banner marshal garden
Bombănelile Marinei Editoriale

Bărbatul în preajma căruia îmi petrec nopțile

Povesteam, intr-o postare pe pagina mea de Facebook, cum, la capul patului meu, am așezat, cu ani în urmă, întoarsă din prima mea călătorie în China, o mică statuetă a marelui Confucius. Nu vă simțiți jenați, dacă nu știți prea multe despre el, cu toate că ar fi trebuit să vă fie familiar măcar numele celui mai mare filiozof al chinezilor și al unuia dintre cei mai mari lideri spirituali ai planetei. Nici eu nu știam mare lucru despre el ( doar cine a fost, plus vreo două-trei vorbe de duh, rostite de distinsul învățat, în urmă cu milenii) , așa că am citit câteva lucruri în grabă, de pe net, în dimineața zilei în care eu și Victoraș ne propusesem să vizităm Templul Confucius din Beijing.
După aceea, odată ce micuțul suvenir, cumpărat la ieșirea din templu, a luat loc în dormitorul meu, veghindu-mi nopțile singuratice, am început să citesc mai multe despre Confucius și despre învățăturile sale.
Mi-e drag să vă transmit acum, la început de an ( știți și voi, inceputul de an este, de fapt, pentru fiecare din noi, un nou început în toate) sfaturile pe care marele filozof le-a lăsat moștenire urmașilor săi. Scopul lor? Să-i ajute pe oameni să aibă o viață mai bună, mai ușoară, mai frumoasă.
Deși încă e vacanță, vă invit să luați loc în bănci. Astăzi vă voi preda lecțiile lui Confucius!

Nu te opri din drum

Odată porniți pe un drum, nu trebuie să ne oprim din mers, nu trebuie să privim în urmă, să ne lăsăm trași îndărăt de Trecut. Visurile noastre sunt înainte. Într-acolo trebuie să ne mișcăm, neîncetat.

Atenție la prieteni!

Sunt destule momente în viața noastră, în care rolul celor apropiați este major. Nu întotdeauna însă, prietenii sunt adevărați. Când ne trezim pe marginea prăpastiei, este posibil ca brânciul să ni-l dea chiar cel pe care-l credeam a ne fi cel mai bun prieten.

Ai răbdare!

Nimic bun nu se întâmplă peste noapte! “Cu răbdarea se trece marea”, întărea un ilustru anonim gândul exprimat demult de Confucius. Nu vă grăbiți, așadar, atunci când vreți să atingeți cu mâna fericirea. Aveți răbdare și, la un moment dat, vă veți trezi învăluit de căldura ei.

Nimic din ceea ce ai uitat, nu te poate atinge

Cu toții avem trecutul presărat cu eșecuri. Cu toții am fost mințiți, trădați, înșelați. Confucius ne învață însă că toate acestea nu trebuie să ne întunece mersul înainte. Sunt simple experiențe de viață, din care trebuie să extragem înțelepciunea acțiunilor noastre viitoare. A ne aminti mereu de relele Trecutului, înseamnă a ne împiedica, în mersul nostru înainte.

Ești furios? Gândește-te mereu la consecințe!

Mânia ne întunecă, de cele mai multe ori rațiunea. Ne așează un văl gros pe întregul mecanism al gândurilor și acțiunilor noastre. Facem gesturi necugetate pe bandă rulantă, care devin apoi bumerang, lovindu-ne când ne este lumea mai dragă. În momentele de furie, Confucius ne bate pe umăr, sfătuindu-ne să ne gândim de două ori, înainte de a lovi o dată…

Fii pregătit pentru schimbările de strategie

Noi, românii, adăugăm la zicerea marelui filozof, una mult mai tranșantă : “numai boul e consecvent!”.
Nu întotdeauna alegem cele mai inspirate căi pentru a atinge obiectivul propus. Dacă acesta continuă să rămână îndepărtat și aparent imposibil de atins, înseamnă că strategia noastră trebuie schimbată, din mers. De renunțare nici nu poate fi vorba! Confucius ne îndeamnă să nu abdicăm niciodată de la visurile noastre, ci doar sa ne ajustăm “căile de atac”.

Toți cei ce apar în viața ta, lasă ceva în urma lor.

La fel cum, tot chinezii spun că “nicio carte nu e atât de proastă, încât să nu ai nimic de învățat din ea”, Confucius ne îndeamnă să ținem cont de tot ceea ce ne învață oamenii cu care ne intersectăm drumul. „Dacă mă plimb cu alţi doi bărbaţi, fiecare îmi va fi un bun învăţător. Voi alege punctele bune ale unuia, dar observ și punctele rele ale celuilalt şi le voi corecta în mine“ – spune Confucius.

Totul sau nimic

Odată pornit pe un drum, trebuie să faci totul pentru a ajunge la capătul lui. Arderea trebuie să-ți fie totală, implicarea – maximă. “Jumătățile de măsură nu funcționează, atunci când e vorba de viața ta. „Oriunde te duce, du-te cu toată inima“, spune Confucius. Ori dai tot ce poți, ori renunți definitiv.

…În fiecare seară, la culcare, îl privesc pe micuțul Confucius de la capul patului meu. Îmi amintesc cu nostalgie de prima mea călătorie în China, dar mai ales de invățămintele marelui filozof. Și somnul îmi este, parcă, mai lin, iar trezirea – mai înțeleaptă…

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Frumos titlu, frumoasa povestea, frumoase aducerile in atentie a sfaturilor marelui filozof!
    Va citesc si va urmaresc cu placere emisiunile, stimata doamna Marina Almasan, ori de cate ori „prind” ocazia! Sunt deosebite, de bun simt si bun gust!
    Va multumesc!

Femei de 10 pe Facebook