit comportament dar îți este teamă să spui acest lucru.
3. Dacă vreodată vei…. te voi părăsi vs Acel comportament este inaceptabil pentru mine.
A genera conflictul cu această amenințare este o tactică agresivă. Nu este nici un motiv să ameninți pe cineva cu despărțirea pentru o diferență de opinie. Asta, în cazul în care nu este o situație extremă care contravine sistemului tău de valori. Dacă chiar nu agreați un anumit comportament, stabiliți o serie de limite, fără a suna ca un ultimatum. În loc să spuneți ”Dacă vei mai țipa la mine, am să plec”, încercați ”Este foarte important pentru mine să vorbești pe un ton mai scăzut”.
4. Niciodată/întotdeauna vs Aş prefera să nu faci…
Ori de câte ori spui ”Tu niciodată…” sau ”Tu întotdeauna…” exagerezi adevărul. Realitatea este că partenerul tău a acționat în acest fel de câteva ori, și, de fiecare dată ți-a displăcut. Dar nu ai spus nimic. Nu îți poți acuza partenerul că nu îți citește gândurile. Dacă te-a deranjat în urmă cu 2 ani, nu are nici un rost să îi reproșezi abia acum.
Este dreptul tău să îți stbilești propriile limite. Dacă te deranjează ceva, nu scoate la lumină o întreagă listă de nemulțumiri pe care le ai. Dă-i partenerului tău ocazia să îți explice comportamentul iar tu spune-i, la rândul tău, cum ți-ai dori să se poarte în astfel de situații.
5. Întotdeauna ai idei nebuneşti vs Te voi sprijini.
Nu trebuie să îți placă toate ideile partenerului tău, în special dacă sunt costisitoare dar poți găsi o cale să fii pozitivă și curioasă, în loc să îi desființezi fiecare idee.
6. De ce faci asta? vs Vreau să fiu în contact cu tine şi să te înţeleg mai bine.
Un studiu făcut pe 189 persoane aflate într-o relație de iubire și modul în care folosesc argumentele, a relevat că persoanele care vroiau să devină mai apropiate de partener erau deschise discuțiilor și compromisurilor, manifestau grijă față de partener și evitau conflictul sau îl rezolvau cu tact. O atitudine înțelegătoare vă va aduce mai aproape de persoana iubită.
7. Eşti exact ca fostul vs Nu îmi place comportamentul tău.
Nimeni nu vrea să fie comparat cu fostul. Tratează-ți partenerul ca pe un individ unic, cu capriciile lui. Dacă nu îți place comportamentul, spune-i, dar nu îl aduce pe ex-ul în discuție.
8. Te voi iubi dacă… vs Te iubesc aşa cum eşti.
Când spuneți ”Te voi iubi dacă…”, vă condiționți iubirea. Asta înseamnă să vă tratați partenerul ca pe un cățel care va fi recompensat cu iubirea voastră dacă fac trucul pe care l-ați cerut.
Sursa: powerofpositivity.com
Comentează