banner marshal garden
Femei de 10

Cristina Grama, hair-stilist : „Mesajele colecțiilor mele : viața, iubirea și frumosul”

Pe Cristina Grama am cunoscut-o prin prietena noastră comună, Alice Năstase. Și cum lui Alice nu-i pot sta alături decât oameni speciali, așa s-a dovedit a fi și cu Cristina. Apropiindu-mă de ea, mi-am schimbat radical părerea despre hair-stiliști, categorie pe care vremurile o transformaseră într-o adunătură de frizeri cu pretenții, adevaratele valori fiind bine pitite și apărând la suprafață doar cu ocazia unor evenimente speciale. Iar evenimentele marca „Cristina Grama” îți taie răsuflarea! Căci Cristina , împreună cu echipa ei de la „Salon Fason” transformă joaca de-a tunsul, vopsitul și aranjatul părului într-un adevărat spectacol! Trec aici peste faptul că, muritor de rând sau vedetă, te așezi pe scaunul Cristinei și curând, din oglinda ta, te va privi un chip surprizător de frumos, și mă refer la meseria ei, ridicată la rangul de artă, la show-urile pe care le semnează periodic, și în care fiecare detaliu, de la firul de păr, până la decoruri, lumină, muzică, regie etc, dezvăluie uluitoarea legătură secretă dintre Cristina și arta adevărată! Dincolo de artistul cu un look absolut cuceritor și nonconformist ( Cristina e tunsă ușchit, are șuvițe verzi sau roșii în păr, e plină de tatuaje, poartă ghete înflorate ș.a.m.d.) ,  este un om admirabil, o imageprezență solară care îți bucură sufletul în timp  ce schimbi cu ea câteva cuvinte, indiferent pe ce temă. Cristina Grama este ceea ce se numește un „om bun”. Ferice de familia ei, care are alături o asemenea comoară. Și când spun „familie”, le adaug celor de acasă și pe cei câțiva tineri frumoși, cu care Cristina își săvârșește, la muncă, faptele de vitejie! Căci fiecare act de creație este, până la urmă, o demonstrație de curaj!

Marina Almășan: – Cristina Grama, daca te vede omul pe stradă, ar putea jura că esti o adolescentă rebelă, căreia nu-i stă deloc mintea la lucruri serioase! Chiar și eu, deși știindu-te un profesionist desăvârșit al domeniului tău, o soție exemplară și o mamă de nota 10 , sunt tentată să fiu puțin surprinsă de look-ul tău rebel. Cum ești tu, de fapt, în realitate?
Cristina Grama: – M-am căutat si m-am găsit. Mă inventez și ma reinventez cu fiecare proiect, mă influentează și se proiectează pe mine revelațiile și experiențele vieții.

M.A. : – De unde aplecarea către hair-styling? Cu păpușile ne-am jucat toate, de pieptănat le-am pieptănat, le-am împletit și codițe, dar…atât! La tine această îndeletnicire a fost ridicată la rangul de artă.
imageC.G.: – In copilărie am făcut sport de performanță (tenis), așa ca nu m-am jucat mai deloc cu păpușile, dar mi-am dezvoltat perseverența, intuiția, condiția fizică și psihică prin multe ore de antrenament și concentrare. Iar hair-stylingul l-am descoperit întâmplător, din necesitate, mai întâi am avut nevoie de bani, să-mi cumpar pantofi, apoi….
M.A. : – Eu cred că nimic în viață nu e întâmplător! Ai visat vreodată să devii altceva decât ești?
C.G.: – Din păcate nu am fost un copil genial, nu am știut de mică ce anume îmi doream să fiu. Dupa ce m-am văzut în mână cu diploma de bacalaureat am fost nevoită să fac o alegere… și am ales pantofii! Părinții mi-au dat posibilitatea de a opta, între a începe să muncesc și să urmez o facultate. Visau pentru mine o viață mai ușoară decât au avut-o ei. Am început să lucrez, iar facultatea am făcut-o la „fără frecvență”. Dreptul. Însă n-am profesat niciodată!
M.A. : – Fetele tale sunt eleve la Liceul de artă, deci e clar că genele imagelucrează. Tu personal, pe cine ai moștenit? De unde această aplecare către frumos, către artă?
C.G.: – Părinții mei au lucrat amândoi în domeniu.Iar primii 13 ani i-am lucrat chiar la unitatea tatălui meu.
M.A. : – Cum spuneam, nimic nu e întâmplător! Este părul un material ușor de „prelucrat”? Care sunt lucrurile cele mai spectaculoase, pe care le-ai realizat, ca hair-stilist?
C.G.: – Dacă ar fi să mă raportez la alte arte precum scupltura, aș putea să spun că într-adevăr, piatra este mai dură, dar părul are personalitate unică, diferă de la presoană la persoană. Deci în funcție de fiecare textură, el se lucrează diferit și va avea mișcare diferită. Dacă ar fi să mă raportez la pictură, în ceea ce privește culoarea pentru un pictor este mai ușor să creeze și să se joace cu nuanțe, pentru că lucrează pe o coală albă de hârtie, în timp ce în coafură trebuie să apreciezi foarte bine culorile și să iei în calcul atât pigmentul natural ce se gaseste în firul de păr, cât și pigmentul artificial adăugat, să creezi compoziții echilibrate de la minimalist la avangardist. Totodată este foarte important să intuiești cum va percepe clienta culoarea, deoarece știm foarte bine că percepem și vedem culorile în mod diferit.
imageM.A. : – Vorbește-mi despre prezentările tale! Tu nu doar colorezi și coafezi niște scăfârlii! Tu creezi adevărate spectacole! Se pare că ai un regizor bun!..
C.G.: – Ideile conceptelor îmi aparțin 100%, la unele colecții am făcut și costumele, la altele coregrafia, iar pentru machiaj și lucrul modelelor, îmi este alaturi echipa „Fason”. Aici ar fi foarte mult de povestit, pentru că sunt foarte multe proiecte la care am lucrat cu multă pasiune și dăruire, așa că vă invit să vă bucurați și inspirați pe siteul nostru www.fason.ro
M.A.: – De fapt, care au fost mesajele ultimelor tale prezentări? Ce vrei tu să transmiți lumii, prin coafurile tale? Are părul glas?
C.G.: – .Fiecare artist are modul lui de a se exprima, iar eu am ales aceasta cale. Mesajele sunt diferite de la colecție la colecție, însă toate au în comun viața, iubirea și frumosul, așa cum le văd eu.
M.A. : – Vorbește-ne despre Cristina Grama , cea din afara profesiei. Cine îți stă alături, cum i-ai câștigat iubirea? Vorbește-ne și despre imagefetele tale.
C.G.: – Sunt alături de soțul meu de 18 ani, ne iubim foarte mult și pot spune că „am crescut împreună” , adică am evoluat profesional. Dumnezeu mi l-a scos în cale, pentru că datorită lui am câștigat foarte multă încredere în mine. Avem împreună trei copii – trei fetițe. Alexandra e cea mare, e în clasa a noua, iar gemenele sunt într-a opta, deci..ne pregătim de capacitate!
M.A. : – Petreceți timp împreună? E un lucru greu de obținut, în zilele noastre, mai ales în cazul unei familii atât de numeroase!
C.G.: – Da, petrecem! Deși suntem , într-adevăr, foarte ocupați, nu ratăm niciun weekend, nicio vacanță, nicio sărbătoare, pentru a ni le petrece în familie, obligatoriu împreună cu copiii! Și, o să râzi, deși ne place să călătorim, să vizităm, cel mai bine ne este acasă! Ne reunim atât de rar, cu programul ăsta atât de ocupat al fiecăruia, încât atunci când ne strângem cu toții acasă, nimic nu poate fi mai plăcut!
imageM.A. : – E greu de crescut copii, în zilele noastre? Nu cumva look-ul tău avangardist e o modalitate subtilă de a-ți apropia odraslele? Se știe : fiecare copil își dorește o mamă „cool”!
C.G.: – Au fost perioade grele, dar și perioade ușoare și frumoase. Îmi susțin cele 3 fetițe în ceea ce își doresc să studieze. Eu cred că fericirea în viață înseamnă să descoperi ceea ce îți place să faci (mă refer la profesie), iar crezul meu face parte din felul în care am încercat să le educ.
M.A.: – Să ne întoarcem la profesia ta. În încercarea noastră, a femeilor, de a fi la modă, de multe ori purtăm ceea ce nu ni se potrivește deloc, ba chiar ne dezavantajează. Se aplică și în materie de tunsoare/culoare/coafură? Putem beneficia , ca bonus la răspunsuri, de niște sfaturi concrete, pentru această vară?
C.G.: – . Întodeauna țin cont de ceea ce se potrivește în materie de proporție, formă și culoare, textură, densitate și sensul de creștere al părului dar și stilul de viață al clientei (cât timp poate acorda îngrijirii părului). Nu obișnuiesc să propun tendințe după anotimp, îmi place să fiu în pas cu tot ceea ce este nou, ba chiar previzionez următoarele tendințe, pentru că tot ce ține de acest domeniu mă fascinează.image
M.A.: – Am întâlnit foarte multe persoane cărora le-ai operat schimbări radicale de look, și care au fost absolut încântate de rezultate! Uite, eu personal am avut toată viața mea o problemă cu bretonul : nu am reușit niciodată să scap de el! Dacă l-aș da jos, aș avea acelasi sentiment cu a mă dezbrăc în fața unui stadion plin ochi! ? Ce leac recomanzi, în astfel de situații? Presupun că nu sunt singura care are genul acesta de „fixații”!
C.G.: – Nu stiu dacă am înțeles bine întrebarea, însă, în cazul tău ( care poate fi extrapolat!) dacă pentru tine reprezintă o zona de confort, atunci îți vine bine, te încadrează frumos, îți proporționează cantitatea părului, creează echilibru în ceea ce privește volumul părului, îți dă un aer adolescentin, împreună cu zâmbetul tău minunat.
imageM.A.: – Mă miram eu să nu spui ceva frumos, ceva de bine! Ești o persoană solară, atât de pozitivă, încât cred că o armată de „Cristine Grama” ar putea face lumea mai bună! Ce-ți dorești tu pentru lumea în care trăiesc copiii tăi?
C.G.: – Îmi doresc multe pentru copiii mei, important e ceea ce își doresc ei. Aș vrea să trăim cu toții într-o lume ideală.
M.A.: – Ți-o doresc din tot sufletul, mai ales pentru micul tău univers de acasă! În final, aș vrea totuși să mă întorc… tot la mine!  Totuși…cum fac ca să scap de breton????

C.G.:- Dacă alegi să renunți la breton, cu răbdare! Îl lași să crească și..lucrăm, cu timpul!?

Femei de 10 pe Facebook