banner marshal garden
Best seller Timp liber

Patru etaje în care încape… o Coree întreagă!

Când ajungi într-o țară străină, pentru a o vedea, cunoaște, înțelege și iubi îți trebuie timp, bani și…o mână de ajutor. Toate trei sunt destul de greu de procurat : timpul și banii mai întotdeauna sunt – fir-ar să fie! – limitați, iar mâna de ajutor – dacă țara este necunoscută și pleci hai-hui, de capul tău, prin ea – trebuie căutată și ea destul de anevoios. Desigur că internetul te hrănește cu toate răspunsurile posibile, însă de multe ori judecata de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Și atunci, te întrebi : cum să faci ca, într-un timp cât mai scurt și cu bani cât mai puțini să reușești să cunoști cât mai bine un tărâm necunoscut,spre care te aventurezi?

Coreenii au rezolvat excelent această problemă. Ministerul Sportului, Culturii și Turismului a “pus la cale” un loc în care fiecare turist, odată intrat, devine, în câteva ore, “doctor în Coreea”! K STYLE HUB – altfel spus “Centrul de informații și experiențe coreene” – ocupă patru etaje dintr-un zgârie-nor aflat la nr.40 de pe strada Cheonggyecheon-ro și reprezintă o “Coree” frumos împachetată, pe care gazdele le-o dăruiesc celor inspirați să-i calce pragul….

….Su Ho Rang și Ban Da Bi – simpaticii tigru si, respectiv, ursuleț, mascotele Jocurilor Olimpice din iarna lui 2018 – ne întâmpină încă de la intrare, îmbiindu-ne să ne facem fotografii în prezența lor. Ei știu foarte bine că în curând aceste imagini vor valora foarte mult – atunci când Jocurile olimpice se vor declanșa, curând, în Coreea!

Pătrundem , pentru început, în spațiile elegante ale Centrului de informații. Acesta ocupă etajul 2F al clădirii în care ne aflăm. Că ești provincial coreean sau că ești locuitor al Planetei, venit din cele mai îndepărtate colțuri ale sale, aici vei primi toate  informațiile necesare despre țara în care te afli. Munți de broșuri te îndrumă apre toate orașele importante ale Coreei, te avizează asupra evenimentelor de tot felul, adapostite de Seoul și alte localități din țară și, cu ajutorul tehnologiei VR ( Virtual Reality) poți experimenta senzații puternice în diferite domenii ale realităților coreene : poți coborâ o pârtie de schi din zona muntoasă în care se va desfășura Olimpiada de iarnă, sau poți face fotografii cu vedetele de top ale muzicii coreene. În acest din urmă loc este îmbulzeală mare : tânăra generație este încântată să se plaseze în locul indicat de organizatori și să constate că în fotografia ce li se face, apar vedetele sale preferate. Deși nu le cunoaștem pe acestea, sunt încântată, la rându-mi, să-mi fac o fotografie cu PSY – simpaticul coreean care a cucerit întreaga lume cu celebrul său hit Gangnam Style!
Într-una din încăperile elegante și spațioase ale Centrului este promovat turismul medical. Vizitatorii au ocazia să-și facă, accesând niște aparate sofisticate , un test de stres ( mai are, oare, rost să vă spun cum stau la acest capitol? – o clipă mi-a fost frică să nu le dau aparatele peste cap! 😉) sau o verificare generală a organismului. Într-o sală vecină, ești invitat să-ți alegi, dintr-o mulțime de sertărașe cu plante medicinale, aromele preferate, pe care o doamnă drăguță ți le adună într-un săculeț din mătase, oferindu-ți-l in dar. O alta îți pune niște întrebări legate de personalitatea ta, după care , pe ecranul calculatorului îți apare afișat tipul de ceai care ți se potrivește cel mai bine ( eu se pare că “mă înțeleg” cel mai bine cu – oh, Doamne! – o combinație de persimon cu fructe de godji! ). Evident, pasul următor : ești servit cu ceaiul cu pricina!
Vrei să cunoști Coreea , dar n-ai timp suficient să o traversezi la propriu? Nicio problemă! Tot tehnologia VR te va ajuta : te plasezi în fața unui ecran uriaș, actionezi monitorul digital din fața ta și brusc ți se deschide imaginea superbă, realizată cu o dronă, a zonei solicitate de tine. În amănunt, imaginile de o calitate impecabilă care se succed pe ecran te fac să călătorești virtual în toate colțurile Coreei !

Etajul 3 F. Aici intri în atmosfera agriculturii coreene. Arhitectura etajului este inspirată din ferestrele unui hanok – locuința tradițională coreeană. Există 24 de sezoane pentru agricultorii coreeni si fiecare din ele este caracterizat prin anume recolte, munci ale câmpului, legume, fructe, arome, culori. In vitrine spectaculos luminate, în biblioteci pline de rafturi si sertare se găsește întreaga agricultură coreeană, structurată pe anotimpuri. O impresionantă colecție de vase din lut, în care coreeni își țineau, prin tradiție, proviziile de pastă din fasole, dar și de kimchi – picantele murături coreene. Apoi o expoziție de mâncăruri specifice, care folosesc toate aceste roade ale pamântului, încheind cu o vitrină cu felii uriașe de legume și fructe, cărora le este asociat conținutul lor în vitamine

… Cum drumul către inimă trece prin stomac, pentru a ajunge …în inima Coreei, trebuie să-i guști delicioasele mâncăruri tradiționale, dar, mai ales, să înveți tu însuți a le găti! La nivelul următor – înghesuială mare! Turiștii sunt inițiați în arta culinară coreeană! Dacă nu ai abilități culinare, te poți mulțumi să deguști, tot aici, bunătăți gata gătite de master-chefi iscusiți, iar dacă încă nu ți-e foame, decât de… informații 😊, la acest etaj poți obține orice informație legată de mâncarea coreeană.


Urcăm la ultimul nivel al Centrului. Aici se afla Centrul de promovare a produselor culturale. Punctul cel mai spectaculos al etajului îl reprezintă locul în care turiștii pot îmbrăca ( evident, ajutați de drăguțele doamne aferente! ) costume tradiționale coreene. Spațiul arată ca un platou de filmare, în care se toarnă un film istoric coreean, de genul celor pe care le tot difuzează Televiziunea Română : nenumărate personaje, îmbrăcate în straie multicolore de epocă, mișună de colo-colo prin fața unor panouri uriașe, cu peisaje de basm. Și tot in fața lor se și fotografiază, rezultând poze memorabile cu care sigur ( din experiența proprie!) îi vor da gata pe cei de acasă! Răspundem și noi acestei provocări inedite, amuzându-ne copios unii la vederea celorlalți ( deși băieții se mulțumesc să-și pună doar sofisticatele pălării coreene, lăsându-mă pe mine să nădușesc , împachetându-mă din cap până-n picioare într-un superb hanbok! ) .
Tot la acest etaj, firile îndemânatice pot învăța să confecționeze superbele evantaie coreene.

Una peste alta, după cele câteva ore, petrecute în Centrul K-STYLE HUB din Seoul am avut, toți trei sentimentul că, iată, Coreea nu ne mai este atât de străină, ba că ne privește ( și o privim) cu și mai multă simpatie!

 

 

Femei de 10 pe Facebook