banner marshal garden
Alice în Țara Mirărilor Femei de 10

Nevoia de complimente

Ați întâlnit persoane care vă lăsau impresia că se hrănesc cu complimente? E o reacție destul de frecventă, însă ar fi bine să zăbovim puțin asupra surselor ei. Să vedem cât e de benefică pentru încrederea în sine și care ar fi atitudinea mai potrivită, de fapt.

Sigur că un compliment ne bucură; în fond, aceasta s-ar presupune că e și intenția celui ce complimentează – să ne bucure. Adică să ne spună ceva agreabil, uneori impresionant, care să ne întărească sufletește. De curând, mi-a spus o mamă că a primit de la fiul cel mare complimentul suprem: i-a spus că e o mamă care-și iubește copiii egal, așa a simțit el. O jurnalistă începătoare a primit laudele unei colege pentru emisiunile realizate și s-a înviorat vizibil. Îndrăgitul Florin Piersic a fost numit de Radu Beligan: „cel mai frumos cadou făcut de Dumnezeu poporului român”. Un compliment superb.

E frumos și ziditor, pentru caracterul și activitatea oricui, să primească o recunoaștere sub forma complimentelor sincere, dezinteresate, uneori neașteptate. Asemenea „bijuterii” de admirație merită păstrate cu grijă, puse la butonieră. Dar ce e de făcut când complimentele nu par așa sincere, ci vin mai mult din politețe sau din interes, din dorința de a încuraja pe cineva într-o situație stânjenitoare, sau chiar când sunt „smulse” de către beneficiar? Ce e de făcut când observăm că, fără ele, celălalt/cealaltă parcă nu mai funcționează bine, manifestă nervozitate, lipsă de atenție, de disponibilitate? Și, brusc, dacă-și primesc „doza” de complimente, se remontează galeș, se mobilizează, te ajută, menajând în tine nu persoana însăși, ci purtătorul de recompense emoționale.

Astfel de personalități ascund o problemă de autoacceptare. Sunt nesigure pe ele și critice față de ceilalți, îmbufnate pentru lipsuri difuze, iar complimentele devin o hrană surogat. Ea împiedică sondarea personalității și dezvoltarea ei în funcție de datele reale, nu iluzorii. Hrana autentică vine din privirea sinceră în interior, pentru a găsi adevăratele calități și aptitudini, a le folosi și șlefui. Doar ele aduc satisfacții reale, nu vorbele spuse din vârful buzelor, ca niște proptele șubrede. Ce folos să fii mare artist plastic doar printre mătuși? Poate ai fi un chef, un hair stylist înnăscut, așteaptând să se manifeste. Autenticitatea aduce satisfacții mai consistente și mai durabile. Plus complimente. Sincere.

Etichete

Femei de 10 pe Facebook