banner marshal garden
Ea și El Legea e de partea ta

Cererile și așteptările prin instanțe

Și pentru că am zis că îmi voi vărsa năduful față de toată birocrația română și nerespectarea drepturilor noastre și nu numai, am zis să vă pun în gardă, pe cei care aveți dosare prin instanță să vă căutați dreptatea, cu privire la câteva aspecte care se întâmplă pe la arhive și registraturi.
Zilele acestea a dat Dumnezeu și am stat mai mult prin București, astfel că am avut timp să mai revăd câteva dosare, să controlez ce s-a mai depus, dacă nu s-au pierdut acte, dacă s-a întâmplat ceva fără să știu (da, se mai întâmplă și fără să știm…de aceea e bine să vedem dosarele lună de lună și dacă avem timp și mai des).
Locația: Tribunalul București, una din secțiile civile. Aveam de văzut 2 dosare destul de voluminoase, unul de vreo 2000 file, celălalt în jur de 1000 de file. Primul a fost ok. La al doilea, am întâmpinat ceva Businesswoman stamping documentsprobleme. Cei care aveți experiența instanței știți, pentru ceilalți explicăm, se poate să le prindă bine; pentru a vedea un dosar trebuie să te legitimezi, să fii parte în dosar sau să ai procură, împuternicire avocațială (pentru avocați) etc. Dacă nu ai, nu-ți dă nimeni nimic, poate doar dacă justifici un interes în dosar, cu aprobarea specială a Președintelui instanței respective. Dar să revenim. Eu eram apărătorul reclamantului, într-un dosar împotriva unora care fac parte din mafia imobiliară. Știam că vor fi probleme. Am cerut dosarul, am scris cerere. După vreo 10 minute sunt anunțată că nu se mai găsește dosarul și să revin mâine sau săptămâna viitoare că o să-l caute.
– Sunt de acord, dar vă rog să-mi scrieți pe cerere și să ștampilați că astăzi, până la ora aceasta dosarul nu a fost găsit.

 

– Păi nu putem să facem asta, că noi nu dăm explicații pe hârtie.
– Și eu cum demonstrez instanței că am venit zi de zi și nu a fost găsit dosarul pentru a-l studia?
– Păi îi spuneți ce v-am spus noi!
– Și instanța o să mă creadă pe cuvânt….! Vă rog să vină șeful Arhivei să îmi dea scris că nu este dosarul în arhivă, în beci, la judecător și că nu se găsește nicăieri.
– Atunci așteptați, îl căutăm!
Era 11 dimineața. M-am pus pe așteptat într-o cămăruță de 9 mp, dacă o avea și atât, unde ne înghesuiam vreo 6 persoane la ghișeu. Toată lumea s-a pus pe căutat, deși până atunci toată lumea își vedea de treaba ei.
– Și totuși, nu vreți să veniți mâine, că noi mai avem și altă treabă?
– Nu, nu vin mâine decât dacă îmi dați scris că nu-l găsiți! Și eu am altă treabă și stau să aștept….ziua de mâine!
– Noi nu dăm în scris nimic…
– Atunci o să chem Președintele instanței să ia act de acest fapt!
Căutările s-au intensificat. Între timp, alți colegi au prins curaj, pățiseră la fel și au început să ceară socoteală, să vocifereze. Până să vociferez eu, tăcuseră. Mă tot întreb de ce tocmai noi, avocații, tăcem? Când noi ar trebui să fim primii care să încercăm să remediem aceste img_3822probleme. Lor li s-a rezolvat problema…eu așteptam. La un moment dat s-a făcut 12:40. Stăteam de o oră și 40 de minute. M-am enervat, ceea ce nu mi se întâmplă prea des, sau cel puțin nu mă exteriorizez în public. Și îmi vine o idee. Scriu în continuarea cererii de studiu dosar, că înștiințez instanța că am solicitat dosarul la studiu și până la 12:45 nu mi s-a găsit, iar Arhiva a refuzat să îmi dea în scris acest lucru și solicit să fiu sunată la numărul de telefon X când este găsit. Și am făcut-o în două exemplare originale, datate, semnate, ștampilate și m-am dus la Registratură. Doamna a înregistrat-o și la sfârșit când trebuia să scrie ce reprezintă, în sfârșit o citește.
– Ce e asta?
– Dovada mea că acest dosar cu miză mare nu se găsește!
– Dar trebuie depusă la Arhivă!
– Corect! Dar Arhiva refuză să îmi dea în scris că nu se găsește dosarul, și atunci eu cum demonstrez că nu am studiat dosarul? Așa că img_3813înregistrez o cerere normală prin registratură, așa va rămâne la dosar dovada a ceea ce afirm!
Mi-a înregistrat cererea. M-am dus înapoi la Arhivă:
– Stimate domn, vă anunț că am depus cererea prin Arhivă unde am stipulat că nu-mi găsiți dosarul și așa am probă. V-am lăsat numărul de telefon, când îl găsiți, vă rog să mă sunați! Eu nu mai pot să stau, sunt deja 2 ore! Mulțumesc! Bună ziua!
Colegii mei erau în extaz, justițiabilii la fel! Păi nu se poate altfel!
Am avut ceva treabă și la alte secții, pe la 13:45 eram în mașină, în parcarea Tribunalului. Sună telefonul. Era o doamnă foarte drăguță, o știu de mult, de la secția Tribunalului.
– Bună ziua! Doamna avocat, ne cerem mii

de scuze, am găsit dosarul, dacă mai sunteți pe aici, vă așteptăm să-l studiați! Era pus în altă zi decât la cea care aveați termen!
– Vă mulțumesc, eram pe punctul de a pleca din parcare. Vin acum!
Am trecut peste faptul că îl căutaseră la data la care îl găsiseră, de nu știu câte ori, m-am dus să-mi văd dosarul. Am făcut copii în integralitate, da știu, sunt peste 1000 de file, dar am ajuns la concluzia, împreună cu clientul meu, că trebuie copiat tot ca să nu se întâmple să se piardă foi din el! Indiferent de cât costă!
De ce vă povestesc și de ce am procedat astfel? Acum câteva zile eram într-o sală de judecată, înaintea mea se desfășura un dosar. Avocatul pârâtului ceruse și el la Arhiva respectivei instanțe de nu știu câte ori dosarul și nu se găsise. Judecătorul nu l-a crezut, pentru că a img_3817considerat că un avocat nu poate fi refuzat să vadă dosarul și că nu se poate întâmpla să se piardă un dosar. Așa că avocatul din acea cauză nu a avut cum să probeze și l-a decăzut din probele respective, plus alte probleme pe care le-a întâmpinat și astfel s-a dus pe Apa Sâmbetei apărarea lui! Se poate să fii și amendat pentru asta, că nu-ți îndeplinești obligațiile de avocat, mai ales la cei care fac oficii!
Până acum chiar vorbeam cu colegii mei avocați cum am putea demonstra instanței că se pierd dosare și nu mai apar până la termen, pentru că nimeni nu știa ce să facă decât eventuale reclamații, dar nici acestea nu se fac de frica repercusiunilor: ”Dacă îmi pierd ăștia dosarul?”…inimaginabil nu?
Orice faceți și vi se întâmplă în instanță trebuie să demonstrați! În general judecătorii nu au experiență de avocat, jurist, justițiabil etc, și iar ajung la problemele pe care le tot invoc cu 10 ani de experiență necesari, minim, pentru a deveni judecător, etc…., așa că nu au de unde să știe ce se întâmplă la Arhive, Registraturi, Birouri etc. Lumea nu reclamă aceste probleme de frică, teamă etc. Nu vă mai fie frică, acționați pentru a vi se respecta drepturile! Ori de câte ori întâmpinați probleme, procurați-vă probe! Nu lăsați nimic fără dovezi în ceea ce privește problemele în instanță. Altfel riscați să pierdeți cu dreptatea în mână. Justiția este foarte procedurală, pierzi termenele dispuse în codul de procedură, s-a terminat, ai pierdut posibilitatea de a te apăra! Deci fiți vigilenți și acționați în interesul dumneavoastră.
Până data viitoare, gândiți profund, înainte de a acționa!

 

Surse foto: varota.com, passivnidohod.ru, recruiter.com,womie,ru

Femei de 10 pe Facebook