Acasă la mine Florile Florinei

10 sfaturi ca să prelungeşti senzualitatea orhideelor

Am ales orhideele ca suport senzual al Balului Operei din Cluj deoarece completează tema evenimentului de anul acesta – Broadway. Adică un amestec între stralucire, fragilitate şi putere, între dominaţie şi dorinţa de a fi dominat. Între orhidee şi femei există teribil de multe asemănări! Şi nu deoarece această floare creşte în sălbăticie ca un parazit al arborilor, cum ar putea comenta nişte maliţioşi care pun pe seama instabilităţii emoţionale a femeilor eşecul lor sentimental. Ci datorită capriciilor, al diversităţii, al efectului lor tulburător asupra limitelor noastre de a înţelege frumuseţea. Am crescut orhidee câţiva ani şi deoarece practic nu există hypermarket care să nu le vândă (sortimentul Phalaenopsis – orhideea-fluture, orhideea-molie), dar din păcate fără prea multe instrucţiuni de îngrijire, am decis să vă împărtăşesc din experienţa mea cu ele. Iată 10 sfaturi pentru a prelungi viaţa orhideelor, prinţesele florilor.

1. Nu este obligatoriu să schimbaţi ghiveciul transparent, dar dacă observaţi că frunzele se îngălbenesc vă recomand să o faceţi. Găsiţi în comerţ substrat pentru orhidee. Scuturaţi scoarţa veche şi tăiaţi rădăcinile uscate până rămâne doar partea verde, apoi completaţi!

2. Plasaţi orhideea în lumină difuză! Soarele puternic îi va arde frunzele şi programul prea încărcat va amâna momentul în care veţi intra într-un magazin de specialitate ca să cereţi sfaturi să o „reparaţi”. Ca şi în cazul oamenilor, prevenţia este mai ieftină.

IMG_13123. Udaţi orhideea o dată pe săptămână, sau doar atunci când constataţi că amestecul din ghiveci nu mai are umiditate. Nu mai rar, însă. În cazul unei veri toride, veţi constata că pământul se usucă mai repede, deci udaţi-l de două ori pe săptămână! Cel mai bun indiciu al necesităţii de a o uda este culoarea rădăcinii. Când este sidefiu, e momentul!

4. Cea mai bună metodă de udare este prin scufundarea ghiveciului într-un vas în care am pus apă de cu seară (ideală ar fi cea de ploaie). O lăsaţi acolo cca. 30 de minute, apoi o puneţi la scurs. Ştergeţi cu un şerveţel surplusul, mai ales cel din locul unde se îmbină frunzele. Atenţie! Ce se mai scurge în tăviţă trebuie aruncat, altfel rădăcina putrezeşte.

5. Ştergeţi frunzele de praf de câte ori constataţi că nu mai lucesc!

6. Pulverizaţi-i frunzele, la 3, 4 zile, cu apă la temperatura camerei!

7. Folosiţi un fertilizant special pentru orhidee! Îl găsiţi în orice hypermarket, nu trebuie să faceţi un drum special.

20160124_1525298. Nu faceţi greşeala de a arunca planta după ce florile trec! Este atât de plăcut sentimentul de a o ajuta să capete o nouă inflorescenţă! Tăiaţi doar tulpina pe care au crescut florile – deasupra nodului nr. 4, numărat de jos – , mutaţi planta într-un ghiveci ceva mai mare în care adăugaţi substrat pentru orhidee (există în hypermarket şi florării), udaţi din abundenţă cu apă în care aţi amestecat fertilizant (găsiţi instrucţiuni pe sticluţă) şi un pic de răbdare! În 8, 9 săptămâni veţi avea din nou flori. Orhideele mele, după această operaţiune, erau aproape de două ori mai bogate.

9. Verificaţi periodic care nu are dăunători, pe rădăcini şi sub frunze. Dacă apar, nu disperaţi! Orice magazin de specialitate are ac de cojocul „păduchelui-lânos!”

10. Vorbiţi-le, din când în când! Vă vor iubi, vor fi fericite. … Doar sunt nişte „ele”!

Publicitate