banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Mame și mame…

 

Există mame de aur, sau mai bine zis mame pe care tot aurul din lume nu le-ar putea cumpăra. La fel de bine cum există si mame CU aur, poleite din cap până-n picioare, strălucitoare și elegante, care uită de copiii lor imediat ce foarfeca le-a tăiat cordonul ombilical, desprinzandu-le de rodul pântecului lor.
Există mame care trăiesc pentru copiii lor, muncesc pentru ei, sudează nopțile de nesomn, renunță la cel mai nevinovat răsfăț personal, pentru a le lua lor, copiilor, “fleacul” pe care și-l doresc. (Atenție! In ziua noastră, “fleacurile” pot căpăta dimensiuni nebănuite!). Dar există și mame care nu renunță la nimic pentru nimeni. Nici măcar pentru copii. Mame fără cearcăne, mame relaxate, mame opulente, de mâna cărora atârnă, prin pozele de Facebook, copii nebăgați, în rest, în seamă.
Există mame care-și cresc pruncii cu atâta iubire, că nu există unitate de măsură pentru a o evalua. Pe aceleași cărări ale Planetei umblă însă și mame care se întreabă de ce sunt mame și care fac disperate exerciții de imaginație vis-a-vis de cât de bine le-ar fi fost, dacă barza le-ar fi ocolit locuința.
Există mame care tremură pentru fiecare respirație greoaie a copiilor lor și-și pierd definitiv liniștea când acestora nu le este bine, la fel de bine cum există mame care-și nasc copiii direct în tomberoane sau, dacă le îngăduie totuși acestora să crească în preajma lor, îi ignoră cu bună știință, pentru a nu-și perturba ritmul de huzureală.
Există mame care, rămânând singurul părinte ( divorțurile sunt în mare vogă!) se dedică întru totul nevinovaților copii, făcând pe dracul în patru pentru a le fi acestora și mamă și tată. Dar există și “văduve vesele” sau “divorțate fericite”, care uită de responsabilități și-și trăiesc viața, zbenguindu-se prin așternuturi și procurându-i, eventual, celui mic de acasă, frățiori vitregi, pe bandă rulantă.
Există mame care renunță la un rinichi sau o felie de ficat, pentru a prelungi viața, celor cărora tot ea le-a dat-o. Dar există și mame pe care copiii-i încurcă, mame care-și fac pruncii pachet și-i livrează la bunici, amintindu-și de ei doar de sarbători și în pauzele dintre doi iubiți.
Există tot felul de mame. Mame bune și mame rele. Un singur lucru însă le unește pe toate : dragostea necondiționată a copiilor lor….

P.S. Astăzi dis de dimineață, fiul meu a plecat la ski și m-am certat cu el, pentru că nu a vrut să-și ia fularul. Nu am mai putut să mai dorm de supărare…Așa că, la 5 dimineața mi-am trezit iPad-ul și am scris aceste rânduri…

Femei de 10 pe Facebook