banner marshal garden
Bărbați de 10

Ștefan Popa – POPAS: „Femeile își deschid sufletul, când se așează în fața mea”

Marina Almășan : – La ce număr aproximativ de caricaturi a ajuns „cel mai rapid caricaturist al lumii”?
Ștefan Popa POPAS : – Un critic de artă francez aprecia că, punând cap la cap lucrările mele, am putea înconjura, de câteva ori, Pământul, la Ecuator!
M.A. : – Plastică exprimare! Procentual, cam câte din toate aceste lucrări au avut în prim plan reprezentante ale  sexului frumos?
POPAS : – Mai bine de jumătate au fost femei. Şi nu neapărat pe motiv că aceasta ar reprezenta ponderea pe care o au femeile în lume, ci pentru că sunt mai sensibile, mai cu aplecare spre estetic, spre frumos.
M.A. : – Pentru că știu că mai toate marile personalități ale lumii au fost încântate să fie luate în colimatorul tău, am să te întreb care sunt cele mai mai mari celebrități feminine, pe care le-ai caricaturizat?
POPAS : – Notaţi: Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Manuela Carmela Castrillo, primarul Madridului, Nadia Comăneci, inegalabila imagenoastră campioană olimpică, baroneasa Nicholson, Shakira, jucătoarea de tenis Serena Williams, celebra actriţă americană Diana Ross, Susanne Kastner, vicepreşedinta Parlamentului German şi multe altele. Cu toate m-am aflat față-n față!
M.A. : – Dumnezeule! În câte locuințe celebre tronează lucrările tale!…Însă am o curiozitate : de regulă, femeile strâmbă din nas chiar și la propriile fotografii, darămite la caricaturi! Cum te-ai descurcat cu acest aspect? Ai avut…”reclamații”, situații inedite?
POPAS : – Cu mine, femeile au fost generoase în aprecieri, m-am bucurat de un tratament special din partea lor, drept pentru care le adresez calde şi afectuoase mulţumiri. Însă, odată, lucrând cot la cot cu un colaborator, Leonte Năstase, am observat că toate femeile în vârstă plecau de la “coada” mea la “coada” lui. Curios, am mers să văd ce desenează. Având un model feminin la vreo 70 de ani, el desena o femeie la vreo 30 de ani. L-am întrebat: Asta e persoana în cauză? El a răspuns: Nu, dar ai auzit să fi avut eu vreodată, vreo reclamaţie?!?image
M.A.: – Mda…nouă femeilor ne place uneori să fim mințite!..Care sunt elementele fizionomiei feminine cu care îți place să te „joci”?
POPAS : – Pot spune că ochii – oglinda sufletului – sunt cei care “trădează” starea de spirit a omului. Pătrunzând în sufletul lor, reușesc să scot la iveală trăsături ascunse, uneori ignorate sau… necunoscute până şi fiinţei în cauză. De pildă, multipla campioană olimpică lituaniană, Rima Karaliene, mi-a spus: “Sunt impresionată că puteţi vedea sufletul oamenilor şi e incredibil cum reuşiţi a reda sentimente. Este de-a dreptul incredibil. Primesc, cu bucurie, portretul de la un campion mondial pentru alt campion mondial.”
M.A.: – …și nu era departe de adevăr! Pezența ta, în Cartea Recordurilor, ca fiind „Cel mai rapid caricaturist al lumii”, echivalează, într-un fel, cu un titlu mondial!.Ți-au trecut, așadar, prin față – de fapt,nu trecut, ci „staționat” !- o mulțime de femei celebre ale Planetei. Povestește-ne o întâlnire memorabilă , cu una dintre acestea!
POPAS : – Mă aflam, alături de alţi artişi şi sportivi, la Jarnac, în sud-vestul Franţei, locul în care familia preşedintelui Francois Mitterrand îşi petrecea sfârşitul de săptămână. Soţia preşedintelui, Danielle Mitterrand, era în compania a şase doamne şi m-a rugat să-i fac un desen. Când i-am oferit caricatura, mi-a spus că nu seamănă, iar celelalte femei mi-au zis că am desenat-o prea bătrână. I-am spus că dacă ar poza, i-aş face o caricatură mai tânără cu 30 de ani, fără riduri etc…. Apoi, când a văzut-o, a exclamat: “Maestre Popa’S, sunteţi un mare talent!”
imageM.A. : – Se spune că , pe artiști, iubirea îi inspiră. La fel stă treaba și cu caricaturiștii?
POPAS : – Sunt şi artiştii oameni, admiră ce-i frumos; nu doar în natură, ci şi la natura umană. Prin excelenţă, frumuseţea este atributul feminităţii; cuvântul însuşi este de gen… feminin.
Eram la un bal de caritate, la Cluj-Napoca, iar un colaborator al meu, cu care nu mă văzusem de ceva vreme, s-a aşezat în faţa mea, cerându-mi să-i fac caricatura. Apoi a poftit-o pe prietena lui, o femeie frumoasă, energică, conştientă de valoarea sa, să se aşeze. Ei i-am făcut un portret… artistic. Colaboratorul meu s-a schimbat la faţă, a zâmbit… larg, iar femeia de lângă el mi-a adresat o mulţumire vie, din priviri (…). Suntem oameni, nu roboţi!
M.A. : – În viața de zi cu zi, cine-ți este muză? Vorbește-ne despre femeia care-ți stă alături. Ei i-ai făcut vreodată caricatura? Ce reacție a avut?
POPAS : – Irina, soţia mea, este o fiinţă delicată, care-mi stă alături de ani buni şi simte când mi-e bine şi când nu mi-e bine. Uneori, când sunt trist, abătut, mâhnit, imaginea ei îmi apare în faţă şi, de îndată, mă liniştesc, o stare de bine îmi mângâie sufletul. Mă aşez în faţa şevaletului şi pictez un chip feminin, căruia îi “împrumut” o trăsătură de-a ei. Apoi, o rog să vină că am o surpriză pentru ea. Deja ştie, după atâtea “teste”, că îi voi cere să recunoască acel segment de imagine preluat din înfăţişarea ei. Asta îmi dă un sentiment de împlinire sufletească. Îi adresez un cuvânt cu efect balsamic. Ziua aceea capătă un plus de valoare sentimentală. Mulţumesc, Irina!
Da, i-am făcut nenumărate potrete artistice, cu sufletul “la vedere”. E o femeie ce merită preţuirea mea!
M.A.: – Aveți și copii?
POPAS : – Am trei copii: Sorina, Ştefan şi Patrick.
M.A. : – Să vă trăiască, sper că măcar unul din ei ți-a moștenit talentul!image  Să revenim, așadar, la caricatură . Ochiul artistului ce spune : sunt mai „ofertante” femeile decât bărbații, ca subiect de inspirație?
POPAS : – Da, femeile îşi deschid sufletul când se aşază în faţa mea, ceea ce mă ajută nespus de mult în a le reda trăsăturile ce se văd cu ochiul liber, dar şi o parte din cele pe care… doar eu le văd. Dar nu devoalez decât una, cel mult două din ele. Îmi place să surprind uimirea nedisimulată, atunci când femeile îşi văd trăsătura de suflet… adusă la vedere. Este o bucurie reciprocă. Fie şi pentru asta, merită tot efortul să mă dedic artei portretistice.
M.A.: – Am să te rog ca, la finalul dialogului nostru, să ne dai și o „autocaricatură” ( bănuiesc că așa se numește un „autoportret” al caricaturistului!) O vom pune pe „frontispiciul” interviului!
POPAS : – Da, am câteva zeci de astfel de “autocaricaturi”! V-o dau pe cea care consider că mă reprezintă cel mai bine, în momentul de faţă.
M.A. : – Apropo de „momentul de față”: Ce pregătește acum neobositul Ștefan Popa Popas?
POPAS : – Pregătesc o suită de icoane, portrete de sfinţi, scene biblice, pentru că am serbat Paştele catolic şi ne pregătim pentru Marele Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, după rit ortodox. Trăiesc, din plin, această sărbătoare sufletească fără egal de profundă şi de înălţătoare. Particip, anul acesta, la târguri internaţionale de turism, la Londra, Barcelona, Bruxelles.
M.A. : – Deci, ești într-adevăr neobosit! …nu uita autocaricatura!

Femei de 10 pe Facebook