banner marshal garden
Like/Dislike Timp liber

Aveți grijă ce postați! S-ar putea s-o încurcați!

like

Opt persoane, administratori ai unei pagini de Facebook, au primit în total 127 de ani de închisoare. Nu e cazul să te sperii încă. Decât dacă ești iranian. Pentru că e vorba de decizia unui tribunal din Iran care i-a condamnat pe respectivii cu pedepse cu închisoarea cuprinse între 8 și 21 de ani, pentru că militează împotriva statului iranian, după cum relatează Fox News. De fapt, dacă ai fi iranian, nici n-ar trebui să vezi această postare, pentru că nu ai avea voie să deții o pagină de Facebook sau să accesezi o altă rețea de socializare. Nici măcar pe Youtube n-ai avea voie să intri. Unii înalți oficiali iranieni au totuși pagină de Facebook. Și chiar și iranienii de rând mai accesează câte o rețea de socializare, dar cu riscurile de rigoare.

Se mai întâmplă și prin alte părți să o pățească unii pe motiv de postări pe Facebook. Un individ din Grecia s-a apucat să facă mișto într-o pagină de satiră de pe Facebook de un călugăr ortodox, un fel de Arsenie Boca de pe la ei, și a încasat 10 luni de închisoare pentru blasfemie. Fanii autorului condamnat se arată indignați de decizia instanței, motivând, tot pe rețelele de socializare, că este inadmisibil ca țara în care s-a născut satira să condamne tocmai satira.

Paginile de Facebook care satirizează figurile biblice sau pe cele divine au devenit o modă și in România, cele mai urmărite dintre ele fiind cea a lui Dumnezeu, cea a lui Iisus Hristos și cea a Duhului Sfânt, care au zeci de mii de fani. Deocamdată fără consecințe penale.

La noi e mai greu cu răspunderea. Până și magistrații, care ar trebui să fie un exemplu de responsabilitate, nu răspund pentru greșelile pe care le fac. Ce pretenții să mai ai față de niște simpli utilizatori de Facebook?

Inițial rețeaua a fost gândită ca o posibilitate de a-ți crea un jurnal personal pe internet. Amploarea neașteptată pe care a luat-o fenomenul Facebook a făcut ca dimensiunea personală să dispară, din moment ce paginile sunt expuse public. Acum se trăiește în văzul tuturor, ca într-un acvariu. Astfel, postările, chiar cu opțiuni de confidențialitate, pot ajunge prin prietenii tăi la cunoștința publicului.

Pe la noi se mai întâmplă ca vreun dobitoc care conduce mașina cu viteze cu mult deasupra celor legale sau fără mâini pe volan sau cu picioarele sau mai știu eu în ce posturi ciudate și periculoase pentru partenerii de trafic să se laude singuri pe facebook expunându-se posibilității ca poliția să le ia urma și să se trezească cu vreo amendă. Nu se întâmplă prea des, dar se mai întâmplă. Ba chiar s-a făcut public și cazul unui individ care și-a dat demisia după care a postat pe Facebook un comentariu prin care îl numea pe șeful său – care conducea un local – “un incult, un țăran cu 3 clase care nu știe să-și rostească numele mașinii pe care o conduce”. A fost dat în judecată și condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 5000 de euro pentru încălcarea dreptului la demnitate a țăranului cu 3 clase (mă rog, sentința nu suna chiar așa, dar înțelegeți ce vă spun. Sper să nu mă pomenesc și eu dată în judecată).

 O amendă a plătit și consilierul de la Alba Iulia (îi știu numele, dar nu i-l mai pomenesc) care a postat pe Facebook o propunere privind sterilizarea femeilor de origine rromă ca metodă de contracepție. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis amendarea respectivului consilier (de altfel și fost președinte al TNL Alba) cu suma de 8000 de lei. Pentru discriminare. Probabil trebuia să propună steerilizarea tuturor femeilor, ca să nu se considere discriminare?!

 Facebook-ul însuși a schimbat de curând regulile privind conținutul pe care îl poți publica. Adică, dacă jignești de rasă, orientare sexuală sau etnie, îți iei mare report și mare banare pentru câteva zeci de zile.

 Așadar, aveți grijă ce postați!

FBcu lacat-1

 

Femei de 10 pe Facebook