Bombănelile Marinei Editoriale

Viorica, pasărea măiastră în halat alb

Acesta este un editorial „soft”, de weekend. Nu critică și nu lovește în nimeni. Dimpotrivă, laudă. Pledează. Pledează pentru pasiuni. Pentru hobby-uri, oricât de ciudate ar fi ele. E atât de frumos să-ți transformi timpul liber într-o pasiune arzătoare. Actorul Eugen Cristea, bunăoară, colecționează cutii de chibrituri. Mirabela – căni. Are șifoniere întregi de căni, de toate felurile, culorile și proveniențele. Ar vorbi despre ele o săptămână în șir. Adrian Enache joaca fotbal, Fuego pictează, iar Justin Bieber am auzit că răsucește ore-n șir cubul lui Rubik, fără să se plictisească. Am un coleg prezentator de emisiuni care colecționează șuvițe din pletele femeilor care i s-au perindat prin așternut. Se va supăra dacă-i voi da numele. Indiferent însă de natura hobby-urilor noastre, ele devin cea mai plăcută formă de petrecere a timpului liber, canalizându-ne energiile către ceva frumos, deloc nociv, uneori atât de palpitant.

Ieri, la Muzeul Satului, am înfruntat arșița zilei timp de 8 oreimage
neîntrerupte, alături de un astfel de hobby. Protagonista sa nu este neapărat o celebritate. Și nu pentru că nu ar merita. Însă oamenii de știință sunt, nemeritat, o Cenușăreasă a vremurilor noastre, lumea îi trece cu vederea, chiar dacă ei își sacrifică, într-un fel, viața pentru aceasta. Dacă peste puțină vreme, veți auzi că premiul NOBEL pentru medicină….. „goes to..Romania! „, să știți că „vinovați” vor fi Viorica și Constantin Chiurciu, doi cercetători din laboratoarele și mintea cărora s-a născut, se pare, primul medicament eficient pentru o boală temută, fără leac : Psoriazisul. Dar nu despre minunile soților Chiurciu va fi vorba în editorialul meu. Ci, repet, despre hobby-uri.
imageAtunci când își dă jos halatul de medic veterinar și de cercetător științific, Viorica îmbracă, în ordinea preferințelor, nu taiorul Chanel, nu ținuta de blugi, ci…costumul popular. Descoperind, dintr-o joacă, dragostea pentru cântat și obișnuită să facă tot pe ce pune mâna „ca la carte”, adică temeinic, serios, performant, aflată la vârsta la care alte femei lâncezesc, de regulă , în fotolii, privind la show-urile de folclor, Viorica Chiurciu s-a apucat serios de… cântat!. Cu tot tacâmul: cu profesoară, cu lecții ca la școală, cu exersat acasă până la exasperarea altminteri minunatului sau soț, cu spectacole, invitații în emisiuni, ședințe de make-up, interviuri si așa mai departe! Valul n-a luat-o însă, cum pățesc, spre exemplu, pițipoancele, răsfățate de lumina blândă a reflectoarelor și crezând brusc că l-au apucat pe Dumnezeu de gleznă; Viorica este conștientă că atenția care i se acordă nu e datorată neapărat geniului său muzical, cât ineditului situației : un cercetător științific, convertit la statutul de cântăreț de folclor nu se află chiar pe toate drumurile! Deși, dac-o ascultați cântând, veți vedea că modestia sa este exagerată.
…Ieri, la Muzeul Satului, sub un soare aproape la fel de orbitor ca și imagepasiunea doamnei doctor pentru folclor, s-a născut primul său videoclip muzical. Cuminte ca o școlăriță, Viorica Chiurciu a făcut cu brio față tuturor provocărilor unor astfel de filmări deloc ușoare” Du-te acolo! Vino-ncoace!” Reluăm totul! Descalță-te!”, „Încalță-te!” ” Reluăm de la ritornelă!”, „Urcă pe prispă!”, „Coboară pe trepte!” ” Urcă dealul!”, Mai urcă-l odată!” „, Și încă o dată!!” , ” Culege vișine din copac!”, ” Rotește-te în jurul fântânii!” „Hai, rotește-te!”… și toate astea sub un soare năbădăios și sub privirile încântate ale sutelor de turiști străini din Muzeul Satului, dornici să se fotografieze cu exotica prezență feminină, care dădea viață caselor tradiționale din zona Olteniei!
imageViorica Chiurciu a fost șefă de promoție la terminarea facultății, într-o vreme în care notele nu se dădeau nici pe bani, nici pe pile. Este deci o învingătoare. Nu mi-e greu să intuiesc cât de strâmb o privesc deja „colegele de breaslă”, în această lume strâmtă, plină de invidii și răutăți. Știu însă că ea va continua să-și onoreze profesia de bază cu aceeași seriozitate și dăruire, și nu-și va abandona nici pasiunea atât de frumoasă, descoperită, cum spuneam, dintr-o joacă și exersată cu atâta suflet și pasiune.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate