Bărbați de 10

Cum au ajuns… clowni, doi frați – un jurist și un programator – din Chișinău

 

Am o întelegere deplină față de oamenii care, la un anumit moment dat în viață, schimbă macazul. Care se răsucesc cu 180, sau oricum, destule zeci de grade, și se apucă de cu totul și cu totul altceva, decât au făcut până atunci. Explicațiile sunt multiple : fie își urmează un tainic vis, pe care l-au ținut pâna atunci ascuns – și aceasta este varianta optimistă, fie se află în căutarea unei vieți mai bune și sunt nevoiți sa-și abandoneze profesia, optând pentru o alta, poate nu neapărat pe sufletul lor, însă capabilă să le aducă mai multe beneficii, mai multă bunăstare materială.
Nu întotdeauna schimbarea de macaz este simplă. Nici pentru titular, nici pentru cei dragi. Și nu întotdeauna ea este salutată de cei din jur, mai cu seamă de cei apropiați, de cei care “contează”. Un lucru este însă sigur : oamenii care sunt capabili să-și schimbe spectaculos cariera, sunt oameni puternici. Oameni care au curajul și forța de a o lua de la capăt. Iar unii dintre ei reușesc să ajungă chiar la performanță, “alergând” pe noul culoar!
Luni, la “Femei de 10, Barbați de 10” vă vom prezenta astfel de oameni. Dintre ei, ne-au atras atenția două personaje, descoperite într-un articol, de pe internet. Doi frați din Republica Moldova care și-au pus în cui vechile profesii ( pe cea de jurist si, respectiv, pe cea de programator) și au devenit…clauni!
În așteptarea dialogului “față-n față”, i-am provocat la un scurt dialog virtual. Și…iată ce-a ieșit:

Marina Almășan : – Ca în cazul oricărui prim contact, haideți să facem schimb de cărti de vizită. Eu pe a mea am uitat-o acasă (😊) , așa că..vorbiți-mi despre voi!
Petru Cliofos ( purtatorul de cuvânt al celor doi frați – n.a.) : – Mă numesc Petru Cliofos, 29 de ani, Republica Moldova. Fratele meu este Alexandru Cliofos , 28 de ani. De fapt suntem 3 Frați, mai este și Valeriu, 23 de ani.
Ne-am născut în orașul Fălești la 30 km de Bălți, și 60 km de Iași, deocamdată Republica Moldova. Am făcut același liceu, Liceul Teoretic ,, Mihai Eminescu,, din Fălești, doar eu am absolvit toate 12 clase la Fălești, Alexandru, după clasa a IX-a, a plecat la studii în România, la un Liceu de Mate-Info din Moinești, Bacău.

Marina Almășan: – Și…ce fel de copii ați fost, ce relație ați avut în copilărie?
Petru Cliofos: – Am fost copii ca toți copii, crescuți, educați și alintați mult timp de bunei, am petrecut mult timp în leagănul bunicilor, în prospețimea vieții de la sat, aproape de natură și frumusețile copilăriei. Relații destul de frumoase, dar în același timp, fiecare, din din fragedă copilarie, dezvolta un caracter aparte, cu planuri, gânduri, vise și idealuri, care deseori nu coincideau. Inițial fratele Alexandru era mai rebel din fire, energic, eu mai calm și cel ascultător, în timp însă rolurile s-au schimbat!

Marina Almășan : – Și..pentru ce meserii v-ați pregatit și de ce? Ce viitor au visat părintii voștri pentru voi?
Petru Cliofos: – Ca oricare părinte, și ai noștri ne-au dorit binele, și doreau ca să ne realizăm bine, poate nici de pe departe cum își închipuiau ei, dar au depus, și depun în continuare tot efortul să ne susțină și să ne ajute în deciziile și mișcările care le facem în viață.
Eu eram mereu și sunt de fapt orientat și înclinat spre științele umane, arta, pictua, poezia, fotografia, fratele Alexandru, era predispus științelor reale, îi seamana lui tata, iubește tehnica, și orice se poate de reparat sau de stricat, și nu în ultimul rând toate inovațiile în domeniul IT.
Eu ,la liceu, am făcut profilul uman, Fratele la Moinești a făcut 3 Ani de Mate-Info, dar a dat BACul la un alt liceu din Fălești cu profil real.
Și eu și fratele am avut niște încercări de a merge la un colegiu de medicină, dar n-a fost să fie. După absolvirea liceului, am intrat la buget la Facultatea Drept, de la Institutul de Stat de Relațiii Internaționale din Chișinău ( IRIM) acolo am făcut și licența și masteratul în Drept Internațional. Fratele Alexandru a încercat și el un an de Drept la o altă instituție universitară, dar așa și nu a mai continuat studiile.
Eu personal am avut și momente în care îmi era indiferent ce am să învăț, doar să i-au un loc la buget, că să diminuez din cheltuielile părinților, așa și s-a întîmplat, licența și masteratul l-am făcut la buget, sincer opțiunea facultății de drept mi-a fost sugerată de mama, și nu ceadeam că am vreo șansă să i-au un loc bugetar, dar uneori norocul e orb și lovește în cele ce mai puțin se așteaptă.

Marina Almășan : – Povestiți-mi despre primele voastre locuri de muncă Cand și cum a venit ideea schimbării?
Petru Cliofos : – Primele locuri de muncă au constat mai mult în sprijinul acordat tatei : tata se ocupa de tot felul de construcții din oraș, iar noi munceam fizic alături de el, de cele mai multe ori în vacanțe, sau după ore. Fratele Alexandru se întîmpla să-l ajute la reparat diverse tehnici sau mașini (automobile).

Eu în timpul facultății de la Chișinău, am practicat de la bun început diverse joburi: de la hamal, distribuitor de pliante ( materiale publicitare), la agent de vânzări publicitate, reprezentat legal în instanțe, jurist la Ziarul Primăriei Chișinău, Manager pe Evenimente, fotograf , Coordonator de Proiecte, Voluntari în diverse ONG-uri naționale, și nu ultimul rând Actor Animator.
Fratele Alexandru intrase la facultate la contract, a decis să facă studiile fără frecvență, ca în final după primul an să abandoneze studiile, considerându-le stoarcere de bani și nimic util. Dat fiind situația, el a fost angajat ca Administrator la un Internet Cafe, și apoi Agent Vânzări de material de constructie, iar azi pe lângă faptul că administrează o mica companie de instalări video-audio security, se întâmplă să-mi fie partener în realizarea cu success a diferitelor evenimente.

Marina Almășan : – Concret, ce faceți acum?
Petru Cliofos: – Acum Alexandru administrează o mica companie de instalare a tehnicii video și e partenerul meu în realizarea Evenimentelor , în calitate de Mim Actor și Animator. Eu sunt Mim Actor/Animator/Fotograf , dar și Coordonator al unor proiecte Civice.

Marina Almășan : – Wow! Să faci o facultate de drept si să ajungi mim?!? Ce avantaje are noua voastră îndeletnicire?
Petru Cliofos : – În primul rând ne oferă posibilitate să ne descoperim continuu, și să fim mereu într-un proces continuu de creație. Avem acel grad de libertate care nu ne permite să trăim într-o rutina zilnică, ci să fim mereu puși pe realizarea diverselor idei, ba chiar să și experimentăm.

Marina Almășan: – Regretați ceva, din vechile voastre locuri de muncă?
Petru Cliofos : – Nu, toate muncile au fost binevenite și sunt convins că ele ne-au împins, de fapt, spre descoperire și dezvoltarea vocațiilor noastre.

Marina Almășan : – Cat de greu este să pornești de la zero?
Petru Cliofos : – Nu e greu, atîta timp cât ești sigur asta vrei să faci, cel mai important moment este conștientizarea necesității a ceea ce faci dar și cât de util le va fi societații/clienților. Momentul mai dificil e , ca de obicei, legat de partea financiară, cînd ești conștient că trebuie să investești și timp și bani, dar trebuie să fii conștient că rezultatele se vor vedea în timp.

Marina Almășan : – Ați avut și rateuri?
Petru Cliofos : – Poate mici, nu putem afirma că nu le-am avut, dar ele au și contribuit, de fapt, la perfecționarea și calitatea serviciilor pe care le prestăm.

Marina Almășan : – Cu ce v-ați obișnuit cel mai greu?
Petru Cliofos: – Cu gândul că suntem pe cont propriu, că nu avem acea stabilitate ( financiară ) lunară cum o au cea mai mare parte a celor din jur. Cu gândul că eu, personal, fac altceva, ceva ce nu mi-am închipuit vreodată ca voi face, și cei din jurul meu de multe ori nu iau în serios munca pe care o depun. Au fost timpuri când trebuia să-mi conving frații și părinții că fac exact ceea ce-mi oferă placere și realizarea propriei personalități

Marina Almășan : – Vorbește-ne despre repertoriul vostru, despre felul în care vă împărțiți “sarcinile”.
Petru Cliofos : – În acest domeniu, am început ca “Moș Crăciun”, activând sezonier în cadrul unor agenții de petreceri ; acolo au fost și câteva încercări de animator. Ceva mai apoi am considerat că pot să fiu bun și singur, am investit în câteva costume, dar încă nu eram sigur că asta vreau să fac și dacă voi continua, și asta până în momentul cînd am fost angajat ca Animator la un Centru de Agrement pentru Copii ,, Toyland,, și acolo, încurajat de aprecierea părinților și a copiilor, am decis că trebuie să continui. Am mai cusut cateva costume, am cumpărat recuzită, am făcut practică în modelarea baloanelor, și fiindcă mama mi-a fost profesor în ale picturii, am învățat foarte ușor să fac facepainting, bodyart și bellypainting.
Momentele cu Mimii au venit cu aproximativ 4-5 ani în urmă, la început mai mult ca un experiment, dar care repede a devenit un trend solicitat și apreciat de cei din jur.
Sarcinile le stabilim independent de tipul evenimentului, de numarul de participanti, iar dacă la mijloc sunt copii, atunci adaptăm programele în funcție de vîrsta copiilor.

Marina Almășan : – Ce presupune a fi “Actor-Mim”?

Petru Cliofos : – Actorii-mimi sunt personaje care de obicei lucrează cu publicul, printre invitați, ei lucrează doar prin mimă și pantomimă, fac glume cu gesturi ori cu accesorii din valiza fermecată, copiilor le modelează baloane, unul din colegii nostri e magician . La unele evenimente se fac si mici trucuri de magie, ori programe cu magie.

Marina Almășan : – Care este viața voastră de familie? Ce au spus soțiile/ iubitele, când au aflat că vreți să schimbați macazul?
Petru Cliofos : – Eu m-am cunoscut cu soția în momentul în care deja eram din plin implicat în realizarea vocației, Valentina știa din start, când ne-am cunoscut, cu ce mă ocup și ce dezvolt, și din start m-a susținut, avem momente și evenimente în care se implică și ea . Cumnata, soția fratelui Alexandru , Carolina e mai reticentă la ceea ce facem, acceptă implicarea mea, dar mai puțin a fratelui meu, adică a soțului ei!

Marina Almășan : – Apropo, cine credeți că ar trebui să conducă într-o familie : femeia sau bărbatul?
Petru Cliofos: – În familie conduc dragostea, respectul, încrederea, suținerea, eu personal cred că în spatele unui barbat puternic, acționează o femeie puternică. Noi, pe cît e posibil, încercăm să împărțim sarcinile .

Marina Almășan : – Pentru că revista noastră se numește “Femei de 10”, ce înseamnă, pentru voi, o femeie de 10?
Petru Cliofos: – O Femeie de 10 înseamnă 10 Calități: Puternică, Caldă, mereu frumoasă,
mereu iubitoare, răbdătoare, activă, visătoare, fierbinte, îndrăgostită, sănătoasă.
Marina Almășan : – Frumos spus! Sper să aveți așa ceva acasă! Îți mulțumesc, Petru și aștept cu nerăbdare intâlnirea noastră de la Televiziunea Română! Iar ca să le deschidem apetitul telespectatorilor noștri, o să le propun câteva imagini cu voi doi : frații Cliofos, cei care, la un moment dat din viața lor, au… schimbat macazul!

Publicitate