banner marshal garden
Femei de 10

Ileana Popovici : ” Toată viața mea am avut 10 pe linie”

Am aflat câți ani are Ileana Popovici abia citindu-i unul din răspunsurile la interviul de mai jos. Mărturisesc că am rămas mască! N-aș fi crezut niciodată, pentru că, întotdeauna când am fost în preajma ei, am avut senzația că mă aflu lângă o adolescentă, fragedă și jucăușă, bine pitită sub masca unei femei serioase.
Prima oară am văzut-o pe Ileana în celebrul film “Reconstituirea” regizat de Lucian Pintilie. Apoi, ajungând să lucrez în TVR am auzit vorbindu-se în șoaptă, prin birou : “ Ileana Popovici a fost nevasta lui Tatulici” . Mult nu se vorbea pe tema asta, dar era clar că soție, lui Tatulici, nu-i putea deveni decât o persoană foarte specială. Și nici nu era ușor să trăiești alături de vulcanicul jurnalist, așa că toate verbele legate de relația celor doi erau folosite la timpul trecut…
Apoi Ileana mi-a fost colegă în TVR. A fost unul dintre cei mai valoroși ilustratori muzicali ai săi. Nu vă mirați : Ileana e absolventă de Conservator! După care…Ileana a dispărut. A ieșit la pensie și s-a volatilizat! Mult mai târziu am aflat că și-a descoperit marea iubire din tinerețe și a urmat-o tocmai în Italia, la San Remo. Un loc predestinat pentru un om îndrăgostit de muzică. Și uite-așa, cu două iubiri alături – bărbatul și muzica italiană – Ileana Popovici își deapănă în liniște fericirea, nescăpând nicio ocazie de a veni la Buturugeni – locul natal, de care o leagă miliarde de fire nevăzute, înodate în suflet.
Prezența Ilenei într-o emisiune “Femei de 10, bărbați de 10” mi-a oferit ocazia să o cunosc mai bine și să profit de această micuță vacanță pentru a-i lua un interviu, pentru femeile noastre de 10.

 

Marina Almășan : – Eu personal, când spun Ileana Popovici, imaginea care-mi vine in minte – chiar dacă am fost multă vreme colege din TVR! – este cea a adolescentei din filmul “Reconstituirea”. A fost, cu adevărat, clipa ta de glorie, sau consideri că altele au fost momentele “ de vârf” ale vieții tale?

Ileana Popovici: – Momentul  meu de „VÂRF” este  acum,la 71 de ani, când mă bucur  cu adevărat  de tot  ce  am realizat  în viata mea : familie………film…activități diverse!

Marina Almășan: -Dacă tot am facut o întoarcere în timp, am să te rog să ne povestești ce fel de copil ai fost. Ce fel de părinți ai avut. Ce fel de copilărie. Ce visai să devii.

Ileana Popovici: – Am fost un fel  de „Smarandita popii”Valentin, poreclit si popa fustă, din Buturugeni.Eram „ușernică”  de mică, baietoasă ,curajoasă  și mare iubitoare  de animale  și natură. Mama mea fiind inginer  agronom,o însoțeam de multe ori pe câmp,la arat ,la treierat  sau  cu tăticul meu drag, la biserică ..la strană, în stupina din gradina casei, alergând cât e ziua de mare pe câmpuri și la Argeș , totdeauana  cu mulți copii din sat..într-o libertate  divina! Părinții mei au fost intelectuali  săraci, refugiați din BASARABIA, asa că am fost crescute ,eu și sora mea mai  mare , actrița MAGDA POPOVICI, cu  dragostea pentru credință ,cu iubire  și  multă libertate  și iubire  față  de oameni………Visam  de mică să cânt  si să fiu ca mama  mea, care era foarte talentată  ,generoasă și cu mult umor. Mămica a fost modelul meu în viață…

Marina Almășan: – Cum s-a făcut de ai luat-o pe drumul artei? Gene? Întâmplare?

Ileana Popovici : – Când aveam  9 ani și mă pregateam  să merg in clasa a patra,  la scoala din sat, mama  mea a citit un anunț dat în ziar pentru un examen  de admitere la Școala de muzica nr 1 din București, care  avea si intenat! Și atunci destinul a hotărâr  să iau calea muzicii….am intrat la secția vioară, spre  disperarea mea. Din acel moment  ,timp de 15  ani  am locuit la internat  și  nu mi-a fost deloc ușor, te rog să mă crezi.

Marina Almășan: – Acum, dupa ce ai trecut prin atâtea ( si profesionale, si personale), ce-ai scimba, dacă ți s-ar propune să iei viața de la capăt?

Ileana Popovici: – Mi-aș  dori să fi putut să stau mai mult  alături de părinți…

Marina Almășan: – Vorbeste-ne despre rolurile tale. Si cele de pe marele ecran, si cele din viață.

Ileana Popovici: – In viața  mea personala nu am avut  roluri…am trăit  normal..poate  prea normal……de necrezut,nu? Rolurile  din filme  le-am construit  cât mai aproape  de natural. De fapt naturalul din  caracterul meu  mi-a  adus  mult bine…dar și mult rău! Nu am copii,dar  am fost „mama Ileana”  pentru mulți copii  care au avut nevoie de mine.

Marina Almășan: – Ai jucat rolul de soție de câteva ori. Ce n-a mers, de fiecare dată? Unde greșesc, de regulă, bărbații? Dar femeile?

Ileana Popovici: – In relațiile  sentimentale, cea  mai mare greșeală  este  să crezi că  poți  schimba  caracterul  cuiva! Bărbații greșesc pentru că trădează  și mint,  iar femeile  pentru că sunt posesive  și nu au curajul să rupă răul  din rădăcină…așa ajung să fie umilite , disprețuite,folosite…si nu  merită!


Marina Almășan: – Deși nu esti o persoană expansivă, nu esti o fire stridentă, esti – aș spune – chiar foarte “la locul tău”, totuși ai atras mereu sexul opus. Si nu pe oricine, ci bărbați unul și unul. Cum ai reușit? care sunt părțile tale forte?

Ileana Popovici : – …kilogramele în plus,de care nu mai pot scăpa! 😁😁Sunt foarte deschisă, directă  și..naturală! Muncitoare,preietenoasă și iubesc oamenii,  cu defecte si calități.

Marina Almășan: – Care este cea mai frumoasă dovadă de iubire pe care ai primit-o?

Ileana Popovici : – Am  primit si am dat  multe dovezi  de iubire,dar niciodată nu voi uita  dovada de iubire  a părintilor mei, care munceau din greu pentru noi ; au făcut  mari  sacrificii pentru a ne asigura  o educație…

Marina Almășan: – Vorbește-mi despre ceea ce te face acum fericită.

Ileana Popovici : – Fericită mă fac  prietenii  și  oamenii  buni ,care-mi zâmbesc………câinii și pisicile,grădina  pe care o îngrijesc… omul de lângă mine și soarele  de pe cer!

Marina Almășan: – Ce te-a învățat fiecare relație în parte? Dacă ai avea o fată aflată în pragul măritișului, ce sfaturi i-ai da, ca de la mamă la fiică?

Ileana Popovici : – Relațiile mele m-au învățat să fiu mai bună,să  ajut și să iubesc  omul așa  cum este,fără a încerca să-l schimb….Fetei mele?să fie stăpână  pe meseria ei,sa fie ea însăși,fără să imite……..să ajute pe alții!

Marina Almășan: – Ce înseamnă, în opinia ta, o femeie de 10?

Ileana Popovici: – Să fie OM…………să iubească viața,  sub toate formele ei.

Marina Almășan: – Numește câteva situații în care consideri că ai fost femeie de 10 și câteva în care ai “picat examenul”.

Ileana Popovici : – Toată viata mea am avut”10  pe linie”,asta cred eu……ce cred altii,intrebați-i! Nu am picat nici un examen,nici la facultate  și nici in viață…..Iar când mi/a fost foarte greu, am avut forța să lupt  și să nu mă  las dusă de rău……..doar sunt o tăuriță,nu?????

Marina Almășan: – Cum e la San Remo? Cum e la Buturugeni? Ce-ți lipsește, și colo și colo?

Ileana Popovici : – E bine și la SANREMO..dar mai bine mă simt la BUTURUGENI!DE fapt, ce am la SANREMO nu am la BUTU și invers!ATĂTA  VREME CAT SUNTEM SANATOSI..e bine  peste tot,dar mai ales la noi acasă!Eu iubesc  România  necondiționat.

Marina Almășan: – Ce gătești și te face să te simți bine? Ce muzică asculți? Ce melodii fredonezi, cand nu e nimeni prin preajmă? Ce te face să te încrunți?

Ileana Popovici : – GĂTESC………dar soțul  meu este pasionat  și talentat  gastronom, asa că sunt o femeie fericită. Cum vă spuneam, de nota 10!   imi place să  fredonez  cântecele  învățate  de la mămica mea dragă,necunoscute în ROMANIA  dar foarte cunoscute in BASARABIA…..”trecui  valea mort de sete…mă-ntâlnii cu două fete……….!”  Mă fac să mă-ncrunt  răutatea și tonul ridicat!

Marina Almășan: – O reclamă la telefonia mobilă spunea că “viitorul sună bine”. Al tău cum sună?

Ileana Popovici : – LINIȘTIT………………PACE SĂ FIE!

Femei de 10 pe Facebook