banner tex carrefour
Condimentează-ți viața! Nutriție

Chilli

Chilli sau Piper Cayenne

Există sute de sortimente de chilli în toată lumea, America Centrală şi America Sudică sunt zonele din care provin.

Unul dintre cele mai populare sortimente de chili este Piperul Cayenne. Iuţeala sa este mediu iute, plăcută. Este cunoscut şi sub numele de chili Cayenne. Este obţinut din mai multe sortimente de chili, care au toate o aromă caracteristică şi care împreună formează un amestec optim, cu o iuţeală fină.

Uleiurile volatile din diversele feluri de chili precum şi substanţa iute numită capsaicină dau gustul si iuteala specifice fiecarui tip.

Piperul Cayenne are o iuţeală fină – şi o aromă fructată cu o atingere uşoară de dulce. Acesta se foloseşte cel mai bine dacă se adaugă în mâncare la final, când nu se mai ţine la foc iute. Pentru grătar şi friptură: se amestecă chili Cayenne în ulei sau unt topit şi se unge cu acesta mâncarea.

Ideal pentru:

  • Gulaş, supă de gulaş
  • Marinată pentru grătar
  • Friptură de pui
  • Tocăniţe
  • Sos de roşii
  • Sos de smântână
  • Chili con carne

Chilli Jalapeño

Un sortiment de chilli mai iute cu gust uşor dulce şi aromă intens fructată.

Ştiaţi că…

Chilli Jalapeño este originar din Mexic, acolo fiind folosit ca şi garnitură. La noi a devenit din ce în ce mai îndrăgit în ultimii ani, fiind de nelipsit din retetele de tortillas, taco si salsas.

Chilli Jalapeño conţine capsaicină și are gust mediu picant.

Chilli Jalapeño îşi păstrează gustul picant pregnant chiar şi la temperatură mare. Cel mai bine se adaugă cu 10-15 minute înainte de sfârşitul timpului de preparare.

Ideal pentru:

  • Marinate pentru grătar, sosuri, salsas
  • Creme tartinabile, dip-uri
  • Carne tocată (Chilli con Carne)
  • Tocăniţe, ragout-uri
  • Peşte de mare, fructe de mare
  • Vinete, cartofi
  • Ardei (paprika), roşii, zucchini
  • Bucătăria mexicană şi caraibeană

Chili ochi de pasăre

Un sortiment de chili puternic uite cu note fine de caramel, aromă proaspătă de ardei şi nuanţe de fum apetisante.

Chilli-Birds-EyeŞtiati deja că…

Străvechii locuitori indieni cultivau acum mai bine de 7000 de ani “focoşii“ ardei. Condimentau nu numai carnea şi legumele, ci şi băutura de cult din cacao.

Asemenea tuturor sortimentelor de chili, “ochi de pasăre” conţine capsaicină cu un grad de iuţeală foarte ridicat.

Chili ochi de pasăre îşi păstrează la gătire iuţeala fină.

Ideal pentru:

  • marinate pentru grătar , sosuri
  • carne tocată
  • tocăniţe, ragout
  • paste
  • cartofi
  • ardei, roşii
Etichete

Femei de 10 pe Facebook