banner marshal garden
Bărbați de 10

Dorin Chioțea: “Nu femeile greșesc, în dragoste, ci bărbații le împing la așa ceva”.

 

 

Venirea lui Dorin în TVR m-a surprins, întrucâtva. Când te trezești, la TVR, cu un coleg “din privat”, ceva nu e în regulă. De obicei lumea  nu pleacă de la “mai bine”. Mai ales dacă nici nu a nutrit prea mare simpatie față de postul public, când “slujea” la patron. Apoi l-am cunoscut personal, l-am auzit vorbind atât de frumos despre noul lui loc de muncă, despre noii colegi și…l-am iertat. La urma urmei, ni se întâmplă tuturor, în necunoștință de cauză, să fim nedrepți cu oameni și locuri despre care știm doar din auzite.
Apoi am aflat despre Dorin ce familie frumoasă are, ce cap de familie responsabil este și, ceea ce m-a impresionat cel mai mult, faptul că e ..de 3 ori tată! Din postările sale pe Fb am văzut cât de serios își exercită rolul de părinte, ceea ce a adăugat un considerabil “plus” jurnalistului Chioțea, pe care îl urmăream demult, plăcându-mi stilul lui și felul nesofisticat, adevărat, în care alegea să ajungă la sufletul telespectatorului.
Astăzi Dorin va fi invitatul emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10”, așa că scurtul interviu pe care mi l-a acordat vă va ajuta să “intrați în atmosfera” șuetei noastre de după-amiază!

Marina Almășan : – Trei copii?!? Nu e oare cam mult, în zilele noastre?

Dorin Chioțea: – Nicidecum. Cel mai greu e când îl ai pe primul, pentru că ți se schimbă viața pășind în cel mai greu job din lume, acela de părinte. La al doilea ai deja experiența primului, e un fel de antrenament intensiv în care ai făcut și greșeli din care ai învățat și se cunoaște în economia jocului. Al treilea e deja cadou de la Doamne-Doamne, și nici nu costă mult: poartă ce-au mai utilizat cei mari, iar la masă unde mănâncă doi + doi, e loc și de al cincilea.

Marina Almășan : – Iată o abordare pragmatică, în spiritul vremurilor! Îți  mai amintești cele trei momente, în care soția te-a anunțat că vei fi ( din nou) tată? Ni le poți povesti?

Dorin Chioțea : – Eu încă nu realizez că sunt tată, mai degrabă mă văd un copil mai mare. Toate momentele anunțurilor ne-au găsit prin casă cu niște teste de sarcină în jurul nostru. Așteptam primele două fericiri, nu ne-au surprins, dar nici nu le programasem neapărat. Cea de-a treia, cadoul de la Doamne-Doamne adică, se tot anunța prin semne specifice, dar refuzam să credem că e pe drum. Cred că atunci Carmen a folosit vreo 6-7 reactivi pt a ne convinge! Bucuria a fost imensă, orice copil e darul suprem al omenescului. Nu sunt cuvinte pentru asta, doar trăiri.

Marina Almășan : – Mă înduioșează bărbații care-și amintesc momentele speciale din viața lor de familie! Dar poți să rememorezi momentul în care ai cerut-o de soție?

Dorin Chioțea : – Fusesem colegi de serviciu vreo doi ani, fără să existe mai mult decât o simpatie reciprocă între noi. Nu ne căutam prin birouri, dar când ne găseam pe holuri mai zăboveam scurt la o vorbă. Apoi Carmen a plecat din companie și, aflând că a ieșit dintr-o relație ce păruse serioasă, m-am gândit să i-o prezint fratelui meu. Găsisem un pretext să le fac lipeala, ea nu știa nimic, el era curios. Ne-am întâlnit toți trei la o cafenea, am stat vreo două ore la povești, iar pe final mi-a căzut rău de tot cu tronc. Nici acum nu-mi explic… Lorin (adică fratele) mi-a spus apoi că nu vrea să se implice, urmând să plece din țară, că o eventuală relație la distanță nu va merge. Oricum toată lumea bătuse câmpii la întâlnire. După o săptămână mi-am luat inima în dinți și am invitat-o în oraș, la Pizza Hut – vis-a-vis de Cercul Militar National. Îmi făcusem sute de scenarii, cum să zic, ce să spun, mă documentasem temeinic și discret pe la foști colegi. Dar am uitat totul la fața locului, ne-am simțit foarte bine, parcă ne știam de-o viață. La final, când ne-am ridicat de la masă, i-am zis că ar trebui să o conduc acasă (stătea cu chirie, împreună cu alți trei tineri) să-și strângă lucrurile și să se mute cu mine. „Cum vine asta?”, a întrebat ea. „Păi tu vei fi soția mea. Vom avea trei copii, eu sunt foarte hotărât, știu multe despre tine. Acolo vom ajunge”. Pe drum, în mașină, mai încerca să schimbe vorba, crezând că-s vreun aventurier cu gura mare. Dar eu o țineam pe-a mea, visam cu ochii deschiși, i-am povestit cât mă pregătisem și că nimic nu-mi ieșea. La final mi-a dat un pupic și mi-a zis „hai să ne dăm o șansă”. Ulterior mi-a tot spus că vorbeam ca-n filme. Ziua aceea rămâne cea mai fericită din viața mea. După cinci săptămâni s-a mutat cu mine.

Marina Almășan : – Ce drăguț! …Se spune că mariajul îi oferă barbatului “șansa” de a împărți la doi necazurile…pe care nu le-ar fi avut de unul singur”! De ce, oare, se însoară barbații?

Dorin Chioțea: – Eu m-am însurat pentru a împărți bucuriile cu Carmen. Nu spun că n-au fost și nori negri între noi, dar zilnic ne-am zâmbit.

Marina Almășan : – Dar de ce, oare, se despart oameni care s-au adunat pentru a fi fericiți impreună? Unde greșesc femeile?

 

Dorin Chioțea: – Bărbații sunt vulnerabili în fața tentațiilor. Ei sunt programați genetic, cumva, să caute noul, care nu înseamnă neapărat și mai binele. Nu femeile greșesc, ci bărbații le împing la așa ceva.

Marina Almășan : – Măi, tu vrei să câștigi capital electoral în rândul cititoarelor noastre! ….Știu ca vei spune “soția mea e o soție ideală”, te rog însă să definești noțiunea de “ideal”, în materie de soție.

Dorin Chioțea: – Carmen nu e ideală, e iubire 100%. E totul pentru mine.

Marina Almășan : – Doamne, Dorin, dacă ești adevărat, cred că ai cea mai fericită soție din lume! O întrebare generală : ce defecte al femeilor nu pot fi trecute cu vederea, atunci cand vrei să faci un “parteneriat  pe viață”?
Dorin Chioțea: – Fumatul. Alcoolul. Egoismul.

Marina Almășan : – Dar voi, barbații, gresiți și voi, oare?
Dorin Chioțea : – De câteva ori pe zi!

Marina Almășan : – Mizezi pe faptul că greșelile recunoscute sunt pe jumătate iertate! Vorbește-mi despre copiii tăi ( descrie-i, spune-mi ce au moștenit de la fiecare din voi, ce înclinații au).

Dorin Chioțea: Eva Maria are 12 ani. Talentată la muzică, sportivă, pasionată de gătit și de limbi străine.
Tudor Ioan are 7 ani. E un Dorin mic, iubește sportul și are o mare sete de cunoaștere.
Victor Mihai are 1 an și jumătate. La vârsta asta nu mă lasă să respir dacă rămânem singuri.
Per total, dau oricui lecții de parenting și pot face față ca entertainer la orice petrecere de copii!

Marina Almășan: – Am reținut! Te exploatăm în ediția specială de Moș Crăciun! Spune-mi, cât de greu se cresc copiii, in zilele noastre?

Dorin Chioțea: – Copiii se creșteau greu până în urmă cu 50 de ani, când nu existau medicamente, vaccinuri. Sau se cresc greu în sărăcie, în țările subdezvoltate. Ori în familii dezorganizate. Copiii cer respect, atenție și încredere. Și-ți oferă infinitul, pentru că dragostea unui copil asta este: suprema fericire.

Marina Almășan : – Dacă n-aș ști ce tată bun ești, aș zice ca vorbești ca din cărți! Care sunt învățăturile de bază pe care ți le dadeau ai tăi, cand erai copil? Le-ai transmis mai departe sau…nu mai corespund vremurilor?

Dorin Chioțea : – Tatăl meu este cel mai corect și mai tenace om pe care l-am cunoscut în toată viața mea. Modelul meu în viață, idolul meu. A plecat din curu’ țării, dintr-o familie cu 4 clase primare, CAP, muncitori, noroi până-n gât, tăiau o găină pe săptămână și șase inși așteptau să o înfulece. A intrat în Armată elev și a ieșit general, fără să ardă etape, fără să fie șmecher, fără doctorate falsificate. Mama e o femeie multilaterală. Frumoasă, elegantă, gătește fabulos, coase goblenuri, zugrăvește, repară mobilă. Și-a făcut propria rochie de mireasă, noi, copiii, am participat la nunta părinților! Cu ai mei se poate discuta orice, au o cultură generală incredibilă și o mare experiență de viață. Regret uneori că nu m-au învățat să fiu șmecher, dar n-aveau cum. Ei urăsc verbul „a te descurca”. Concret, mi-au cerut să fiu, înainte de orice, cinstit. Să nu uit de unde am plecat și să tratez pe oricine așa cum aș dori eu să fiu tratat.

Marina Almăsan : – Frumoase lectii de viață! Apropo de vremuri, de ce te-ai făcut jurnalist?
Dorin Chioțea : – Am început să citesc ziare de la jumătatea clasei a patra. Nu m-am oprit de atunci, n-as putea să trăiesc fără știri. Am absolvit Medicina, care te pregătește pentru cea mai nobilă meserie din câte există. Cred însă că reporteria e cea mai frumoasă.

Marina Almășan: – Doamne, ce veste! Ești medic!!! Atunci te voi întreba care sunt bolile de care suferă societatea românească?

Dorin Chioțea : – Nedreptatea. Impostura. Ipocrizia. Dacă astea ar fi la jumătate printre noi, România ar fi cea mai puternică națiune a lumii.

Marina Almășan : – Te gândești să-ți dai copiii “ la export”?

Dorin Chiotea: – Fiecare e responsabil de destinul său. Eu și Carmen le-am spus că nu le putem oferi averi, haine scumpe, vacanțe de lux, ci acces la educație și posibilitatea să-și antreneze și să-și urmeze talentele. Restul depinde de ei.

Dorin Chioțea: – Hai să te mai întreb și de meserie! Cum e să faci program matinal? Cum decurge operațiunea de trezire?

Dorin Chioțea : – Niciodată nu te obișnuiești psihic să te scoli când e somnul mai profund. Asta pentru că niciodată nu te poți culca la lăsarea amurgului, ci mult mai târziu. Mă trezesc la 05.00, aproape fără ceas, bioritmul e deja reglat. Hainele le am pe hol, nu mă simt cei din casă când mă pregătesc de plecare.

Marina Almășan : – Descrie-mi o emisiune pe care ți-ai dori să o faci! Fă-mă să o “văd” cu ochii minții!

Dorin Chiotea : – Visul meu e să fiu reporter de live. Toți se visează directori, președinți de televiziuni, manageri, dar eroii jurnalismului sunt reporterii, fotografii și cameramanii. Fără ei nu există nimic deasupra, nici măcar moderatorii. Mi-aș dori o emisiune scurtă, un sfert de oră, de genul interviu cu 70-80 de întrebări în care personajul se plimbă, cu mine în spatele camerei, punându-și viața pe tavă.

Marina Almășan : – Nu pare un ideal chiar atât de greu de atins! Îți doresc să-ți vezi visul cu ochii! Iar acum, în final, te rog să faci o adresare către femeile de 10 care te citesc!

Dorin Chioțea : – Priviți către sine, trageți aer în piept și gândiți-vă că viața vă trăiește pe voi.

Marina Almășan : – …apropo, există femei de 10?😁

Dorin Chioțea: – Evident. Toate!

Marina Almășan: – Gata! Ne-ai cucerit definitiv!😂😂😂

Femei de 10 pe Facebook