banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Dac-aș lua-o de la-nceput, cu mintea de acum…

 

Ni se întâmplă deseori să privim înapoi, peste umăr, către viața noastră de până acum și să gândim, în sinea noastră : ” Dacă aș fi știut…”,” Dac-aș lua-o de la-nceput..”, ” Cu siguranță n-aș mai face cutare sau cutare lucru..”. Exercițiile mentale de reconstruire a Trecutului sunt prezente în gândurile fiecăruia. Nu ajută la nimic, ba uneori chiar ne fac sânge rău, da’ poți oare să te pui cu mintea, care o ia razna și te duce acolo unde nu te aștepți?
Și atunci te trezești parcurgând din nou, călare pe amintiri, pasajele din viață pe care, cu mintea de acum, sigur le-ai fi evitat. Nu degeaba se spune : „Dacă tinerii ar ști și dacă bătrânii ar putea..”.
Am lăsat și eu destule greșeli în urma mea. Nu fatale. Ele nu au produs pagube materiale și nu au clintit liniștea omenirii, decât poate a unui segment restrâns. E-adevărat, acest segment era alcătuit taman din oamenii cei mai dragi mie. Este unul din marile mele regrete. De ce, oare, nu putem greși, fără să-i facem să sufere pe cei pe care îi iubim? Probabil că și asta face parte din prețul greșelilor noastre…
Expresia supremă a fiecăruia, la o astfel de analiză necerută de nimeni, este cam aceeași : ” Dacă aș lua-o de la început, aș…” sau „…n-aș mai…”.
La rându-mi, dacă ar fi s-o pornesc din nou pe același traseu, început cândva, demult, la Maternitatea Elias, cu siguranță aș evita câteva, din bornele kilometrice ale drumului meu prin viață. Bunăoară, nu l-aș mai fi urât atât pe tata, pentru felul spartan în care m-a crescut și pentru toate „Nu”-urile pe care mi le aplica , atunci când mi-era lumea mai dragă. Aș fi știut că lucrul acesta o să facă, de fapt, din mine, OM. Apoi nu aș mai fi ocupat, la facultate, locul unui copil care poate a visat toată viața să devină economist și s-a trezit sub linia de la admitere. Și asta din cauza mea, căreia i-a fost frică să facă Filologia, ca să nu se trezească aruncată la Repartiție în cine știe ce școală de cătun.
..Dacă ar fi s-o iau de la început, nu m-aș fi grăbit să mă mărit doar de gura celor din jur și de frica de a nu rămâne nemăritată; și asta la matusalemica vârstă de…. 23 de ani! Aș fi așteptat să mă coc, să învăț să aleg ( daaaaa, știiiiu, nu învățăm, de fapt, niciodată!), să-mi aștept adevărata iubire.
Mai apoi, după ce am înregistrat prima înfrângere în materie de sentimente, aș fi încercat să mă înțelepțesc, să învăț să descifrez oamenii și să-i evit pe cei care vorbesc mult și fac puțin, pe cei predispuși la trădări, pe cei duplicitari, mincinoși și interesați, pe cei care nu se iubesc decât pe ei înșiși și cred că Universul trebuie să se rotească în jurul lor. Dar n-am învățat, iată, și exact lângă sufletul fără suflet al unor asemenea oameni mi-am găsit culcuș…
Apoi, dacă aș fi avut mintea de acum, probabil că nu aș fi dat cu puiciorul unor provocări profesionale care sigur m-ar fi plasat acum în poziții mult mai onorante. Aș fi înțeles că „loialitatea” nu este întotdeauna răspunsul corect și că , de fapt, nimeni nu dă doi bani pe tine: dacă nu lupți singur pentru binele tău, nu o va face nimeni, ba , dimpotrivă : cum vei încerca „să scoți capul” mai mult decât îți este permis, o vei încasa serios de la cei care au pâinea și cuțitul..
Dacă aș putea s-o iau de la început, cu siguranță că aș mai umbla puțin și la relațiile mele cu oamenii, începând cu cei apropiați ( sper să citeasca și fata mea aceste rânduri..), dar și cu cei ALĂTURI de care, SUB care sau ÎN FRUNTEA cărora vremelnic m-am aflat. Pe unii, poate, i-am nedreptățit, pe alții i-am tolerat din cale-afară și am suferit.
…Ar fi multe de pus la zid, în viața fiecăruia dintre noi. Dar, așa cum spuneam, regretele sunt contraproductive și, de aceea, haideți să privim jumătatea plină a paharului: până la urmă, toate fac parte din experiența noastră de viață. Sunt compensate de lucrurile frumoase pe care le descoperim în urma noastră, ale căror părtași sau chiar creatori am fost. Iar din greșeli…să sperăm că, ceva-ceva, am învățat. Viitorul ne va da ocazia s-o demonstrăm.

Femei de 10 pe Facebook