Timp liber

Coreeni, pentru aproape două ore

…Promisesem, în postarea anterioară, că voi onora și partea a doua a invitației pe care mi-a adresat-o Ambasada Republicii Coreea la București, de a fi părtașă la spectacolul organizat în aula Universității Româno-Americane, în debutul Festivalului Maraton al Culturii Coreene. În București, canicula devenise însă neîncăpătoare pentru răbdările mele și m-am trezit cât pe-aci să renunț. ” Ce poate să fie? Vreo două trei melodii tradiționale și câteva costume, tradiționale și ele. Probabil, un cocktail în final..”- mi-am spus, mizând pe sentimentul datoriei împlinite pentru acțiunea pe care o bifasem dimineața… Conștiința mea s-a revoltat însă pentru ușurința cu care am privit o promisiune făcută celor care mă invitaseră și…iată-mă ancorată în atmosfera răcoroasa și luminată în bleu-roz a magnificei Aule a U.R.A., extrem de curioasă dacă previziunile mele se vor adeveri.
image…Dar n-au trecut decât câteva minute, iar eu deja fotografiez neîncetat și nu contenesc să mă minunez de bogatul și variatul program artistic, așezat la modul cel mai legitim de gazde sub denumirea de „spectacol”. Sala e în delir, după fiecare moment! În deschidere – un moment inedit : un echipaj de tobe tradiționale, însuflețite de șase studente mioritice, pe ritmul și forța cărora ar fi fost invidios chiar și maestrul Țăndarică, apoi melodii și dansuri tradiționale coreene, cu și fără evantaie, cu și fără măști, cu și fără panglici, apoi un duet răvășitor de frumos, pe o melodie pop superbă, numai bună pentru a demonstra că , iată, cultura coreeană nu este nicidecum încremenită în Trecut, ci se updatează continuu la vremurile noi. Sala privește fără să răsufle cum un vestit profesor coreean de caligrafie face o imagedemonstrație originală a talentului său, combinând baletul pensulei pe covorul de hârtie cu dansul unor stranii personaje, descinse probabil din poveștile coreene. Iată și multașteptatul show de modă, aducând în fața zecilor de spectatori inspirate ținute tradiționale Hanbok, realizate de celebrul designer coreean Sel Mihwa. Taote cele de mai sus ridică în final sala în picioare, ca un omagiu adus artiștilor coreeni, veniți de peste mări și țări în număr atât de mare și cu momente atât de diverse și de bine alese pentru a ne familiariza cu frumoasele lor tradiții și a ne încânta cu talentul lor incontestabil.

imageObosit de atâta exploatare, iPhone-ul meu m-a rugat să vă cer scuze pentru calitatea fotografiilor pe care a fost somat să le facă, fără oprire. Și mi-a mai mărturisit că, din toate imaginile care i-au trecut prin „pântece” în atâtea și-atâtea călătorii în care m-a însoțit prin lume, cele de astăzi au reușit o performanță unică : l-au făcut să se simtă, pentru aproape două ore, în Coreea, deși nu a părăsit, nici măcar pentru o clipă, România!?

P.S. Nu vă necăjiți din cale-afară, dacă n-ați reușit să spuneți astăzi PREZENT la mănușa aruncată de Ambasada Republicii Coreea la București! Festivalul Culturii Coreene ediția 2016 va continua până pe 17 iulie. Iar dacă Țara dimineților liniștite nu se află chiar la o aruncătură de băț, vă puteți simți virtual oaspeții săi, neratând bogatul program pe care vi l-au pregătit și pentru acest an, organizatorii.

image

image

image

image

image

image

image

image

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate