banner marshal garden
Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

O femeie de zeci… de miliarde. A murit, zilele trecute😪

Averea ei era estimată de revista Forbes la 35 miliarde de dolari. Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din lume, a murit zilele trecute la Neuilly, în nordul Parisului, în vârstă de aproape 95 de ani.
Liliane Bettencourt era principala acționară a grupului l’Oréal, leader mondial al industriei cosmetice, creat de tatăl sau, Eugène Schueller la începutul secolului 20.
Începuturile au fost mai mult decât modeste : tânăr chimist sărac dar întreprinzător, Eugène Schueller brevetează o soluție de colorat părul alb și fondează o mică firmă la Paris, într-un apartament de două camere. Noaptea produce și ziua vinde. Firma nu se numeste încă l’Oréal, căci specialiștii in marketing și publicitate erau rari în acea vreme, și oricum el nu avea încă din ce-i plăti. Denumirea era cum nu se poate mai prozaică : « Societatea franceză de vopseli inofensive pentru păr », devenită mai târziu l’Oréal.
Entuziast și plin de idei, tânărul creator angajează ca demonstrator un fost coafor de la curtea imperială a Rusiei, vânzările cresc și firma se dezvoltă.
Deși devenise bogat, patronul o pune pe Liliane, singura lui fiică, la treabă, ca muncitoare pe banda de ambalaj, la lipit etichete. În paralel cu cosmeticele, l’Oréal se lansează și în presa pe profil. Astfel, revista « Votre beauté » îl are ca director pe viitorul președinte al Franței François Mitterrand. Unul din principalii jurnaliști, André Bettencourt, devine soțul Lilianei, înainte de a deveni om politic (primar, senator, ministru).
Liliane Bettencourt a dus o viață discretă, între operele de binefacere, consiliile de administrație și reședințele de vacanță în Bretania și în insula Arros, din arhipelagul Seychelles.
Scandalurile au început după moartea lui André, în 2007, când se pare că și luciditatea a început să o părăsească, nu numai soțul. Artistul și fotograful monden François-Marie Banier a reușit să-i sustragă aproape un miliard de euros de bani și cadouri, diverși politicieni au fost acuzați de a fi profitat de finanțări oculte din partea ei și până la urmă a fost pusă de justiție sub tutela fiicei sale unice Françoise, furioasă văzând banii scurgându-se printre degetele bătrânei mame.
Dar poate nici moartea nu va curma fluxul financiar : în acest week-end s-a aflat că prin testament, tablourile care ornează salonul bătrânei îi vor reveni lui…Banier. Este vorba de opere aparținând lui Picasso, Munch, Léger, Braques, Mondrian, Miro, Matisse…printre alții, în valoare de peste 150 milioane de euros.
Foiletonul nu s-a încheiat !

 

Din Franța, Radu Dem

Credit foto :
Liliane in tinerete – www.lematin.net
Liliane cu fiica si sotul – www.madamefigaro.fr /Getty images
Liliane si André Bettencourt – www.nouvelobs.fr
Liliane si Banier – www.vanityfair.fr

 

Femei de 10 pe Facebook