banner marshal garden
Ea și El

Cetatea filmului zguduită de numeroase scandaluri de hărțuire sexuală

Cetatea filmului este zguduită de numeroase scandaluri de hărțuire sexuală.

Numele lui Harvey Weinstein este pe buzele tuturor şi tot mai multe actriţe şi-au făcut curajul de a vorbi public despre abuzurile producătorului. El este acuzat de cel puțin 30 de actrițe de la Hollywod de hărțuire sexuală și de alte trei de viol. În urma scandalului iscat acesta a fost concediat din compania la care era cofondator.

Angelina Jolie și Gwyneth Paltrow sunt cele mai recente actrițe care susțin că au fost hărțuite sexual de producătorul de la Hollywood, Harvey Weinstein. Ambele au spus că incidentele au avut loc la începutul carierei lor.

Jolie a spus într-un e-mail: „Am avut o experiență neplăcută cu Harvey Weinstein în tinerețe și, ca urmare, am ales să nu mai lucrez cu el și să-i avertizez pe alții atunci când au făcut-o. Acest comportament față de femeile din orice domeniu și orice țară este inacceptabilă”.

Gwenyth Paltrow a afirmat că, după ce Weinstein a ales-o să joace rolul principal în Emma, producătorul a chemat-o în camera sa de hotel, unde și-a pus mâinile pe ea și s-a oferit să-i facă masaj în dormitorul său. „Eram un copil, am rămas înmărmurită”, a declarat ea pentru The New York Times.

Paltrow spune că i-a refuzat avansurile şi i-a spus totul lui Brad Pitt care pe atunci îi era iubit. El l-ar fi înfruntat pe Harvey Weinstein căruia i-a cerut să nu se mai apropie niciodată de ea.

Celebrul actor Ben Affleck, despre care se spune că a fost protejatul lui Weinstein, este vizat de acuzaţii potrivit cărora ar fi pipăit mai multe femei. Starul a oferit o scurtă declaraţie în care prezintă scuze, referindu-se la un caz particular.
Un makeup artist susţine că Ben Affleck „a apucat-o“ de fund în timpul unei petreceri de la gala Globurile de Aur din 2014.
Şi fratele lui Ben Affleck, actorul Casey Affleck, recompensat anul acesta cu un Oscar, a fost în trecut acuzat de hărţuire sexuală, însă a ajuns la o înţelegere financiară cu victimele.

Producătorul James Toback, în vârstă de 72 de ani, nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului „Bugsy este acuzat de cel puțin 38 de femei de hărțuire sexuală.

Spre deosebire de Weinstein, care vâna actrițe debutante sau nume celebre și le invita în camera lui de hotel, Toback avea o altă abordare. Bărbatul punea ochii pe o tinere studente sau chiar eleve de liceu, apoi intra în vorbă cu ele în Central Park, la coadă la bancă sau la farmacie. Le spune că este un producător faimos și că el l-a „inventat” pe Robert Downey Jr.,

Apoi le propunea să vină la audiții pentru un rol într-un film produs de el și le promitea că o să le facă staruri la Hollywood. Audițiile false erau organizate în camere obscure de hotel, în rulote de film sau chiar în parcuri publice. Toback le punea tinerelor întrebări cu caracter sexual și se lăuda că a întreținut relații sexuale cu vedete

Cele 38 de femei au povești similare, spunând că Toback obișnuia apoi să se masturbeze în fața lor sau, în unele cazuri, să le abuzeze sexual.

Un alt monstru sacru de la Holywood se confrunta cu o campanie similară. Dustin Hoffman este acuzat ca ar fi hartuit o fata de 17 ani in 1985.

Scriitoarea Anna Graham Hunter  povesteste cum a fost hartuita de Dustin Hoffman in 1985, pe platourile de filmare de la ”Moartea unui comis-voiajor”.

”Este o poveste pe care am spus-o atat de des incat sunt surprinsa ca nu a auzit-o toata lumea. Incepe cu: Dustin Hoffman m-a hartuit sexual când aveam 17 ani. Când eram in ultimul an la liceu in New York si colaboram ca și asistent de productie pe platourile de filmare ale peliculei ”Moartea unui comis-voiajor”, el mi-a cerut sa-i fac masaj la picior in prima mea zi de lucru. Am făcut-o. A flirtat cu mine, m-a luat de fund, vorbea cu mine despre sex. Intr-o dimineață am fost in cabina lui să-i aduc micul dejun pe care îl comandase, s-a uitat la mine si a zambit, iar apoi a spus să servesc un ou bine biert și un clitoris moale. Persoanele care erau in preajma lui au inceput să râdă și am plecat, rămasă fără cuvinte, apoi am fugit la baie și am plâns.”

Şi legendara Joan Collins a căzut victimă hărţuirii sexuale. Britanica a mărturisit într-un interviu că a pierdut rolul principal din prestigiosul film Cleopatra pentru că nu a acceptat să se culce cu șeful studioului de film care a produs pelicula.

„Am dat probe pentru Cleopatra de două ori și am rămas în finală alăuri de altă actriță. Producătorul m-a invitat în biroul lui și m-a întrebat: Vrei cu adevărat rolul ăsta? Am răspuns că da. Ei bine, atunci, tot ce trebuie să faci este să fii drăguță cu mine. Acesta era, în anii 60, un eufemism extraordinar pentru știți voi ce. Dar nu am putut s-o fac. Am izbucnit în lacrimi și am fugit din biroul lui”, a povestit Joan

Nici lumea politică nu duce lipsa de astfel de cazuri.

În faţa recentelor acuzaţii de hărţuire sexuală, Michael Fallon a demisionat de la conducerea Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit unor relatări, în timpul conferinţei Partidului Conservator din 2002, acesta şi-a aşezat mâna pe genunchiul unei jurnaliste la un dineu.

În scrisoarea de demisie înaintată preierului Theresa May, Sir Michael Fallon declară că comportamentul său din trecut „nu s-a ridicat la nivelul” funcţiei de ministru.

Scandalul sexual de la Hollywood stârneşte reacţii şi în ţară noastră. Încurajate de campania Me too, tradusă ”şi eu”, sute de românce povestesc pe paginile de socializare experienţele revoltătoare prin care au trecut.

Călin Ionescu, alias Rimaru de la Racla a intrat zilele acestea în atenţia tuturor, dar mai ales a femeilor, după ce a fost catalogat pe facebook de un fost coleg de la o agenţie de publicitate, regele libidinoşilor. Mai multe tinere, care în trecut ar fi fost hărţuite de el, au avut acum curajul să vorbească despre asta. Au fost motivate de curentul creat pe internet, sub numele Me Too.

O tânăra povesteşte că ar fi fost scuipată de Rimaru la un eveniment la care participau mai mulţi oameni din publicitate, iar altele că au primit mesaje în care erau ameninţate cu bătaia pentru că nu s-au arătat interesate de el.

„Este trist să vezi că a fost nevoie ca femei mai mult sau mai putin celebre să scrie şi să spună în gura mare «metoo» pentru ca oamenii să acorde atenţie acestei probleme.

Femei de 10 pe Facebook