banner marshal garden
Ea și El Povestea mea

”Nu vreau mila nimănui. Vreau ca oamenii din jur să fie conștienți de mine și să mă respecte!” 

Tare m-aș bucura dacă ați aloca acestui articol câteva minute din viața voastră agitată. Nu este un articol monden, nu este despre tendințele modei din această primăvară-vară și nici despre cum să îți salvezi viața de cuplu. Este despre cum să mergi mai departe când viața îți dă o lecție dură. Este o lecție de supraviețuire. Este despre un om curajos, sensibil, optimist, luptător, pentru care calificatiful ”de 10” este insuficient. Ana Elena este o tânăra care la numai 29 de ani ne oferă de lecție de viață și de supraviețuire. Ana era studentă la Facultatea de Drept din București când s-a îmbolnăvit. În 2011 i-a fost descoperită o tumoare pe creier iar în urma operației i-a fost afectat nervul opric. Astfel, la numai 22 de ani a rămas aproape fără vedere. Cu ochiul drept nu vede nimic iar cu cel stâng poate întrezări ușoare umbre, puncte și siluete dar nu culori.

După ce și-a pierdut vederea Ana a trebuit să renunțe la studii și la jobul său. Pasul până la depresie a fost foarte mic. Toți prietenii au uitat-o. Și-a pierdut dorința de a trăi și s-a închis în camera ei ca un prizonier… prizonier al propriei vieți. Până anul trecut când o prietenă i-a vorbit despre Fundația Light into Europe care furnizeaza servicii de primă necesitate pentru îmbunătățirea vietii si incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități de vedere si de auz, inclusiv primul serviciu de câini ghizi pentru nevăzători. Aici Ana l-a întâlnit pe Bramble, câinele care avea să îi trezească din nou pofta de viață. După ce s-au cunoscut a început antrenamentul. La început au mers la plimbare în jurul casei, apoi, ușor ușor au învățat și alte rute. Ana își aduce aminte că primul drum l-a făcut la făcut la prietena ei iar al doilea a fost la Salonul de înfrumusețare unde lucrează prietena ei. A durat aproximativ o lună să se apropie și să învețe primele 3 rute. Vreau să învăț să nu imi mai fie frică, spune Ana, ”să fiu eu și să nu mă tem de ceilalți oameni. Trebuie să îmi depășesc limitele. Trebuie să iau tramvaiul până la serviciu și nu există semnale sonore la semafoare. Este foarte greu să stau nemișcată și să ascult traficul pentru a știi când să traversez. Iar unii șoferi sunt prea grăbiți ca să mă aștepte pe mine să traversez.”

În ceea ce îl privește pe Bramble, Ana spune că este totul pentru ea, este lumina ochilor ei, îngerul ei… un miracol. Datorită lui Ana și-a recâștigat independența, poate merge la lucru, își poate câștiga singură existența. De când îl are pe Bramble și-a făcut mulți prieteni, vorbește cu vecinii care nu au mai văzut-o ieșind din casă timp de 6 ani.

Ana consideră că ar fi multe lucruri de făcut pentru nevăzători, cum ar îmbunătățirea transportului în comun prin anunțarea vocală a stațiilor. ”Este foarte greu să număr stațiile. Uneori ușile nu se descchid în toate stațiile sau autobuzul se oprește la semafor, ceea ce crează confuzie.”

”Nu vreau mila nimănui. Vreau ca oamenii din jur să fie conștienți de mine și să mă respecte!”

Ce își dorește Ana? Să călătorească cu Bramble în străinătate. A mers în decembrie, împreună cu mama sa în Grecia, să viziteze o mănăstire dar nu l-a luat și pe Bramble cu ea întrucât a crezut că nu îi va da voie în biserică cu el. ”Când am intrat în biserică am văzut un cățel, spune Ana. In Bisericile Ortodoxe din România nu avem voie să intrăm cu câinii ghizi.”

Sfatul ei pentru persoanele nevăzătoare este să opteze pentru câinii ghizi. Li se va schimba radical viața. Nu se vor mai simți singuri, spune Ana. Vor avea un prieten de nădejde, pe care se vor putea baza tot timpul. Și care îi va iubi necondiționat. ”Părinții mei sunt surprinși cum mă îndrumă Bramble. Cum mă ajută să ocolesc obstacolele, să mă opresc la fiecare bordură și să traversez intersecțiile. Sunt uimiți cât de independentă sunt când Bramble este cu mine”.

Anual peste 1500 de copii, tineri, familii sau profesioniști in domeniu beneficiază de aceste serviciile Fundației Light into Europe, la care se adaugă 14 cÂini ghizi la lucru și 25 in diferite stadii de dresaj.

Nu rămâneți indiferenți la semenii voștri! Cu ajutorul vostru fiecare copil sau familie cu probleme de vedere sau de auz poate fi salvată. Și ei au aceleași aspirații de viață ca noi toți.

Articol bazat pe interviul dnei Ruth Rusby cu Ana.
Material al fundatiei Light into Europe.

Femei de 10 pe Facebook