Călătorii Timp liber

7 zile la Chongqing – Episodul 4. Bagi plastic, ies… dinți! 

Când fiul meu s-a înscris, din proprie inițiativă, în paralel cu facultatea, la un curs de imprimante 3D, m-am bucurat din toată inima: orice lucru nou pe care-l înveți, te mai ridică o treaptă, îți sporește puterea.

Apoi, când tot lui i-a trecut prin cap să-și investească toți bănuții adunați, în timp, într-o imprimantă 3 D de care la noi nu prea vezi, mărturisesc că n-am mai fost la fel de încântată: “- La ce-ți trebuie așa ceva?!? Păstrează banii, îți vor prinde bine pentru alte lucruri, mult mai serioase!!” “- Mama, nu știi ce vorbești! – mi-a replicat Victor, revoltat de lipsa mea de adeziune fată de tehnologia avansată. – Ăsta e viitorul, mami !!”  … L-am privit cu un diminuat, recunosc, scepticism, chiar și în ziua în care, la imprimanta 3D așezată la loc de cinste în “biroul” lui Victor din garaj, a fost “printat” primul obiect 3 D: o micuță vază cenușie, din plastic, cu striațiuni. Doamnelor și domnilor!!! Dintr-o simplă bucată de plastic – vârâtă-n aparat – a prins viață, peste noapte, proiectată de el, de fiul meu, o vază de flori adevărată!!! Vaza stă și astăzi la loc de… vază! 😁 în sufrageria noastră și sunt foarte mândră de ea. Chiar dacă nu a reușit să-mi spulbere scepticismul. 

… Astăzi i-am trimis lui Victor, de la Chongqing, fotografii de la vizita mea în cea mai mare companie de imprimare 3D din China , aflată în top 5 din lume: “3D Printing Innovative Service Center”. A fost unul din obiectivele incluse în incursiunea noastră în Viitor, respectiv în Xiantao International Big Valley, un soi de Silicon Valley, în manieră chinezească.

… Ne aflăm, așadar, într-un spațiu propriu deceniilor sau chiar secolelor viitoare . În sălile spațioase, destinate căscătorilor de gură precum noi, admirăm expoziția de obiecte printate prin tehnologie 3D. Pentru cei ce nu pricep tocmai bine ceea ce spun, lucrurile se rezumă, simplu, astfel: hrănești sofisticata mașinărie (care nu e mai mare decât un cuptor cu microunde!) cu cu materia primă (plastic, metal, etc), proiectezi, la calculator, obiectul dorit, dai start și, în câteva ore, obiectul prinde viață sub ochii tăi, tridimensional, perfect executat, ca si cum ar fi fost fabricat intr-o întreprindere adevărată, cu zeci de utilaje și sute de muncitori. Aici , în schimb, nu e nevoie de atâta lume: ba nu e vorba, chiar,  decât de o minte luminată – cea care a proiectat deșteptul aparat, plus “executantul”, obligatoriu luminat și el, căci trebuie să știi ce comenzi să-i dai mașinii, pentru a-ți îndeplini gândurile. Nu e totul să apeși butonul de start !

Ai nevoie, așadar, de o piesă de schimb pentru mașină? De o componentă pentru avion? Ți-ai pierdut proteza dentară? Îți trebuie un produs unicat, care nu se găsește pe piață? Imprimanta 3D rezolvă, pe loc, orice astfel de  problemă!

James Zhong are 28 de ani, este simpatic, vorbăreț (bine, cu mine toți vorbesc prin intermediul domnului Luo!)  și, în plus,  este inginer proiectant. Mă fotografiez alături de el, ținând în mână o placă dentară perfectă, pe care-mi dă voie să o iau, pe șest,  din vitrina cu produse demonstrative. Este unul din sutele de exponate, realizate cu ajutorul tehmologiei 3D! Văzându-mă atât de încântată ( bine, recunosc, sunt și puțin subiectivă și v-am spus de ce!), îmi umple câteva pagini din micuțul meu bloc-notes cu informații despre companie. Aceasta are doar 20 de angajați și, iată, se află deja în Top 5 din lume și este lider în China, în acest domeniu atât de nou. Generațiile tinere vin puternic din urmă și Zhong ne arată piramida de imprimante 3 D din expoziție, ale căror pântece expun, la vedere, obiectele executate recent de elevii chinezi, în timpul unor cursuri de pregătire.

Compania merge excelent. Clienții din întreaga Chină își fac comenzile online, iar firma le primește și execută apoi,  din metal, plastic sau din materialul solicitat, obiectul respectiv, după ce, fireste, acesta a fost proiectat, de către specialiștii firmei, cu ajutorul computerului. Gama de produse realizate de micuțul colectiv este printre cele mai largi din lume, compania având filiale în SUA, Japonia, Asia de Sud Est. 

… Sunt realmente încântată de ceea ce văd și de ceea ce aflu și…mi se face subit dor de Victorul  meu de acasă, cu imprimanta lui 3D, cu tot! 

Odată ajunsă la hotel, mă grăbesc să-i expediez urgent, prin iMessage, avalanșa de fotografii făcute la firmă, special pentru el. În scurt timp, primesc  ca răspuns, un emoticon zâmbăreț, însoțit de un  text scurt: “ Vezi, mama?!?…”

Proiect realizat cu sprijinul Asociație de Prietenie a Chinei cu popoarele lumii, filiala Chonqing

Mulțumim pentru sprijin Ambasadei Chinei la București și Camerei de comerț și industrie România-China

Călătorie oferită de: 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate