banner marshal garden
Copii și tineri Nu mai sunt copil!

Se spune că numele ne influențează destinul. Așa să fie?!?

De-a lungul timpului, numele mi-a fost pronunțat în diverse feluri: Roze, Rosé, Rosie, Roz (cum să te cheme roz?!?); ba chiar m-au și botezat când au văzut că nu le iese: Rosalinda, Rosita, Rosika, Rocuța sau altele… Ideea e că doar 2 persoane l-au pronunțat corect din prima. Chestia asta în mod normal ar fi trebuit să mă enerveze însă, tot cee ce fac când aud variantele astea e să râd. E atât de plăcut când le spun că mai am încă două prenume; ar trebui să le vedeți fețele. Când eram mică mă gândeam ce ușor ar fi să mă cheme Andreea, Alexandra, Maria, Bianca sau Sofia (era la modă atunci). Niciun copil nu s-ar mai încurca în litere. După, pe la 10 anișori, am realizat ce bine e când toți știu doar o Rosse. Nimeni nu întreabă Care Rosse? pentru că doar una există.

Înainte de culcare mama obișnuia să-mi spună diverse legende. Într-o seară, după ce învățasem la ora de engleză că rose înseamnă trandafir, am rugat-o să mi-o spună pe aceasta. În mitologia greacă se spune că trandafirul, încă de la crearea lui a fost destinat să fie cea mai frumoasă și specială floare de pe pământ. Se poveste că, zeița florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, care îi era foarte dragă. În memoria acesteia și pentru a dăinui amintirea ei pe pământ a creat o floare fără pereche în lume, trandafirul. Și pentru a realiza acest lucru Chloris a cerut ca fiecare dintre zei să-i dăruiasca câte ceva din atributele lor. Astfel, Afrodita i-a dat frumusețea, Dyonissos i-a dăruit trandafirului parfumul său amețitor, cele 3 grații i-au oferit strălucirea, farmecul și veselia, Vântul de primăvară, Zephyr, a dat la o parte norii pentru ca Apollo să-l lumineze și să-l înfloreasca. În final, Ares i-a dat spinii, pentru ca trandafirul să-și poată apăra frumusețea neasemuită.

Altă povestioară ne relatează că trandafirul s-ar fi născut din surâsul jucăușului Cupidon, iar spinii săi ar fi de fapt, săgeți metamorfozate ale micuțului zeu al iubirii.

Un mit roman spune că Rhodanthe, o preafrumoasa fată care cucerea inima oricărui muritor ce o vedea, nesocotea insistențele nenumăraților pețitori, fiind îndrăgostită doar de Soarele cel strălucitor. Ignorați, tinerii pretendenți au spart ușa casei hotărâți să o răpească pe Rhodanthe. Mâniată și mâhnită de această întamplare, dar și pentru a o proteja, Diana (zeița vânătorii) a transformat-o într-un trandafir, iar pe tineri, pentru a-i fi aproape, în spini. Legat de diferitele culori ale trandafirului există multe legende. Se spune că la început, trandafirul era numai alb și că s-ar fi transformat în roșu când Jupiter a surprins-o pe zeița Venus scăldându-se într-un lac înconjurat de trandafiri. Persanii au o poveste legată de apariția trandafirul roșu. Ea spune că o privighetoare s-a îndrăgostit de un trandafir imaculat de alb și strălucitor. Privighetoarea l-a îmbrățișat atât de strâns, încât spinii i-au străpuns inima și sângele a colorat trandafirul în roșu.

Se spune ca în întregul palat al Cleopatrei , covoarele erau înlocuite de petale de trandafir .

Am citit că, datorita structurii lui cu multe petale, a fost asociat labirintului, dar și timpului circular. După numele lui, în limba greacă rhodon însemnand trandafir, a fost botezata insula Rhodos.

Desigur, sunt probabil zeci de legende, mituri dar cel mai important este că trandafirii există. Ei ne bucură pivirea, năsucurile și inima. Și cum eu sunt un trandafir (mama a zis, nu aveți cum să o contraziceți) și pot bucura alți oameni, vă invit și pe voi să citiți despre numele vostru; el este cel care vă călăuzește destinul.

XOXO,

 

 

Femei de 10 pe Facebook