banner marshal garden
Copii și tineri

Copii adulți, părinți bătrâni

 

Începând de la naștere, copilul îi percepe pe părinți ca făcând parte dintr-o altă lume, cu care însă sunt într-o permanentă legătură. De aceea este foarte important ca, odată deveniți adulți, să păstrăm o relație de respect față de părinții noștri, indiferent de tarele lor de caracter si comportament.
În prezentul articol nu dorim decât să vă dăm câteva sfaturi, legate de felul în care puteți găsi un limbaj comun cu părinții voștri, oferindu-le în același timp ajutorul atât de necesar la vârsta pe care o au.

Planificarea

Din momentul în care au ieșit la pensie, se schimbă foarte multe în viața părinților noștri. Profesia pe care au iubit-o a rămas undeva, în urmă, interacțiunea cu lumea din jur s-a diminuat considerabil, încep să se simtă nebăgați în seamă. Tocmai din acest motiv, copiii nu trebuie să uite să-și sune părinții, ba chiar să planifice petrecerea impreună a timpului liber, organizând mici ieșiri la o cafea, la film, sau chiar într-o mică vacanță.
De multe ori trăim în orașe diferite. De aceea, părinții noștri se vor bucura foarte mult dacă vom planifica petrecerea sărbătorilor la ei acasă.

Locuitul separat
Imediat ce i se ivește această posibilitate, tânara generaț8e e bine să se separe cu locuința de părinți. De regulă, aceștia nu sunt aproape niciodată de acord cu stilul de viață al tinerilor, vor critica neîncetat, și de aici o mulțime de probleme. Familia tânară trebuie să-și rezolve singură problemele sale, chiar și dacă părinții nu le vor, de fapt, decât binele copiilor lor. Dacă a locui separat nu este înca posibil, cele două familii trebuie să-și delimiteze clar limitele “amestecului”, fără a încalca însă regulile respectului reciproc. Când părinții devin neputincioși și nu se mai pot gospodări singuri, iar copiii nu au posibilitatea de a-i ajuta zi de zi, trebuie luată în calcul inclusiv internarea lor în centre specializate.

Grandparents and grandson sitting in park

Sentimentul ultilității

Ajunși la vârsta bătrâneții, părinții pot avea senzația că nimeni nu mai are nevoie de ajutorul și de sfaturile lor. În consecintă, se instalează o stare de enervare, nemulțumire și veșnice reproșuri la adresa copiilor și nepoților. Pentru a preveni apariția unei asemenea stări, trebuie să lăsăm pe seama părinților noștri o seamă de responsabilități. Spre exemplu, pregătirea micului dejun sau controlarea lecțiilor celor mici sau aducerea lor de la școală – toate acestea le dau atât de necesarul sentiment al utilității.

Schimbul de experiență.

Trăindu-și viața, oamenii acumulează experiențe, obisnuințe, cunoștințe. Toate astea pot fi numite “înțelepciunea vârstei”.
A folosi experiența părinților este cea mai bună decizie. Este bine și pentru noi, în plus, prin aceasta, le arătăm respectul nostru față de ei. Chiar dacă, după ce le cerem sfatul, facem tot cum vrem noi, le vom arăta că prețuim părerea lor. În plus, o părere din afară poate fi, de cele mai multe ori, benefică în luarea unei decizii corecte.

Căldura casei părintești

Pentru noi, casa reprezintă locul în care ne petrecem timpul după ce venim de la serviciu. Pentru oamenii în vârstă, lucrurile se schimbă. Ei își petrec tot timpul acasă, de aceea pentru ei devine primordial ca acest loc să fie cât mai confortabil. Ei nu sunt interesati in trendurile designului interior, ci preferă mileurile lucrate de mâna lor, in tinerețe, pledurile călduroase, fotografiile de familie etc. Ajutându-i în acest sens, le demonstrăm respectul și dragostea noastră.

Implicându-vă în viața părinților voștri, nu uitați că și copiii voștri văd cu ochii lor acest lucru și vor avea cel mai bun exemplu, legat de felul în care, în viitor, și ei se vor ocupa de proprii părinți. Adică de voi!

Sursa : e-krasotka.com

surse foto: gogetnews.info, 7ya.ru, pravmir.ru

Femei de 10 pe Facebook