Bărbați de 10

Un BĂRBAT de 10: PAUL GEORGESCU, Regele Maratoanelor Acvatice la OCEANMAN 2017:„Pot spune că sunt un bărbat de nota 10 pentru că trebuie să fiu în același timp atât soț și părinte, cât și profesor și sportiv, încercând să le îmbin pe toate cât de bine pot”


​Astăzi, 15 octombrie 2017, celebrul campion Paul Georgescu va concura la Bendiorm, Spania în finala OCEANMAN, singurul Campionat Mondial Internaţional de Inot în Ape Libere. El este și cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren (14 septembrie 2016 – 54 km în 13h36′) și cel care a cucerit pe 6 august ocul I în ”Cursa Regină” Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 de pe lacul Zürich (26,4 km în 7h11′37”).

​Susținut de CATENA, campionul român Paul Georgescu este membru de onoare CATENA RACING TEAM, cel mai titrat şi mai numeros club polisportiv al unei companii. El va concura în celebra finală a concursului OCEANMAN de la Benidorm, Spania, o competiție de anvergură, extrem de disputată și de un nivel de dificultate foarte ridicat, pe o distanţă de 9, 3 km, unde românul s-a calificat după ce a obținut locul II la categoria de vârstă și locul VII în clasamentul general în cadrul competiţiei desfășurate în Italia, pe Lago D’Orta, etapa cu cea mai lunga distanta de inotat din circuit – 14,5 km. OCEANMAN a fost declarat primul circuit mondial de înot in ape libere de pe glob, iar din 2016 a devenit oficial singurul Campionat Mondial International de Inot in Ape Libere.
​“Aceasta finala reprezintă un bonus pentru mine” – a declarat Paul Georgescu. “Calificarea am obținut-o în etapa din Italia, cu cea mai lungă distanţă de înotat din circuitul care îi reuneşste, atât înotătorii profesionişti, cât şi cei amatori. Pentru această finală a trebuit să schimb programul de pregătire, punând accent pe dezvoltarea vitezei în regim de rezistenţă. Reprezintă ultima competiţie înainte de următorul proiect – Ocean’s Seven – care va începe în august 2018 cu traversarea Canalului Catalina din Statele Unite”.

​Chiar înainte de plecare, Paul ne-a acordat un interviu în exclusivitate:

​Oana Georgescu: – Ce te-a determinat să incluzi în programul competițional 2017 și ”Cursa Regină” Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 de pe lacul Zurich?

Paul Georgescu: – In 2017 am căutat să-mi aleg concursuri, să concurez și impotriva adversarilor, nu doar împotriva naturii potrivnice și a propriilor limite. Maratonul lacului Zurich reprezenta „regina” maratoanelor de înot în ape deschise, plus că anul acesta era o ediție aniversara: împlinea 30 de ani. In trecut era considerat testul de admitere (6 ore), pentru traversarea Canalului Mânecii. Intre timp încalzirea globală a dus și la creșterea temperaturii apei, iar britanicii nu îl mai iau in considerare ca un test de rezistență în ape reci.

​Oana Georgescu: – Știai că vei câștiga?

​Paul Georgescu : – Mi-am propus să ies pe podium, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din ….lac. Am câștigat detașat!

​Oana Georgescu: – Descrie cursa din punctul de vedere al organizării, al importantei și al tău. Mă refer la abordare, emoții, la ce te gțndeai, determinare, finish, dar și al echipei care te-a însoțit – soția ta, tatăl tau, la Matei Giurcăneanu – antrenorul și la Iulian Zamfir.

​Paul Georgescu: – Am ajuns pe caniculă la Zurich, dar temperatura a scăzut brusc în ziua concursului cu 10 grade C, până la 17 – 18 grade C. Temperatura apei a avut în jur de 20 – 21 grade C. Eu m-am simțit bine și pe ploaie. Cei drept însă în rarele momente când vedeam soarele și starea mea psihică se îmbunătățea considerabil. Din punct de vedere fizic nu am avut nicio problemă. Împreună cu Matei am stabilit o strategie de tip ”negativ split”: adică să încep într-un ritm moderat și să termin în forță. Pe la km 6, un sportiv din Marea Britanie a încercat să se apropie de câteva ori de mine, dar l-am pierdut când s-au stârnit valurile pe lac. De la mijlocul distanței nu am mai văzut pe nimeni în spatele meu și am înotat efectiv singur, flancat doar de echipa de suport din caiac. Referitor la echipa de suport pot spune că, după experiența din Canalul Mânecii ne-am sudat excelent. Tot ce am plănuit înainte de cursă, referitor la alimentație, la intervalul de kilometri și de timp la care se iau pauzele, la schimbul oamenilor din caiac, s-au realizat cu o precizie de ceas elvetian.

​Oana Georgescu: – Unde pleci acum? Și care sunt țintele tale?

Paul Georgescu : – Următorul concurs este finala Oceanman din Spania care va avea loc pe 15 octombrie la Benidorm. O finală în care m-am calificat dupa ce am obtinut locul 2 la categorie și 7 la general masculin la etapa ce s-a desfasurat în Italia în Lago D’Orta pe o lungime de 14 km. Am început demult pregătirea pentru această ultimă competiție. Fiind o distanță mai scurtă, de numai 9,3 km , antrenamentele mele se concentreaza mai mult pe dezvoltarea vitezei în regim de rezistență. În 2018 o să încep proiectul Ocean’s Seven, proiect ce constă în parcurgerea înot a celor mai dificile canale și stramtori din lume. Dificultatea constă în distanță, temperatura scăzută a apei, curenții puternici și o faună marină abundentă și…periculoasă. Acest proiect se va întinde pe patru ani. La anul voi înota Catalina Channel în Statele Unite, după care voi participa, tot in USA, la cursa insulei Manhattan (48.5 km), căreia i se mai spune cursa celor 20 de poduri. Bifind aceste doua distante, plus Canalul Manecii, pe care deja l-am cucerit, voi primi distincția Triple Crown, una dintre cele mai importante trofee dedicate înotului în ape deschise și pe care numai vreo 150 de înotatori din lume o dețin.

​ Oana Georgescu : – Ești un BARBAT DE 10! De ce?

​ Paul Georgescu: – Pot spune că sunt un bărbat de nota 10 pentru că trebuie să fiu în același timp atât soț, părinte, cât și profesor și sportiv încercând să le îmbin pe toate cât de bine pot !

Cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren şi învingător în ”Cursa Regină” Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 de pe lacul Zürich . Fost campion național la polo, acum profesor de educație fizică și sport la International British School of Bucharest și instructor de înot la un club sportiv, românul Paul Georgescu este cel care reușea pe 14 septembrie 2016 să realizeze o performanță unică: a devenit cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren. El a înregistrat pe distanța de 54 km timpul de 13h36′, timp omologat de The Channel Swimming Association. ”Paul is now the fastest Romanian to cross the Channel in a time of 13hrs and 36mins. Well done!”– nota site-ul The Channel Swimming Association despre compatriotul nostru care a fost însoțit de ambarcațiunea condusă de Stuart Gleeson, observator fiind Andre Roberts. Practic, distanța dintre țărmul englez și cel francez măsoară aproximativ 34 km, dar, din cauza curenților, Paul a trebuit sa înoate mai mult cu 20km. Antrenat de Matei Giurcaneanu, el a reușit nu doar să doboare recordul românesc (14h32′) din 2015, dar și să realizeze cel mai bun timp al sezonului pe distanța respectivă.
​Românul a revenit în forță anul acesta. Tot la categoria „fără costum de neopren”, el a participat la maratonul de înot al lacului Zürich, parcurgând cei 26,4km în 7h11′37”, performanță ce l-a clasat pe locul I. A fost urmat de englezul Alexander Begg (7h39′) și de italianul Andrea Marcato (7h43′). ”30th Sri Chinmoy Marathon Swim Lake Zurich – 26 km: Paul Georgescu from Bukarest, Rumania wins international long distance swimming competition in Switzerland” – a fost titlul comunicatului de presă al organizatorilor. Competiția este organizată de Sri Chinmoy Marathon Team, după numele fondatorului, liderul spiritual indian, Sri Chinmoy (1931-2007). Ajunsă la cea de-a XXX-a ediție (Maratonul lacului Zurich se organizează din anul 1987), aniversară, a fost înființată de fapt cu 40 de ani în urmă, când s-au organizat concursuri de înot pe distanțe cuprinse între 2 mile și 3100 de mile (4989km), cursă considerată de organizatori drept una de Self Transcendence și, din 1997, certificată ca fiind cea mai lungă cursă din lume. Paul a fost secondat de super dream-team-ul său: Matei Giurcăneanu (antrenor, profesor Clubul Sportiv ”Delfinul” și Vicepreședinte F.R.de Natație și Pentatlon Modern), Iulian Zamfir Dimcea, Eugen Georgescu, tatăl său, antrenor emerit de polo, Eugen Georgescu. Un podium la această cursă şi finala Oceanman-ul din Spania au fost principalele obiective al sezonului competițional pentru Paul și antrenorul său.
“Prin concursurile din acest an am vrut să-mi verific nivelul de pregătire în regim de comeptiţie, în comparaţie cu ceilalti înotători în ape libere si cu aceleasi conditii de temperatura a apei, curenti, aceleasi valuri” – a spus Paul Georgescu. „Spre deosebire de Zurich, la aceasta competitie nu imi cunosc adversarii, apuntru că în finală participă primele 10 locuri din fiecare etapă. Presupun ca va fi o luptă frumoasă. O să mă consult cu Matei (Matei Giurcăneanu, antrenorul lui Paul) în ceea ce priveste strategia de abordare a cursei şi sper să mă menţin in plutonul fruntaş pe toata durata cursei. Oricum, vreau sa precizez că am avut un an plin de succese, atât pe plan naţional cat si international, succese care se datoreaza in mare masura echipei CATENA care a avut încredere in mine, m-a sustinut neconditionat si a facut posibil ca Romania sa inceapa sa aibe un cuvant de spus in concursurile internationale de inot in ape deschise”
​Paul şi Anton, profesor şi elev, în finala de la Benidorm, Spania! – “Sper ca echipa Catena Racing Team să pună ochii pe Anton!” – Paul Georgescu

​Trebuie precizat că România nu va fi reprezentată la OCEANMAN 2017 numai de PAUL GEORGESCU, ci şi de elevul său Anton Zamfir (14 ani), care va participa la finala mondială de HALFOCEANMAN (5.5 km), el obţinând calificarea tot în Italia (locul 5 la Juniori). Anton a început sa concureze la competiţiile de înot în ape libere de la vârsta de 9 ani, participând la început în cadrul stafetelore din concursurile de triatlon. „Pot să spun că îmi calcă pe urme, cochetând şi cu polo-ul pe apă – are deja un titlu de vicecampion naţional cu echipa CSS nr.1 Bucureşti. Este un înotător deosebit, el simţindu-se mult mai bine în ape deschise, decât în bazin. şi având o orientate extraordinară – lucru foarte important în acest gen de competitii. Sper ca echipa Catena Racing Team să pună ochii pe Anton”!
​Așa cum declara, Paul Georgescu nu se va opri din drumul său, țelul fiind acela de a intra în elita mondială a celor câțiva înotători (Stephen Redmond – Irlanda, Anna Carin Nordin – Suedia, Michelle Macy și Darren Miller – SUA, Adam Walker – Marea Britanie, Kimberly Chambers – Noua Zeeleandă și Antonio Arguelles – Mexic) care au realizat până acum ”Ocean′s Seven”, echivalentul ”Seven Summits” al alpiniștilor care au reușit să escaladeze și să cucerească cele 7 mari vârfuri ale lumii. ”Ocean′s Seven” înseamnă parcurgerea a 7 ”distanțe” de referință de tip ”open water”, reprezentând cele mai lungi și mai dificile maratoane acvatice: 4 Canale (Canalul Mânecii – English Channel, déjà ”bifat”, Molokai Channel – Hawaii, North Channel – între MareaBritanie și Irlanda și Catalina Channel – SUA, California) și 3 Strâmtori (Cook – Noua Zeelandă, Tsugaru – Japonia, între Honshu și Hokkaido și Gibraltar, între Europa – Spania și Africa – Maroc, Oceanul Atlantic – Marea Mediterană).
​Performanțele lui Paul Georgescu au fost posibile și datorită sprijinului acordat de Catena, farmacia care sustine campionii.

Publicitate