banner marshal garden
Like/Dislike Timp liber

Gramatica pe facebook

like

Am avut așa, într-o zi, o inspirație, câteva idei și câteva materiale, și mi-am făcut o pagină pe facebook despre gramatică. Inițial am vrut să funcționeze pentru a-i atenționa pe cei care pun sau promovează sau distribuie postări care conțin erori gramaticale, pentru că sunt sigură că și vouă vi s-a întâmplat să primiți așa ceva. Profit de ocazie să vă îndemn să nu distribuiți, dacă sesizați că postarea respectivă, oricât ar fi de simpatică, este scrisă incorect. Să încercăm să păstrăm mediul online cât mai curat. De aceea am însoțit postările mele de o siglă care avertizeazî că sunt cu ochii pe greșeli: Grammar Police. Și am încercat să atrag atenția pe un ton glumeț și jovial, ca să nu stârnesc ostilitate, pentru că îmi doresc ca rețelele de socializare să fie pentru toți un mediu relaxant și primitor.

Sigur, asta mă obligă să fiu foarte atentă la postările mele, pentru că nu vreau să mă transform în lupul moralist și să atrag altora atenția, în timp ce tocmai eu să nu țin cont de propriile sfaturi. Nu sunt adepta teoriei ”Fă ce zice popa, nu ce face popa”. Doresc ca popa al meu să fie consecvent și să fie armonie între fapt și teorie (versurile îmi aparțin).

Ei bine, am răscolit internetul și am postat glume pe teme gramaticale, fotografii haioase legate de subiect, greșeli care te fac să râzi și greșeli care te fac să plângi. Am fost surprinsă de impactul pe care l-au avut postările mele umoristice, dar și mai surprinsă am fost când am postat articole serioase despre gramatica și ortografia limbii române, insistând pe problemele de vorbire și scriere corectă care dau de obicei bătăi de cap. Sute de vizualizări! Habar n-aveam că mediul online este atât de interesat de subiect. N-aveți idee cât m-am bucurat. Și asta îmi dă un impuls să susțin pagina în continuare cu subiecte cât mai interesante.

Totuși, amintându-mi de succesul pe care l-a avut cântecul ”Mă-ta are cratimă” cântată de Krem și Sector 7, parcă nu mă mai miră. Vă amintiți cântecul? Dacă nu, vă dau un link unde îl puteți găsi. Dar să știți că, așa cum se spune în cântec, piesa asta nu-i romantică, ba e chiar foarte pragmatică.

Lumea virtuală e mult mai serioasă decât îmi închipuiam, îmi oferă noi și noi surprize tot timpul și asta mă face să o iubesc și mai mult decât până acum.

Pentru cititorii interesați de vorbire și scriere corectă, găsiți pagina aici:

https://www.facebook.com/corectgramatical/

Bunica1

 

”Asta a fost tot, dragă internet,

Data viitoare, când ne-njuri, fă-o corect!”

 

 

 

 

Femei de 10 pe Facebook