banner marshal garden
Show TV

Johnny Răducanu: ”România nu va avea niciodată grijă de valori.”

De multe ori, celebritatea s-a lovit de climate sociale aspre, de dezinteresul publicului, de excese, boală sau regimuri politice neprietenoase, fiind învinsă in cele din urmă de sărăcie și anonimat.

Hariclea Darclée a fost una dintre cele mai mari soprane ale României. S-a născut într-o familie cu rădăcini elene, mama ei fiind  nepoată directă a domniței de Mavrocordat, iar tatăl ei mare proprietar în Teleorman.  Deosebit de apreciata de Giuseppe Verdi,  avea contracte la cele mai mari scene din Italia.  Se spune  că Giacomo Puccini ar fi compus opera Tosca tocmai  pentru vocea ei. Sfârșitul artistei in 1939, a fost intr-o cruntă saracie și boală, funeraliile la Cimitirul Belu fiind  finanțate de Ambasada Italiei.

Nicolae Lincă, născut în 1929, a câștigat 281 de meciuri în cariera lui de boxer și pierdut doar 25. La 28 noiembrie 1956, în ringul amplasat la West Melbourne Stadium, devenea primul și singurul campion olimpic la box din istoria României, după ce a boxat cu degetul de la mâna dreaptă fracturat în fața irlandezului Fred Tiedt. Pumnii încasați în carieră l-au umplut de afecțiuni medicale după ce a renunțat la box: coxartroză, Parkinson și Alzheimer, boli care l-au izolat in satul lui natal din Alba, unde și-a petrecut ultimii ani de viață pierdut într-o lume a lui.

De-a lungul a șapte decenii de activitate  Gică Petrescu și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate. In ianuarie 2006, vecinii acestuia au alertat autoritatile pentru că interpretul nu mai răspundea la telefon. In ultimii ani, din cauza sănătății precare, maestrul ieșea foarte rar din locuința lui. A lăsat in uma lui o uriașă fonotecă, și un apartament cu imense datorii la întreținere, care a ajuns in cele din urmă la Primaria Capitalei. Singurul bun funcțional găsit de autorități in casa acestuia a fost pianul.

Angela Ciochina, solistă, compozitoare și profesoară de canto a fost găsită fără suflare in apartamentul său de femeia care se ocupa de curățenie. Avea 61 de ani, dar viața sa artistică a fost curmată brusc, in 2009, din cauza bolii. Ea a zăcut la pat mai bine de cinci ani, după ce a rămas paralizată de la brâu in jos. După o luptă îndelungată cu boala, fost condusă pe ultimul drum, doar de câteva rude. Dintre colegii de scenă, numai Stela Enache a venit să își ia la revedere de la amica sa.

Membru onorific al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, Johnny Răducanu, jazzmanul cu origini rrome, a locuit 30 de ani într-o garsonieră de la etajul 7 al unui bloc din București, unde a fost nevoit să-și umple pianul cu fulare ca să poată cânta fără să-i bată vecinii în țeavă. În ultimii ani de viață, a avut o pensie de 400 de lei. A murit  in 2011, răpus de diabet și de singurătate. Într-un interviu acordat cu doi ani înainte să moară, Johnny Răducanu spunea: “Nu mai am decât muzica. Romania nu va avea niciodată grijă de valori.”

Foto: ro.wikipedia.org, adevarul.ro

Femei de 10 pe Facebook