banner marshal garden
Timp liber

Femei de 10” și ”Bărbați de 10” la Samsung Bosphorus Cross – Continental Swimming Race 2017

”The finest and most iconic events in the world” – singura cursă de înot (6,5 km) desfășurată între două continente!

Duminica aceasta, la Istanbul se va da start-ul în cea de-a 29-a ediţie a Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race, o competiţie de înot unică în lume: este singura zi din an când porțile Bosforului ”se deschid” special pentru această cursă de 6,5 km între Asia (Kanlıca) și Europa (Kuruçeşme). Desfăşurarea de forţe din partea
organizatorilor este impresionantă, iar participarea, copleșitoare – în medie, peste 2.000 de înotători amatori și profesioniști, femei și bărbați (de la 14 la peste 70 de ani) din toată lumea participând la această cursă. Locurile sunt limitate și chiar și înscrierile – on line, se fac contracronometru! Acestea se deschid în fiecare an pe 4 ianuarie, la ora 1 AM (ora locală a Turciei) și în foarte scurt timp

locurile se completeaza; sunt admiși maximum 1100 de înotători străini (restul sunt din Turcia) și maximum 400 din aceeași țară. În 2017 locurile s-au completat în 16 ore, ținând cont și de diferențele de fus orar ale țărilor din care provin participanții, în total 2338 din 49 de țări, dintre care 398 femei. De remarcat faptul că într-o singură oră s-au înscris 400 de competitori din Rusia! Anul acesta vor participa la cea mai faimoasă competiție de înot din lume și câțiva români curajoși printre care și trei ”Femei de 10”: Alina Mihaela Rugină, Alexandra Mazilu și Gerda Maria Dumitru, alături de Robert Georgescu, Ștefan Brăduț Rugină, George Iordache, Șerban Frățilă, Remus Marian Miron, Gabriel Pană, Sorin Silvian Fîtu.
Campioni olimpici, recordmeni mondiali și vedete ale înotului internațional au dat start-ul la Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race

De aproape 30 de ani, circulația navelor se întrerupe special în ultima duminică din iulie, pentru miile de concurenți sosiți la Istanbul din toată Turcia și din întreaga lume, din țări precum Germania, Marea Britanie, Rusia, Polonia, Ukraina, Belarus, Kazakhstan, Lituania, Rep. Moldova, Coreea de Sud, Cehia, Olanda, Bulgaria, Canada, Irlanda, Franța, Chile, Noua Zeelandă, Portugalia, Quatar, Emiratele Arabe Unite, SUA, Australia, Maroc, Ethiopia, dar și din România. Anul trecut s-au aliniat la startul competiției organizate de Comitetul Național Olimpic din Turcia sub egida CIO peste 2.200 de concurenți, de toate varstele, femei si bărbați. Fie că sunt amatori, fie profesioniști, această cursă ”o carte de vizită”, este un challenge și o mare provocare: distanța de 6,5 kilometri dintre cele două continente trebuie parcursă în maximum două ore, iar apa rece și mai ales curenții extrem de puternici reprezintă piedici de multe ori imposibil de trecut chiar și pentru cei mai experimentați.
Este suficient să enumărem marile nume invitate să dea start-ul la ultimele ediții pentru a ne convinge cât de importanta este aceasta cursă de înot: în 2012 a fost Mark Spitz, în 2013 – Ian Thorpe, în 2014 – Inge de Bruijn (Olanda, de 4 ori campioană olimpică și cu 3 recorduri mondiale), în 2015 – Adam Walker, iar anul trecut, cea care a dat start-ul a fost marea campioană din Australia, Shelley Taylor – Smith (specialista a competitiilor Open Water Swimming), Director World of Open Water Swimming Association (WOWSA)! Ea a fost invitată alături de oficiali (Neşe Gündoğan – Secretar General Turkish Olympic Committee TOC, Nihat Usta – Vicepreședinte TOC și Președinte al Compitetului de Organizare și DaeHyun Kim – Președinte Samsung Electronics Turcia), organizatori, sponsori, jurnaliști, dar și de câștigatorii edițiilor anterioare la conferința de presă și Media Awards Ceremony de la Olympic House din Istanbul. Shelley Taylor – Smith a cucerit Medalia de Aur la Campionatul mondial de înot în apă liberă (25 km) de la Perth, Australia (1991) și bronzul la Campionatele de la Roma (1994). A stabilit și un record mondial la Manhattan Island Marathon Swimm (48 km), cu 45 minute și 25 secunde (a câștigat de 5 ori celebra competiție!), iar titlul carții autobiografice lansată cu succes în 1996 este mai mult decât sugestiv: ”Dangerous When Wet: The Shelley Taylor-Smith Story”.
Pe 14 iunie au fost anunțate noutățile și informațiile legate de desfășurarea ediției din acest an cu ocazia conferinței de presă organizată la sediul Comitetului Olimpic Turc și la care au participat Nihat Nalbant, Guvernatorul orașului Istanbul, Nihat Usta – Vicepreședinte TOC și Președinte al Compitetului de Organizare și Kubilay Kalaycıoğlu, Director Istanbul Youth Services and Sports Provincial. Momentul surpriză a fost anunțul că Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race a fost distinsă cu Trofeul WOWSA – World Open Water Swimming of the Year pentru anul 2016. Cu sediul în SUA, această organizație internațională are ca scop și activitate organizarea, acreditarea, evaluarea și recunoașterea oficială a tuturor competițiilor și evenimentelor de înot în apă liberă (lacuri, mări, oceane). Criteriile de acordare a premiului anual unei competiții sunt istoricul, tradiția, organizarea, numărul de participanți și proveniența lor (din zone georgafice – țări, continente cât mai diferite), creativitatea, promovarea, popularitatea, unicitatea, siguranța, staff-ul și voluntarii, dificultatea concursului și respectarea regulamentului și impactul național și internațional la nivelul organizării unor astfel de evenimente sportive incluse în calendarul competițional al anului. Iată care au fost și celelalte competiții nominalizate la trofeul WOWSA pentru 2016 – concurentele celei de la Istanbul: Prison Island Swims (international), Kim Swims (SUA), Ocean City Swim Club Unified Team / Legion of Ocean Heroes Surf Lifesaving Festival (SUA), Kaatsu Aqua (Japonia), Hawai‘i Tiger Shark Tracking (SUA), OceanFit (Australia), The Power of
Swimming or Simma med Stjärnorna (Suedia), Wildswim.com (Marea Britanie), Instabeat (International), Terroir Project Collection (Danemarca), Agar Plasticity (Japonia), Swimming in the Sink: An Episode of the Heart by Lynne Cox (SUA), Global Alert Platform by the Ocean Recovery Alliance (international) și Blue Mind Summits by Dr. Wallace J. Nichols (international). “Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming Race s-a distins în primul rând prin organizarea și siguranța oferită concurenților și tuturor celor prezenți. Comitetul Olimpic din Turcia, prin staff, membri ai comitetului de organizare și voluntari, a făcut din această competiție, prin planul excelent pus la punct, prin bugetul alocat și prin execuție <<the finest and most iconic events in the world>>” – a spus americanul Steven Munatones, celebrul înnotător și antrenor de polo, prezent la ceremonie.

23 iulie 1989: 4 femei. 23 iulie 2017: 400 de femei
1997: primul podium feminin (Turcia, Rusia, Cehia) și prima câștigătoare: Hakan Eskioğlu (Turcia)
2006: primul record feminin: Beren Kayrak – 40 de minute și 50 de secunde
La cea de-a 25-ediție din 2013, Fatma Nazan Göğen (60 ani), care a participat și la prima competiție din 1989 a reușit să termine cursa ediției aniversare

Bosphorus Cross-Continental Swimming Race, organizat din 1989, în fiecare an de Comitetul Național Olimpic din Turcia (The National Olympic Committee of Turkey – NOCT) s-a remarcat de la bun început prin faptul că a fost și a rămas singura competiție de înot din lume desfășurată între două continente, fiind prin ”deschiderea” Bosfor-ului – poarta de acces dintre Europa de Asia. Acest aspect a atras an de an tot mai mulți competitori, amatori, profesioniști și mari campioni, dornici să fie părtași la o astfel de experiență unică.

Cel mai în vârstă participant la competiția care nu impune limită de vârstă a fost Levent Aksüt (83 ani). Prima ediție a avut loc pe 23 iulie 1989 și s-a numit ”Sports For All – Swimming Race at the Bosphorus”, după numele organizației – ”Sports For All – Sportul pentru toți”. Au concurat atunci, pe traseul Çubuklu – Kuruçeşme, 68 de înotători, din care 4 au fost femei. Din 1990, distanța a devenit de 6,5 km, iar traseul între Kanlıca (Asia) – Kuruçeşme (Europa). Doi ani mai târziu a fost înregistrată prima participare internațională: 22 de înotători din Cehia și 2 din SUA.
În 1995 a concurat și celebrul înotător american Ted Erikson, cu deficiențe de auz, primul care a traversat înot Lacul Michigan în 1961, cel care a realizat un dublu record de traversare a Canalului Mânecii în 1965 și în 1967, un alt record de 51 km parcurși în 14 ore și 38 minutes între Insulele Farallon cu apele pline cu rechini și celebrul pod Golden Gate din San Francisco, California. La cei 67 de ani ai săi, Ted, secondat de Umbra, câinele său nu mai puțin celebru (canalul TV National Geographic i-a dedicat filmul documentar ”Wonder Dog”), a reușit să câștige cursa de la Istanbul într-un timp de Guinness Book of World Records – 32 minutes și 12 secunde.
Femeile au început să urce pe podium în 1997. Prima a fost înotătoarea din Turcia, Hakan Eskioğlu, urmată de Olga Splichalova (Rusia) și Radka Nechmacova (Cehia). În 1998, în programul special pentru sporturi nautice și de agrement a fost inclus și Bosphorus Swimming Races. A mai fost organizata o cursă la care au participat numai înotătorii profesioniști; s-a numit „Sinan Erdem Special Awards”, după numele lui Sinan Erdem, fost Președinte al NOCT, decedat în 2003. Din 2005 numele cursei a devenit Bosphorus Swimming Races, unde, un an mai târziu, Alişan Alaşlı stabilea un nou record al competiției: 6,5 km parcurși în 39 de minute și 07 secunde, în timp ce la femei, prin Beren Kayrak recordul a fost de 40 de minute și 50 de secunde. În 2007, au revenit la Istanbul celebrul Ted Erikson, alături de înotătorul englez Michael Read, supranumit și ”King of the Channel®” (record stabilit în 1979 cu cel mai mare număr – 6 de traversări a Canalului Mânecii într-un singur an și doborât abia în 1992, cu 7 traversări de către Alison Streeter!) și norvegiana Sonnove Cirotzki (una dintre performerele traversării Canalului Mânecii). Începând cu anul 2010, tuturor celor care termină cursa li se acordă titlul de ‘Intercontinental Swimmer’ – „Înotător Intercontinental”. Campionul Olimpic Mark Spitz (SUA) a fost invitat special și a dat start-ul la ediția din 2012. În acel an Hasan Emre Musluoğlu câștigătoul primului loc în clasamentul general a fost în echipa purtătorilor torței la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Londra. Cea de-a 25-a aniversare a competiției l-a avut ca invitat în 2013 pe faimosul campion olimpic și mondial Ian Thorpe – ”The Torpedo”. In acel an, înregistrarea înscrierilor a trebuit să fie închisă cu o săptămână înainte de termenul limită, datorită interesului și entuziasmului manifestat de mii și mii de înotători din întreaga lume. Cursa a fost organizată pentru 24 de categorii: 11 categorii de vârstă pentru bărbați, tot atâtea pentru femei, dar și pentru cei cu dizabilități. Fatma Nazan Göğen, care a participat și la prima competiție din 1989 a reușit să termine cursa de la ediția
aniversară ce a fost marcată de numeroase recorduri: 2310 de persoane din 54 de țări au aplicat în primele ore pentru concurs, din cei 3120 înscriși au fost admiși 1598 înotători, din care 1397 au terminat cursa cu ”Intercontinental Swimmers Record”. Au mai fost stabilite următoarele recorduri: ”Cel mai mare număr de înotători turci (671 bărbați și 149 femei) și străini (419 bărbați și 158 femei) care au terminat cursa”, ”Cel mai mare număr de femei (149 fin Turcia și 158 din străinătate) și de bărbați (671 turci și 419 străini) care au terminat cursa” și performanța lui Hasan Eskioğlu înotătorul care a câștigat ”Cel mai mare număr de curse – 10 în total și succesiv”, dintre care 7 au fost consecutive.
Bosphorus Cross – Continental Swimming Race este un eveniment sportiv de anvergură mondială, un model de organizare și o oportunitate pentru toți cei implicați de a se întâlni și de a avea ocazia să cunoască și să promoveze, prin sport, fascinantul Istanbul.

 

 

Femei de 10 pe Facebook