banner marshal garden
Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

O femeie de zeciÔÇŽ de miliarde. A murit, zilele trecute­čś¬

Averea ei era estimată de revista Forbes la 35 miliarde de dolari. Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din lume, a murit zilele trecute la Neuilly, în nordul Parisului, în vârstă de aproape 95 de ani.
Liliane Bettencourt era principala ac╚Ťionar─â a grupului lÔÇÖOr├ęal, leader mondial al industriei cosmetice, creat de tat─âl sau, Eug├Ęne Schueller la ├«nceputul secolului 20.
├Änceputurile au fost mai mult dec├ót modeste┬á: t├ón─âr chimist s─ârac dar ├«ntreprinz─âtor, Eug├Ęne Schueller breveteaz─â o solu╚Ťie de colorat p─ârul alb ╚Öi fondeaz─â o mic─â firm─â la Paris, ├«ntr-un apartament de dou─â camere. Noaptea produce ╚Öi ziua vinde. Firma nu se numeste ├«nc─â lÔÇÖOr├ęal, c─âci speciali╚Ötii in marketing ╚Öi publicitate erau rari ├«n acea vreme, ╚Öi oricum el nu avea ├«nc─â din ce-i pl─âti. Denumirea era cum nu se poate mai prozaic─â┬á: ┬ź┬áSocietatea francez─â de vopseli inofensive pentru p─âr┬á┬╗, devenit─â mai t├órziu lÔÇÖOr├ęal.
Entuziast și plin de idei, tânărul creator angajează ca demonstrator un fost coafor de la curtea imperială a Rusiei, vânzările cresc și firma se dezvoltă.
De╚Öi devenise bogat, patronul o pune pe Liliane, singura lui fiic─â, la treab─â, ca muncitoare pe banda de ambalaj, la lipit etichete. ├Än paralel cu cosmeticele, lÔÇÖOr├ęal se lanseaz─â ╚Öi ├«n presa pe profil. Astfel, revista ┬ź┬áVotre beaut├ę┬á┬╗ ├«l are ca director pe viitorul pre╚Öedinte al Fran╚Ťei Fran├žois Mitterrand. Unul din principalii jurnali╚Öti, Andr├ę Bettencourt, devine so╚Ťul Lilianei, ├«nainte de a deveni om politic (primar, senator, ministru).
Liliane Bettencourt a dus o via╚Ť─â discret─â, ├«ntre operele de binefacere, consiliile de administra╚Ťie ╚Öi re╚Öedin╚Ťele de vacan╚Ť─â ├«n Bretania ╚Öi ├«n insula Arros, din arhipelagul Seychelles.
Scandalurile au ├«nceput dup─â moartea lui Andr├ę, ├«n 2007, c├ónd se pare c─â ╚Öi luciditatea a ├«nceput s─â o p─âr─âseasc─â, nu numai so╚Ťul. Artistul ╚Öi fotograful monden Fran├žois-Marie Banier a reu╚Öit s─â-i sustrag─â aproape un miliard de euros de bani ╚Öi cadouri, diver╚Öi politicieni au fost acuza╚Ťi de a fi profitat de finan╚Ť─âri oculte din partea ei ╚Öi p├ón─â la urm─â a fost pus─â de justi╚Ťie sub tutela fiicei sale unice Fran├žoise, furioas─â v─âz├ónd banii scurg├óndu-se printre degetele b─âtr├ónei mame.
Dar poate nici moartea nu va curma fluxul financiar┬á: ├«n acest week-end s-a aflat c─â prin testament, tablourile care orneaz─â salonul b─âtr├ónei ├«i vor reveni luiÔÇŽBanier. Este vorba de opere apar╚Ťin├ónd lui Picasso, Munch, L├ęger, Braques, Mondrian, Miro, MatisseÔÇŽprintre al╚Ťii, ├«n valoare de peste 150 milioane de euros.
Foiletonul nu s-a încheiat !

 

Din Fran╚Ťa, Radu Dem

Credit foto :
Liliane in tinerete ÔÇô www.lematin.net
Liliane cu fiica si sotul ÔÇô www.madamefigaro.fr /Getty images
Liliane si Andr├ę Bettencourt ÔÇô www.nouvelobs.fr
Liliane si Banier ÔÇô www.vanityfair.fr

 

Femei de 10 pe Facebook