banner marshal garden
Călătorii Timp liber

Seoul, din goana autobuzului roșu

“Hop-on, Hop-off”… Acest set de cuvinte le este foarte familiar amatorilor de călătorii. Ceilalți vor aminti despre ce este vorba, în momentul în care pe sub nas le va trece unul din acele autobuze cu două etaje ( și terasa descoperită la cel de sus) tapetate cu o mulțime de reclame turistice și destinate tururilor de oraș făcute de vizitatori de pretutindeni.
Iar dacă genul acesta de autobuze a ajuns să apară și în București, la Seoul “ Hop-on, Hop-off “ funcționează de muuultă vreme! Principiul este unul foarte simplu: cumperi bilet, ți se atașează, la mână, o brățară din hârtie cerată – semnul “de recunoaștere”! – după care îți ocupi locul preferat în autobuz ( de regulă, lumea se înghesuie la etaj, unde orașul pare că vine peste tine! Și, cu urechile-pâlnie, pentru a nu rata niciuna din explicațiile ce răzbat din boxe, începi să admiri peisajele ce se schimbă în jurul tau, cu rapiditatea unui film turistic de excelentă calitate. Poze, filme, selfie-uri, se subînțeleg de la sine…
Până aici a fost latura “Hop-on”! Când ceea ce vezi, din mașină, te seduce definitiv, te poți da jos și poți vizita în amănunt zona ( sau obiectivul vizat), după care te poți sui înapoi, dar nu în același autobuz ( care a plecat demult! ci într-unul din următoarele autobuze similare. Nu-ți va fi controlată decât brățara de la mână, care devine astfel passepartout-ul tău! Mașinile se succed la fiecare oră, oprindu-se fix în același loc, în care ai și coborât. Și uite-așa, îți poți “ construi” o zi de vacanță la Seoul, tot urcând, coborând, vizitând și urcând la loc. Nu-ți uita însă șapca și ochelarii de soare, căci la etajul superior, fermecat fiind de cele văzute în jurul tău, riști să uiți de tine și să faci insolație! ( asta dacă, firește, nu te surprinde vreo neașteptata ploaie torențială!)

….Suntem, așadar, și noi la etajul superior al unui astfel de autobuz roșu. Avem brățări, aparate de fotografiat, camere de filmat, ghide și..o dorință nebună de a parcurge orașul de la un capăt la altul, asamblând fragmentele pe care le văzusem în zilele anterioare. Afară e arșiță, nici pic de nor pe cer ( hei, musonule, le-ai dat prognozele peste cap! ) iar etajul de sus nu ne conține decât pe noi, ca și cum așa fusese aranjat! Drept care ne putem mișca în voie, chiar dacă stilul abrupt de conducere al șoferului de autobuz ne cam izbește de toate scaunele…Din difuzoare, în engleză, o voce cristalină sincronizată perfect cu traseul pe care-l străbatem, ne oferă informații pe care nu prididesc să le notez. Soarele ne bate-n cap, iar eu, pe Marian LA cap : Filmează aia.., aia…, aia! Totul e superb, este uluitoare împletirea asta de vechi și nou, palatele descinse din manualele de istorie, zgârie-norii cu geometrii futuriste, catedrale și temple, verde mult, adunat în parcuri, chiar și o demonstrație de protest, în zona Reședinței prezindențiale. Demonstranții ne fac cu mâna, la vederea camerei de filmat și ne strigă ceva, probabil motivul supărării lor. Ghidele ne anunță că trecem pe langă punctul unde au loc foarte des astfel de manifesații. Sunt însă pașnice și, de cele mai multe ori, soluționate favorabil. Polițiștii care păzesc zona ne fac și ei cu mâna! “-Filmează, Marian!”.. N-ai să vezi la noi polițiști atât de deschiși și de prietenoși!

În timp ce absorbim, ca o sugativă, imaginile ce curg imprejurul nostru, îmi notez niște informații privind Seoulul , pe care, cu ochii în salvatorul Google coreean, mi le dă Yoo Jin:

 

Situat în centrul Peninsulei Coreea, Seoul este cel mai mare oraș din Coreea de Sud și, de peste 600 de ani, capitala țării. Mai precis, de la stabilirea Republicii Coreea în 1948 Și-a pierdut acest titlu numai o scurtă perioadă de timp, pe durata Războiului Coreei. Orașul este situat în nord-vestul țării, pe râul Han, cel mai mare râu din țară.
Zona Națională a Capitalei Seul, ce include metropola Incheon ( ne amintim că am aterizat pe aeroportul Incheon!) și majoritatea provinciei Gyeonggi, numără nici mai mult, nici mai puțin de.. 25,6 milioane de locuitori! Este așadar a doua cea mai mare zonă metropolitană din lume! Trăiește în ea peste jumătate din populația Coreei de Sud. Din aceasta, aproape un sfert are “buletin de Seul”, făcându-l cel mai puternic centru economic, politic și cultural sud-coreean. Seul este considerat un oraș global, fiind, din 2008, al nouălea , în Indexul Orașelor Globale ale Lumii.
Cele 10 milioane de locuitori, fac din orașul Seul unul dintre cele mai populate orașe de pe planetă. Cifrele de densitate i-au permis să devină orașul cu cele mai multe conexiuni digitale din economia globală. Și tot în topuri figurează și cele peste 1 milion de vehicule înregistrate și care cauzează frecvent blocaje de trafic, culmea! în special după miezul nopții!
Orașul Seoul a fost întemeiat în anul 18 î.Hr..Manualele de istorie punctează că atunci Baekje – unul din cele trei regate ale Coreei – și-a stabilit capitala fix în acest loc. În timpul dinastiei Joseon și a Imperiului Coreean, Seoul a jucat rolul de capitală a Imperiului.
Seoul geme de obiective istorice și culturale de aceea turiștii împătimiți au ce vizita aici. Bunăoară, Zona Națională a Capitalei Seul găzduiește nici mai mult noici mai puțin decât patru locuri din patrimoniul UNESCO: palatul Changdeokgung, fortăreața Hwaseong, templul Jongmyo și Mormintele Regale ale Dinastiei Joseon.
Seoul a intrat în conștiința locuitorilor planetei și prin mega-evenimentele a căror gazdă a fost: Jocurile Olimpice de vară în anul (1988) Campionatul Mondial de Fotbal ( 2002).
Pentru cei atenți la proveniența marilor branduri internaționale, nu este un lucru nou: În Seul se află sediile principale ale multinaționalelor Samsung, LG și Hyundai.

….Intre timp, autobuzul ne aduce în zona Kwang-Jang market. Este una dintre cele mai vechi piețe din oraș și, observând revărsarea de tarabe cu street-food, luăm la unison decizia de a coborâ : se prefigurează un interesant popas pentru documentarul nostru..
Autobuzul roșu se pierde în zare, …dar cine-l mai vede?!? Privirile noastre scrutează deja ciudățeniile pe care le comercializează, unii și alții, pe la tarabele in aer liber…

Foto: Victor Socaciu

Femei de 10 pe Facebook