banner marshal garden
Ea și El Legea e de partea ta

FORȚA ZU……..ZUUUUUPER ROMANIAAAAA

Poate că multora dintre dumneavoastră n-o să li se pară că există vreo legătură între articolele subsemnatei, (eminamente juridice, prin care încerc să vă explic aceste hățișuri legislative), și spectacolul excepțional organizat de Radio Zu, în fapt Mihai Morar și Daniel Buzdugan, doi români minunați, jurnaliști de excepție și oameni excepționali. Și totuși există!

Nu pot să trec peste acest eveniment unic care s-a ținut în București în fața Casei Poporului, unde s-au adunat peste 110.000 de români din toate părțile lumii, nu numai ale țării. 55 de artiști români au creat o atmosferă unică, iar cei doi protagoniști Morar și Buzdugan, s-au întrecut pe ei. Au creat un eveniment în care s-au îmbinat distracția, educația, civilizația și patriotismul. A fost clipa în care, la fel ca în cazul programului Școala Altfel, am plâns de fericire că există o generație superbă cu personalitate, dorință de învățare, asimilare, dragoste de țară, care își caută cu ardoare valorile la care să se raporteze.

De-a lungul spectacolului cei doi minunați ”profesori”, ce frumos ar fi ca profesorii să fie ca Morar și Buzdugan, (cred că s-ar învăța pe rupte), au îndemnat la civilizație, sfătuind tinerii și adolescenții participanți, să nu arunce decât în locurile special amenajate gunoaiele, pentru a da exemplu și a arăta că și românii sunt civilizați, dând exemplul japonez; la respect și limbaj civilizat, având în vedere că erau prezenți foarte mulți părinți cu copii de toate vârstele, de la sugari în cărucioare, până la elevi de școală primară și gimnaziu. Cei mai mulți copii stăteau în cârca părinților, recunosc că și subsemnata am răbdat cu stoicism greutatea fetiței mele în vârstă de 3 ani și jumătate, peste 6 ore, cântând și dansând continuu. Morar și Buzdugan au rugat adolescenții și tineretul să nu folosească un limbaj colocvial, și mărturisesc că nu am auzit în jurul meu pe cineva înjurând sau ”folosind mascarade”, vorba lui Creangă! Au învățat oamenii cum să se comporte în caz că vor găsi copii pierduți, le-au descris punctul la care să îi predea, sfaturi pentru părinți…mărturisesc că ani de școală de educație civică nu au făcut, cât au contat aceste ore de educație civică predate de Morar și Buzdugan. Culmea este că acești minunați copii s-au conformat! Deci mesajul a ajuns! S-au recitat poezii, Minulescu a fost readus la locul binemeritat în poezia iubirii, iar mesajul a fost excepțional, transmis printr-o stratagemă splendidă, de către Buzdugan: în fața scenei era o fată splendidă, o brunetă extrem de feminină și foarte tânără. Buzdugan a solicitat să fie filmată și a început să îi recite o poezie din Minulescu. La sfârșit, a întrebat-o în special pe ea dacă recunoaște versurile sau măcar stilul poetic. Nu l-a știut, dar nu este de condamnat! Atunci Buzdugan a spus ceva extrem de important, că frumoasă va fi ceva timp, dat și timpul își va lăsa amprenta și atunci frumusețea va trebui să lase locului minții, drept pentru care i-a sfătuit pe toți tinerii să învețe pentru ei și pentru viitorul lor, să citească cât mai mult, pentru că astfel vor reuși! Nu a existat nici măcar o huiduială, nici un nu, nimic negativ….deci drag învățământ românesc, schimbă-te! Schimbă metodele acestea învechite în care nu mai credem nici noi părinții! Profesori dragi, schimbați-vă și apreciați aceste suflete minunate, nu le mutilați!

Românii au venit din toate colțurile lumii, aducând cu ei și străini. Erau din Țările Nordice, din Italia, Franța, Anglia, Australia chiar! Pentru acest eveniment!

Momentele culminante, din punctul meu de vedere, au fost două, la care s-a plâns și s-a demonstrat ce forță minunată stă latentă în poporul român!

Primul moment, Adrian Daminescu, minunatul nostru artist, interpret de muzică ușoară, care a trăit destul de mult timp în străinătate și a suferit enorm după țara noastră. Această suferință însă l-a inspirat și a compus o Doină despre România……cutremurătoare, devastatoare, vorba lui Mihai Morar, dacă nu aveam imnul țării ”Deșteaptă-te române!”, Doina lui Daminescu era imn național! Interpretarea a fost magistrală, am înlemnit cu toții, plângeam cu sufletul și inima, și la propriu. Eram o mare de lacrimi, de peste 110.000 de oameni. ” Din Constanța pân la Cluj,/ Și din Giurgiu pân la ruși,/Varsă țara lacrimi grele/ Măi ,…frate, măi…..! …Am și bani, am și muiere,/ Dar am pe limbă gust de fiere/ Păi am și bani, am și de toate/ Dar nu mă simt în libertate/…Ne fălim cu orișice/ Dar de fapt n-avem cu ce/Păi ce-am făcut cu viața noastră?….Am dat totul pe fereastră/ Și ne fălim că nu vindem țara/ și ne fălim …nu vindem țara/…dar sunt sute de haini/ Car ne-o vând pe bani străini/ Iar românii-s milioane/ Stau și plâng și mor de foame/ Măi tată măi!” La sfârșit, marea aceea de tineri a izbucnit în aplauze și urale. Adrian Daminescu, însă, i-a oprit și i-a rugat să nu aplaude această suferință a poporului român. Ne-a spus că trebuie să alegem cu mintea, nu cu patimă și pentru frumusețe, ca până acum, pentru ca ”hainii ” să nu mai vândă țara! Apoi a spus cel mai penetrant și educativ lucru: Învățați, învățați, învățați cât de mult puteți, pentru voi, citiți cât mai mult! ”UN POPOR DEȘTEPT NU POATE FI ÎNGENUNCHEAT!”. Și atunci s-a declanșat ”nebunia”, toți tinerii aceia au început să aplaude și într-un glas au început să cânte ”Deșteaptă-te române!….și da domnilor profesori și negativiști și critici ai acestei generații absolut minunate, TOȚI ȘTIAU VERSURILE!”. Am plâns…..lacrimi grele șiroiau pe obrajii tuturor românilor!

Al doilea moment, a fost creat de moldovenii de la Carlaˈs Dream, când la melodia ”Sub pielea mea (Eroina)”, bisată, marea aceea de oameni a început să aclame: ”Basarabia e România!”.

Tineri, maturi, copii, adolescenți vibrau la unison românește, până dincolo de niște granițe impuse și trasate total greșit; inclusiv oameni aflați la a treia și a patra tinerețe (nu suport să spun bătrâni), pentru că da, am văzut oameni trecuți de 70 și chiar 80 de ani, care stăteau pe băncile din apropiere și ascultau și îngânau încet melodiile, lăsând să le cadă câte o lacrimă grea și dureroasă la fiecare zvâcnire românească! Se țineau de mână și parcă în priviri li se aprinsese ceva ce pierduseră de mult, în negura timpului: SPERANȚA!

Da, pot spune că această mega întâlnire românească, pentru că a fost mai mult de un spectacol, a ajuns în inimile noastre și a făcut să existe o zvâcnire românească, o gândire la unison și ne-a adus SPERANȚA, speranța că această generație va prelua hățurile țării și cu curajul și nebunia specifică tinereții, vor reuși măcar încă un pas în plus față de ce am reușit noi!

”FORȚA ZU” trebuia și trebuie să existe. Educația făcută de acești doi minunați oameni de radio, Buzdugan și Morar, a făcut cât un an de educație civică și elementară în școală. Sunt exemple de urmat și cred că cei doi prin emisiunile lor de dimineață și aceste spectacole eminamente românești, au trezit în tineri dorința de evoluție! EU CRED!

CHAPEAU, Domnilor Daniel Buzdugan și Mihai Morar!

 

Etichete

Femei de 10 pe Facebook