Dacă veți spune cuiva că vreți să slăbiți, țineți-vă bine! Veți fi potopite de tot felul de sfaturi și experiențe personale, majoritatea contradictorii. Și, mai mult ca sigur, toate cele auzite reprezentă niște „mituri” antice și de demult, care au fost , de fapt, de mult infirmate de către oamenii de știință. Specialiștii site-ului live-up.co au identificat 7 din miturile care funcționează în rândul nostru, în ceea ce privește mult doritul proces de slăbire și le-au demontat, bucată cu bucată!
Așa că, dacă chiar vă doriți să slăbiți, vă recomandăm să ignorați din start următoarele „legende”:
Mitul nr.1 : Procesul de slăbire e o chestiune de voință
Nimic mai fals! Pofta de mâncare, atracția față de un anume produs, reacțiile la stres și echilibrul hormonal nu depind numai de voința individului, ci și de funcționarea hormonilor. Aceștia au un rol important în reglarea apetitului sau stimularea poftei de mâncare. Există, firește, posibilitatea de a influența activitatea hormonală : ea depinde într-o mare măsură de stilul de viață, iar obiceiurile alimentare nesănătoase nu fac decât să „zgândărească” acei hormoni care ne sporesc pofta de mâncare. Iar aici, oractic, intrați într-un cerc vicios, pentru că atunci când echilibrul hormonal este distrus, a te lupta cu această problemă de unul singur devine aproape imposibil. Hormonii vă vor împinge spre a mânca din ce în ce mai mult, provocându-vă o nesfârșită poftă de mâncare. Înlăturarea dezechilibrului hormonal ( de regulă, cu ajutorul specialiștilor) poate deveni astfel primul pas spre o viață sănătoasă și fericită.
Mitul nr.2: Pâinea integrală și cerealele de la micul dejun ne mențin sănătatea și silueta
De ani de zile tot batem apa-n piuă, vorbind despre beneficiile unei diete bogate în hidrocarburi, care chipurile ne-ar ajuta nu numai să ne menținem sănătoși, dar să și arătăm supli. Cu toate acestea, pâinea integrală, cerealele pe care le consumăm la micul dejun și alte produse „sănătoase” de tipul lor, sunt obținute mai întotdeauna în urma unui amplu proces industrial, pierzându-și proprietățile inițiale, ba chiar fiind „îmbogățite” cu destui aditivi nesănătoși. Tocmai din acest motiv, ele generează deseori probleme de sănătate, ba chiar ne împiedică procesul de slăbire.
Mitul nr.3 : Trebuie să ne calculăm numărul de calorii
Pe naiba! Mulți oameni consideră aceasta ca fiind cheia succesului și, ca atare, folosesc diferite device-uri și tabele pentru a calcula și răscalcula câte calorii consumă într-o zi. Insă acest lucru poate deveni contraproductiv, pentru că simpla matematică a caloriilor nu ține cont de calitatea alimentelor pe care le consumați. Ea nu face diferența între substanțele nutritive și caloriile „inutile”. Și nu vă ajută să înțelegeți dacă produsul respectiv vă va și sătura, dacă vă va ajuta să slăbiți sau în ce măsură vă va influența echilibrul hormonal. In plus, simplul calcul al caloriilor nu ține cont de faptul că unele alimente necesită un aport energetic mai mare pentru a fi digerate și se asimilează mai greu. De reținut , deci, că nu toate caloriile sunt identice.
Mitul nr.4 : Consumul de grăsimi îngrașă
O altă bazaconie, pe care trebuie s-o ștergeți din mintea voastră! In trecut, reducerea consumului de grăsimi în cadrul procesului de slăbire era explicat prin faptul că grăsimile conțin de două ori mai multe calorii per gram, decât proteinele sau carbohidrații. În realitate însă, astfel de produse precum avocado, uleiul de floarea soarelui, alunele și semințele, peștele gras nu fac decât să ajute organismul nostru să asimileze grăsimea acumulată. Ele îmbunătățesc pofta de mâncare, creează senzația de sațietate și îmbunătățesc starea de bine de după masă. Grăsimile sănătoase cresc imunitatea organismului, ameliorează sistemul circulator, îmbunătațesc activitatea creierului, restabilesc echilibrul hormonal și diminueaza peicesele inflamatorii din toate sistemele organismului nostru.
Mitul nr.5 : Produsele „low fat” și alte produse „dietetice” ne ajută să slăbim
N-am auzit tâmpenie mai mare! E-adevărat că produsele low fat, cele sărace în grăsimi, sar și carbohidrați umplu până la refuz rafturile supermarketruilor. În mintea omului a prins rădăcini convingerea că toate aceste produse sunt extrem de sănătoase și, mai mult, ne ajută să și slăbim. Puțini știu însă că mulți producători obișnuiesc să înlocuiască grăsimile și alte ingrediente cu zahărul, iar zahărul – cu îndulcitori artificiali, substanțe aromatizante, cu sare, glutamat de sodiu și cu alți aditivi, în esență extrem de nocivi. În plus, există multe cazuri în care , pe etichetele produselor, zahărul este bine pitit îndărătul unor alte denumiri, ceea ce nu înseamnă că efectul său nociv dispare. În consecință, toate aceste alimente intens prelucrate nu fac decât să ne intensifice senzația de foame și să ne sporească pofta de mâncare!
Mitul nr.6 : Inlocuitorii de zahăr ne ajută să slăbim
Seriooooos? Ei, aflați că lucrurile stau taman pe dos! De fapt,toți acești îndulcitori nu fac decât să vă adauge kilograme în plus, să crească numărul de centimetri din talia dvs și să sporească depozitul de grăsime! Ei ne accentuează pofta de mâncare și ne îndeamnă să mâncăm din ce în ce mai des, provocându-ne o atracție bolnavă către dulce , ceea ce , firește, conduce la acumularea de kilograme în plus.
Mitul nr.7 : Slăbirea treptată este calea sigură spre obținerea unui efect sigur
Iată că nici asta nu e adevărat! Cercetările au evidențiat faptul că peste 80 la sută din membrii unui grup de „slăbire rapidă” și-au atins obiectivul propus, pe când din grupul adepților „slăbirii treptate” numai 50 la sută și-au atins țelul final. De fapt, nu are prea mare importanță cu ce viteză vă scădeți greutatea, important este comportamentul vostru de după slăbire. Dacă veti reveni la obiceiurile alimentare nesănătoase de dinainte, vă veți îngrășa la loc, indiferent dacă slăbirea a fost rapidă sau treptată.
Ei, acum că am demontat toate aceste mituri false, cred că ați răsuflat, cu toatele, ușurate! Sau, poate, dimpotrivă….?🤔
Comentează