banner marshal garden
Bărbați de 10

Radu Andrei Tudor: “Femeia de 10 este femeia care trebuie să-ți facă din casă, cămin! “

Când am ajuns în TVR, postul public era plin de așa numiții “monștri sacri”. Erau nume în fața cărora te simțeai mic, iar dacă te întalneai pe holuri cu Titus Munteanu, Iosif Sava, Anca Fusariu, Vartan Arachelian și mulți alții, te lipeai de ziduri , te făceai mic-mic și plecai ochii-n pământ. Mulți dintre ei însă nu se uitau prea prietenos la noi, noul val venit în TVR după Revoluție. Eram niște “nimicuri” care nu valoram nici cât două cepe degerate, iar în mintea unora poate reprezentam , de fapt, un potențial pericol. “Dacă ăsta, într-un an doi, îmi va lua locul?”. Nu toți tinerii de atunci au avut șansa unui șef precum Mihai Tatulici, care, în toata afurisenia lui îmbibată cu calități, avea una mare de tot: în ghicea imediat pe tinerii cu potențial și îi învăța meserie. În niciun caz nu le bloca zborul! Un lucru am învățat de la el ( de fapt, îmi place să cred că mai multe!): să-i prețuiesc pe tinerii cu potențial și să-i ajut să fie cel puțin la fel de buni cu mine. Si să nu mă supăr dacă aceștia reușesc să mă depășească!

….Dintre tinerii veniți în ultima vreme în TVR, câțiva mi-au atras atenția. Le-am simțit valoarea și , fără să o spun cu voce tare, m-am gândit de fiecare dată : oare cât vor rezista aici? Modul în care postul public își apreciază valorile, nu este chiar cel mai fericit….
Radu Andrei Tudor, angajatul Știrilor noastre, este unul din jurnaliștii care-mi plac. Când am auzit că are puțin peste vârsta fiicei mele, l-am privit cu și mai multă simpatie, oleacă matern!😊L-am admirat pentru eleganța discursului, pentru creativitatea dialogului cu invitații, pentru spontaneitate, pentru lipsa totală de agresivitate față de interlocutor. Sigur că un ziarist trebuie să fie incisiv, dar nu obraznic și bădăran. Un moderator civilizat și respectuos, dar care știe să obțină de la cel din fața sa informațiile dorite, este de preferat unui grobian. Cu atât mai mult la postul public, care are, slavă Domnului, rigorile sale.
L-am “testat” pe Radu Andrei Tudor și în emisiunea mea, care nu este de știri, este mai mult decât spontană și pe alocuri imprevizibilă chiar și pentru mine și Mircea Radu, colegul meu de moderare. Radu s-a descurcat admirabil, deși dialogurile s-au depărtat sănătos de ceea ce face el zilnic, la Jurnal și la emisiunea sa, “Pulsul zilei”. La final, fetele din echipa mea au conchis : “Ce băiat drăguț!” . Si nu se refereau numai la aspectul fizic, vă asigur!
Încercând să mă strecor în programul crâncen de ocupat al lui Radu, i-am adresat câteva întrebări, de data aceasta în ton cu revista noastră online, dedicată femeilor. Sper să vă placă interviul de mai jos! …Iar dacă, în urma lui, prindeți drag de Radu, va avertizez că are o prietenă frumoasă și deșteaptă, care, întâmplător, mi-a trecut și mie, cândva, prin echipă! 😁

Marina Almășan : – Cum se vede o femeie de 10 din directia unui barbat de 10?

Radu Andrei Tudor: – Este femeia care trebuie sa iti faca din casa camin. Sa fie echilibrul meu, persoana care sa stie sa ma linisteasca atunci cand sunt suparat, persoana care sa stie cum sa ma ghideze atunci cand sunt pierdut.

Marina Almășan : – Si…se încadrează iubita ta în aceasta matrice? ( atenție ce-mi răspunzi, pentru că o cunosc bine! 😁)

Radu Andrei Tudor : – Suntem de cațiva ani impreuna. Eu zic ca da:)

Marina Almășan : – Atât îți trebuia, să răspunzi altfel! 😁Cum crezi că au influențat vremurile profilul femeii din Romania?

Radu Andrei Tudor : – Cred ca femeile au intrat intr-o oarecare cursa cu barbatii, femeile nu mai vor sa stea doar acasa si sa creasca copii si sa faca de mancare. E cu două taisuri povestea, dar lumea e intr-o continua miscare, vremurile se schimba, iar noi trebuie sa tinem pasul cu ele.

Marina Almășan : – ..și ținem! Dar, totuși, în ce perioadă istorica ti-ar fi plăcut sa trăiesti si de ce?

Radu Andrei Tudor : – Cu siguranta, mi-ar fi placut sa traiesc in perioada interbelica. Anii ’30 sunt extraordinari: mahalalele si luxul coexistau intr-o simbioza perfecta. Domni cu palarii si bastoane, doamne elegante, functionari cu serviete din piele. Perioada interbelica este denumita pe drept perioada de aur a Romaniei. Mi-ar fi placut sa traiesc in acea perioada.

Marina Almășan : – …doar că atunci nu exista televiziune, iar tu ești făcut pentru ea! 😊 Când se poate spune, despre un bărbat, ca ” are experiență”?

Radu Andrei Tudor : – Cred că poti sa spui ca ai experienta atunci cand incepi sa iti dai seama ce se intampla in jurul tau. Cand cunosti si cand inveti sa tratezi lucrurile cu maturitate. E clar ca daca inca mai ai fluturi in stomac, inca te inrosesti…nu stai chiar bine la capitolul experienta!

Marina Almășan : – Ce ai moștenit de la părintii tai?

Radu Andrei Tudor : – Am invatat sa fiu corect, sa pun capul linistit, noaptea pe perna, sa imi cunosc telurile si sa nu ma abat de la calea cea dreapta.

Marina Almășan : – Frumoase lecții! Cred că sunt foarte mândri ai tai, de tine! Chiar! Cum iți apreciază performanțele în carieră? Te critică, le laudă?

Radu Andrei Tudor: – Tata ma mai critica si imi mai da extemporale si acum:)) Dar am fost mereu sustinut de ambii parinti, la modul ca am fost lasat sa aleg ce imi place sa fac. Si a contat mult.

Marina Almășan: – Înseamnă ca ai niște parinți întelepți. Cât diferă ceea ce faci acum, de ceea ce ti-ar plăcea să faci?

Radu Andrei Tudor: – In acest moment fac fix ce imi place si cum imi place.

Marina Almășan : – Asta e perfect! Și…unde vrei să ajungi?

Radu Andrei Tudor: – In cativa ani mi-ar placea sa fiu producatorul unei emisiuni de succes sau un Wolf Blitzer de la CNN, pentru Romania.

Marina Almășan : – Pumnii mei îi ai strânși! Zi-mi o carte, un film care ti-au influentat modul de a gândi, de a privi lumea. (detaliaza! )

 

Radu Andrei Tudor : – Eseu despre orbire de Jose Saramago.
Sub aparenta unei povesti dure, pe alocuri chiar infricosatoare, cartea este o pledoarie metaforica pentru bunatate. Dincolo de aceasta „fatada” (a orbirii efective) cartea are nesfarsite intelesuri si posibilitati de interpretare. O pretioasa lectie de viata pentru orice om! Pe mine m-a ajutat sa vad anumite lucruri din alt unghi, sa elimin din pragmatism si rautati gratuite.

Marina Almășan : – Voi face rost de această carte! Dar vreau sa ne mai intoarcem puțin la “femeide10.ro” și la cititoarele sale. Ce nu i-ai putea ierta niciodată unei femei?

Radu Amdrei Tudor: – Sa nu fie sincera.

Marina Almășan : – Alege : o plimbare cu Ana-Maria sau o bere cu prietenii?

Radu Andrei Tudor : – Ambele! 😁

 

Marina Almăsan : – ..Ești un optimist! Este însurătoarea un „bau-bau” pentru tinerii de astăzi? . Care ar fi vârsta optimă pt asa ceva?

Radu Andrei Tudor: – Eu cred ca nu un act tine impreuna doi oameni. Cred ca in zilele noastre casatoria este un concept demodat. Doi oameni pot sa se iubesca pana la batranete si fara un act pe care sa-l puna intr un dulap.

 

Marina Almășan : – Din afară, tind să-ti dau dreptate. Din interior însă, partenera s-ar putea să nu fie atât de fericită. Cel puțin în sinea ei! …Încă ceva : ești pregătit să devii tată? Zi-mi, pe negândite, o poezie pentru copii!

 

Radu Andrei Tudor: – Cam in doi ani as fi pregatit sa fiu tata. Un copil este o responsabilitate mare. Iată și versurile:

Am o casuta mica, asa si asa
Si fumul se ridica, asa si asa
Eu bat la usa casei, asa si asa!

Marina Almăsan : – Ție o să ți se deschidă întotdeauna! Ești un om tare bun!

 

Surse foto: arhiva personală

Femei de 10 pe Facebook