banner marshal garden
Sănătate

Fobia bolilor. Sau despre bolile inventate.

Există acest fenomen : bolile inventate. Fobia bolilor se referă la acei oameni care sunt obsedați de o anume boală gravă, și care își identifică în permanență simptomele aferente. Se poate vorbi , bunăoară, în zilele noastre, de o adevărată “cancerofobie”. Ca atare, persoanele atinse de fobiile respective, trăoiesc într-o permanentă depresie și cheltuiesc o mulțime de bani, făcând investigații legate de boli cu care, nu au de fapt, nicio legătură.
Foarte des, persoane care se adresează medicului, acuzând dureri de stomac, de cap sau altfel de simptome, sunt direcționate către psiholog, pentru că, se știe, starea noastră psihică ne influențează major starea întregului organism.

Să analizăm, așadar, exemplul unei persoane care suferă de fobia bolilor. Aceasta reacționează cam așa : îi apare o durere, dar nu poate să identifice exact unde este ea. Acesta este începutul fobiei. Persoana dă iama în internet, începe să studieze simptomele și dă peste diferite boli, de la cele mai simple, până la cele mai grave.
Persoana începe să manifeste o stare de neliniște, citind diferite articole legate de bolile cele mai grave și încercând să identifice, la ea însăși , simptomele citate.
Dacă persoana suferă, cu adevărat, de o fobie, ea sigur își va atribui multe dintre simptomele citate și va incepe să-și smulgă părul din cap.

Pe fondul stresului apărut în consecință, are loc o scădere drastică a imunității persoanei respective, metabolismul se accelerează și se accentuează nevoia de vitamine. Scade pofta de mâncare, în consecință și greutatea, apar apatia, insomniile, diverse dureri reale sau inchipuite. Exact ca în cazul afecțiunilor oncologice, nu?
Ca atare, persoana despre care vorbim incepe să cheltuiască în disperare, făcându-și la început analize de rutină, care de regulă ies bine.
Majoritatea oamenilor se liniștesc, în acest caz și își continuă liniștiți viața. Dar există și unii care nu au încredere în “veștile bune”. Încep din nou investigațiile, cheltuielile interminabile și singura soluție este ca un om apropiat să realizeze fobia celuilalt și să-l readucă pe drumul cel bun, convingându-l că nu are nimic. Toate problemele vor dispărea ca prin minune, de unde se deduce că “bolnavul” de fapt suferea psihic, si nu fizic.

În organismul nostru, totul este interconectat. Să zicem că simțim că ne doare burta, care oricum peste o zi ne va trece, dar noi ne descoperim, de aici, o multime de posibile boli, fapt care ne creează o stare de stres, care activează diverse alte dureri fizice, și uite așa apare un cerc vicios. Nu poți scăpa de stres pentru că ești îngrijorată, dar nu poți scăpa de îngrijorare, pentru că ea este generată de stres.
Important este ca să înțelegi, la timp, acest mecanism, să te oprești o clipă, să conștientizezi ce anume te doare, cu adevărat și în ce împrejurări a apărut această durere.
În cazul în care suferiți de fobie, în 90 la sută din cazuri va apărea stresul, de unde se vor declanșa toate celelalte probleme.
Pentru a pune capăt acestei situații este suficient să o conștientizați și să i-o împartășiți unei persoane apropiate sau, de ce nu, unui psiholog.

Sursa : healthandsoul.ru

Femei de 10 pe Facebook