banner marshal garden
Bărbați de 10

Ing.Romulus Popescu, președintele Asociației Romanilor din Italia : “Cred că sentimentul de patriotism se amplifică atunci când ești departe de casă, de cei dragi, de copilărie, de prieteni..de codru… “

 

Am călătorit mult prin lume. Am cunoscut o planetă de oameni, am întâlnit nenumărați români, împrăștiați prin toate colțurile lumii – o Românie paralelă, respirând departe de țară, conectată însă la patrie prin miliarde de fire nevăzute. Am întâlnit la românii de aiurea un anume gen de patriotism. Un sfâșietor dor de țară, la unii. E-adevărat, sunt destui care vor să uite România. Au plecat supărați din ea, sărăciți de nedreptați, de multe ori umiliți. În sinea lor însă, și ei continuă să-și iubească țara : te superi pe conducători, pe oameni, dar e greu să te superi pe munți și văi, pe livezile de vișini, pe locurile unde ai copilărit, unde ai iubit prima oară, pe dragii tăi părinți sau pe crucile care au rămas să le vegheze acestora somnul de veci..
Însă pentru cei mai mulți dintre cei plecați, dragostea de țară, dublată de DORUL de țară, devin membri ai familiei. Te trezești cu ei, te culci cu ei, cu ei stai la masă, cu ei îți faci planuri de viitor..
Oriunde s-ar afla, românii din diaspora sărbatoresc și ei, astăzi, Ziua României.
Demonstrandu-le că ȘI EI reprezintă România, publicăm mai jos un interviu oferit nouă de unul dintre cei mai activi, mai valoroși și mai apreciați Președinți de Asociații ale Românilor, din lume : domnul inginer Romulus Popescu, trăitor la Milano, Președintele Asociației Românilor din Italia.

Marina Almășan: – Am întâlnit, în diverse comunicate de presă, în dreptul numelui dumneavoastră, funcția de “ Președinte ISTORIC al Asociației Românilor din Italia. Cum să înțeleg acel cuvânt, ISTORIC? Gândul îmi zboară la epoca lui Mihai Viteazul!..
Romulus Popescu : – Presedinte ISTORIC…Gandul v-a zburat bine la epoca lui Mihai Viteazul, fiindca eu sunt nascut cam in acea perioada!😁😁 Probabil pentru ca sunt unul dintre cei mai longevivi presedinti de asociatii de romani din Italia, iar asociatia noastra este cea mai veche, fiind prima asociație a romanilor creata in Italia. După care multi alti ne-au clonat….

Marina Almășan: – De fapt, însuși numele dumneavoastră are legătură cu istoria! Cine și de ce v-a pus numele de Romulus?
Romulus Popescu : – Numele mi l-a pus mama mea, care era dascalita si se numea Victoria. Pe sora mea o chema Cornelia, iar eu sunt.. Romulus!

Marina Almășan : – A fost cumva o “premoniție”? Iată că locuiți în patria lui Romulus si Remus!
Romulus Popescu: – Da, poate e un nume predestinat sa ajungă la patria mama, Roma!

Marina Almășan: – Spuneți-ne câteva cuvinte despre inceputurile dumneavoastră : părinți, copilărie..
Romulus Popescu : – Vin dintr-o familie de preoti. Sunt nascut pe malul Oltetului in jud.Valcea,si am copilarit pe malul Gilortului in jud.Gorj. Am absolvit faimosul liceu Tudor Vlaimirescu din Tg-Jiu, si apoi Institutul Politehnic Bucuresti. Am lucrat ca inginer la Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti, fiind seful Biroului de Control Nedistructiv, și asta in urma absolviri unui Masterat trienal de Defectoscopie si Izotopi radioactivi, la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele.
Marina Almășan: – Ce făceați, când v-ați hotărât să plecați din țară și prin ce a reușit țara sa vă supere atât de tare încât să alegeți această variantă?
Romulus Popescu: – Eu sunt un ” Luptator cu rol determinant in revolutia romana”si in 1990 faceam parte din Comisia de Abuzuri-comisia 16 a C.P.U.N. Am plecat la campionatul mondial de fotbal din Italia si in urma veniri minerilor in Bucuresti am fost sfatuit de colegul meu de atunci dl.Ticu Dumitrescu, sa cer azil politic….Este o poveste lunga…!

Marina Almășan: – Atunci o vom amâna pentru când ne vom întâlni! …Poți fi patriot și la distanță?
Romulus Popescu : – Cred ca sentimentul de patriotism se amplifica atunci cand esti departe de casa, de cei dragi, de copilarie, prieteni..de codru…

Marina Almășan: – Aici nu vă pot contrazice! Cu ce vă ocupați în Italia?
Romulus Popescu: – Acum sunt director tehnic la o Fundatie,dar la inceput am lucrat ca inginer NDT si am avut si o societate a mea.

Marina Almășan: – Sunteți președinte al Asociației Românilor din Italia. Câți “oșteni” are armata dumneavoastră?
Romulus Popescu : – Inscrisi in asociatie avem peste 600 asociati.

Marina Almășan: – Dacă ar fi să faceți un Top 5 al actiunilor inițiate de Asociație de-a lungul anilor, cum ar arăta el?
Romulus Popescu: – Noi am facut foarte multe actiuni si proiecte dar pe primul loc as pune vectorul social: deschiderea unui birou pt.ajutorarea si sfatuirea tuturor romanilor, in toata gama de probleme (probleme de munca,cu autoritatile italiene si chiar romane,cu avocati, traducatori, contabili, etc), noi fiind o asociație de voluntari, inscrisa in Albul de voluntari ai reg.Lombardia ONG Onlus, fiind si singura dealtfel. Apoi vectorul cultural – de metinere a traditiilor si valorilor romanesti si de a le face cunoscute in afara! Avem cel mai lung festival „Romania Traditi si Valori Europene”si suntem la a 14 a editie. Am facut cursuri de limba romana pt. copii, am fost promotori ai proiectului de predare a limbi romane in scolile din Lombardia. Am organizat impreuna cu providoratul scolar din Lombardia in scoli concursul Constantin Brancusi (pictura sculptura)

Marina Almășan : – Vorbiți-ne despre familia dvs, despre legăturile voastre cu țara. Ce vă lipsește cel mai mult? În ce fel este prezentă România în locuinta familiei Popescu?
Romulus Popescu : – Sunt casatorit cu o romanca, de profesie doctor, si avem un fiu, student in anul 3 la Universitatea „Catolica”din Milano. Avem in casa multe tablouri si icoane romanesti, multe carti, unele daruite de Vadim Tudor, caruia i-am editat si o carte, la Milano, dar cel mai mult ne lipseste „iarba verde de acasa”..prietenii ,sarbatorile de iarnă, mirosul bradului…iar vara, iubitul 2 Mai..

Marina Almăsan: – Până la vară mai este! Deocamdată trebuie să-l încheiem cu bine pe 2017. Finalul anului este, fără îndoială, una dintre cele mai aglomerate perioade, ca și evenimente. Cu ce vă lăudați?
Romulus Popescu : – Pe 15 Decembrie la consulatul din Torino si 16 la consulatul din Milano, Asociatia prezinta impreuna cu Camera de Comert din Brasov, proiectul guvernamental START UP DIASPORA, unde noi suntem perteneri, proiect prin care li se faciliteaza cetatenilor romani din diaspora sa-si deschida o societate in Romania cu cu o subventie de circa 30000 euro,iar in continuare Concert cu Colinzi de Craciun.  De Craciun organizam o seara romaneasca la un restaurant romanesc din Milano.

Marina Almășan: – deci…nu vă plictisiți! Avem voie să aflăm care este cea mai mare dorința a dvs?
Romulus Popescu: – Da. Cum în 1989 am iesit in strada ca sa daramam o dictatura, sa luptam pentru Libertate si Democratie, as dori ca poporul roman sa aiba posibilitatea sa se bucure de acestea, ca guvernantii care s-au perindat si sunt la conducere sa gandeasca mai mult la binele poporului decat le buzunarul propriu, ca tinerii, in loc sa paraseasca tara din cauza saraciei si a conditiilor dificile de trai, sa se intoarca in tara. Avem o tara frumoasa si bogata dar ce pacat….” Munti nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta..”

 

Marina Almășan : – Dar Moșul…ce vreți să vă pună sub brad?
Romulus Popescu: – Sanatate, Tinerete fara Batranete, Dragoste si Iubire !
Marina Almășan: – Îl vom ruga să va îndeplinească dorințele! 😊

Femei de 10 pe Facebook