Copii și tineri

De ce e bine să faci copii după 30 de ani?

În secolul trecut, se considera că vâsta optimă pentru măritiș și aducerea pe lume a copiilor este undeva între 15-22 de ani. Astăzi aceste limite au devenit mult mai elastice. În acelasi timp, pe vremuri, femeile erau ocupate exclusiv cu treburile gospodărești și creșterea copiilor; nu mergeau pe la școli și nu-și luau servici. De multe ori, tinerele erau ” măritate” de către familie și nu se măritau ele singure. Ce schimbare uluitoare, în zilele noastre, nu-i așa? Femeia a devenit o prezență ce nu poate fi trecută cu vederea, în societate.

Medicii consideră intervalul 20-30 de ani ca fiind perioada optimă pentru a aduce pe lume un copil. Însă, după cum se vede privind în jurul nostru, femeile au tendința de a amâna acest eveniment din viața lor. Câte dintre dumneavoastră ați dorit conștient să deveniți mame între 20 și 25 de ani? Foarte puține, nu-i așa? În acest interval, femeile din zilele noastre sunt mai mult preocupate cu desăvârșirea studiilor, cu călătoriile, distracțiile sau cu propria carieră.image
Să nu uităm nici problemele legate de locuință, căci înainte de a deveni părinți, partenerii trebuie să-și rezolve problemele locative. Pentru mulți, acestea reprezintă cu adevărat o problemă, căci nu mulți sunt cei care-și pot permite achiziționarea sau chiar închirierea unei locuințe. De aceea, multe cupluri sunt nevoite să trăiască împreună cu părinții, ceea ce va adăuga complicații în plus, amânând pentru o perioadă nedeterminată venirea pe lume a celui mic.
Însă acest eveniment fericit nu trebuie pregătit doar din punct de vedere financiar. El trebuie anticipat și de o maturizare corespunzătoare din punct de vedere emoțional și psihologic. Nașterea unui copil este o încercare căreia nu reușesc să-i facă fața chiar toate familiile tinere. Este, până la urmă, un test pentru trăinicia cuplului.
imageȘi mai există un factor care influențează creșterea numărului de femei care nasc mai târziu : absența unui partener/soț stabil. În zilele noastre, valorile familiei nu mai sunt cotate la nivelul la care erau, în trecut. Devine tot mai dificil să-ți găsești un partener ” de cursă lungă”, cu care să înfrunți greutățile vieții.
În consecință, tot mai multe femei aleg în mod conștient să-și aducă pe lume copiii după împlinirea vârstei de 30 de ani. Este vârsta la care dorința de a deveni mame este reală și profundă, la care pregătirea profesională este, să zicem, încheiată, problemele carierei rezolvate în mare, și mai există și ceva ” bani puși la ciorap”, pentru situația apariției pe lume a celui mic. În cazul unor astfel de femei calculate, copiii nu vin „din greșeală”. Dimpotrivă : acești copii sunt îndelung planificați și foarte doriți. O astfel de maternitate are avantajele sale de netăgăduit. Iată-le:

Maturitatea emoțională

După 40 de ani apare ceea ce numim „înțelepciunea vârstei”, apoi controlul asupra emoțiilor, capacitatea de a evalua corect situațiile, gestionarea corectă a emoțiilor negative – toate aceste calități fiindu-i absolut necesare femeii, la apariția primului său copil. Devenind mamă în mod conștient, ea nu-și va acuza copilul că i-a frânt imageascensiunea și idealurile și nu va deveni sclava rutinei clasice. Mamele mature se împacă mai bine cu nopțile nedormite, cu plânsul celui mic, cu răcelile și colicii. Pentru o femeie matură, copilul va reprezenta o bucurie mult mai mare decât pentru una devenită mamă la 20 de ani.

Maturitatea psihologică

Aceasta reprezintă, în primul rând, capacitatea de a lua decizii cumpătate și de a purta ulterior răspunderea asupra lor. Acum nu mai sunteți răspunzătoare pentru voi însevă, ci și pentru copilul adus pe lume. O femeie matură va ști să organizeze mai bine gospodăria, după nașterea copilului, și va reuși să-l atragă în eciație și pe partenerul său, împărțind cât se poate de înțelept atribuțiile în cadrul familiei.

imageAvantajele pentru sănătate

Se știe demult că nașterile după 30 de ani contribuie la o întinerire a organismului: dispar anumite boli, se reduce riscul de infarct, scade nivelul colesterolului, întregul organism se revigorează.

Situația materială

Femeile mature devin independente din punct de vedere financiar, au un venit propriu, care le permite să aibă grijă de cel mic. Faptul că nu depinzi de partener sau de părinți îți dă o siguranță de sine și o relaxare atât de benefică, în exercitarea funcției de părinte.

Acest articol nu își propune să le descurajeze pe mămicile tinere, ci mai degrabă să le încurajeze pe femeile ce se apropie de 30 de ani și încă nu au devenit mame! Dacă vi se oare interesant, împărtășiți-le și prietenelor voastre ideile sale!

 

Surse foto: medweb.ru, ufonews.su, medbooking.com, baltnews.lv

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate