banner marshal garden
Show TV

Și bărbații au ziua lor!

Ziua Internaţională a femeii este inevitabil însoţită de comentariile bărbaţilor nemulţumiţi că nu există şi o zi a bărbaţilor. Avem o veste bună, dragi bărbaţi! Din 1999 există Ziua Internațională a Bărbatului, sărbătorită în peste 60 de țări, pe 19 noiembrie.

Solicitări pentru o Zi internațională a bărbaților au fost prezente încă din anii 1960 când a fost raportat faptul că “mulți bărbați încearcă în privat a transforma 23 Februarie în Ziua Internațională a bărbaților, echivalentul zilei de 8 Martie, care este Ziua Internațională a Femeilor.”

În 1968 jurnalistul American John P. Harris a scris un editorial în Ziarul Salina prezentând lipsa unui echilibru în sistemul sovietic care promova o Zi internațională a femeilor muncitoare fără a promova o zi corespunzătoare și pentru muncitorii bărbați. Harris a specificat faptul că deși nu le invidia pe femeile sovietice pentru ziua de glorie din Martie, era clară lipsa de echitații pentru bărbați.

Deși Ziua internațională a bărbaților și Ziua internațională a femeilor sunt considerate amândouă ca fiind evenimente cu focus pe gen, ele nu sunt imagini ideologice în oglindă. Istoria ZIB este centrată în mod special pe celebrarea lucrurilor considerate unice pentru experiența bărbaților și a băieților, și accentul pus pe modelele pozitive de urmat, lucru necesar într-un context social care este de obicei fascinat de imaginile bărbaților comportându-se urât.

Cum sărbătoresc bărbaţii din întreaga lume această zi?

Australienii au celebrat Ziua Internaţională a Bărbatului pe 19 noiembrie începând cu anul 2003. În Canberra, organizatorii evenimentului au cerut bărbaților să poarte un trandafir roșu de iar femeilor și familiilor să le cumpere flori bărbaților din viața lor. Trandafirul roșu a fost purtat de bărbați ca un simbol al unui caracter puternic și curajos.

În Hong Kong în 2010, evenimente speciale ale Zilei internaționale a bărbatului au avut loc la 19 noiembrie, cu tema: „Binecuvântați sunt bărbații”. În această zi, toți bărbații au fost invitați să meargă gratuit în cele 360 de telecabine Tung Chung pentru un tur al orașului. Într-un sondaj on-line realizat de către Shanghai Hotline care a întrebat „Au bărbații nevoie de o sărbătoare pentru ei înșiși?” -80.24% dintre respondenți au spus „da”, cu mulți insistând că bărbații din Shanghai sunt obosiți și merită o vacanță.

În Anglia, evenimentul a fost inițiat pentru prima dată în anul 2008 de către studenții Universității din Kent. Aproximativ 300 de bărbați și femei au participat la această primă manifestare în proporții relativ egale. Veniturile strânse a fost donate unei organizații de caritate pentru tipurile de cancer ce afectează bărbații. Celebrarea a continuat în anii ce au urmat în alte orașe din Anglia cu o atenție acordată problemelor de sănătate și egalității de gen, precum și pe promovarea unor modele masculine pozitive.

peopleoftheworld.photographyBărbații din Danemarca au format un grup care intenționează să-și organizeze propria sărbătorire a Zilei internaționale a bărbaților la 19 noiembrie 2010. Purtătorul de cuvânt al grupului a declarant că Ziua Internaţională a bărbatului nu este un omolog al Zilei internaționale a femeii, nici în opoziție cu femeile: „Vrem să profităm de această oportunitate pentru a promova oamenii obișnuiți de zi cu zi care trăiesc vieți curate și oneste și contribuie în mod pozitiv la societate.”

Pe data de 2 februarie 2016 şi Parlamentul României a votat sărbătorirea zilei bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului român. Ziua nu este însă zi liberă. Prima dată când această zi a fost sărbătorita a fost 19 noiembrie 2016.

Sursa: en.wikipedia.org
Foto: peopleoftheworld.photography, libertatea.ro

Femei de 10 pe Facebook